Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί με την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων, και ένας Επίτροπος -υποστηρικτής της λογοκρισίας- προτείνει την ενσωμάτωση του ψηφιακού νομίσματος

Συνδυάζοντας την ψηφιακή ταυτότητα με ένα κεντρικά ελεγχόμενο νόμισμα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και οι χώρες μέλη του κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για το πλαίσιο [σ.μ. εφαρμογής της] ψηφιακής ταυτότητας, και τώρα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Thierry Breton φέρεται να προτείνει την ενσωμάτωση του CBDC (ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας). Η αρχική συμφωνία για αυτό που είναι γνωστό ως κανονισμός eID (Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα) παρουσιάζεται από το Συμβούλιο της Ε.Ε. (που εργάστηκε για τη συμφωνία μαζί με το ΕΚ) ως μια ασφαλής και αξιόπιστη επιλογή, καθώς “προστατεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις αξίες”.
 
Αντίπαλοι, όπως ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Rob Roos, ανακοίνωσαν την είδηση στο Χ χαρακτηρίζοντάς την ως “πολύ κακή”. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Roos, είναι ότι στη διαδικασία σύναψης μιας συμφωνίας, τα δύο θεσμικά όργανα της Ε.Ε. “αγνόησαν όλους τους ειδικούς σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας”.
 
Ο Επίτροπος Breton δεν έχασε χρόνο -ίσως επίτηδες, αξιοποιώντας μια δυναμική που αναμφίβολα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί- για να πει ότι τώρα που υπάρχει ένα “πορτοφόλι” ψηφιακής ταυτότητας, “πρέπει να βάλουμε κάτι μέσα σε αυτό”. Ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι ο Breton μιλάει για σύνδεση μεταξύ eID και (μελλοντικών) CBDC. Στη δική του ανάρτηση στο X, ο Breton είχε ιδιαίτερα εορταστική διάθεση, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα, αποκαλώντας το “ένα γιγάντιο βήμα και μια παγκόσμια πρεμιέρα”. Ένα βήμα
που, σύμφωνα με τον ίδιο, εγγυάται κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, ενώ
προσφέρει στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. “μια ασφαλή ηλεκτρονική ταυτότητα για όλη τους τη ζωή”.
 
Ο Roos, ωστόσο, πιστεύει ότι κάτι μπορεί να γίνει ακόμη για αυτό, καθώς το ΕΚ δεν έχει ακόμη ψηφίσει τη συμφωνία, και προτρέπει τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τους ευρωβουλευτές τους, να τους πουν ότι αντιτίθενται στον επικείμενο κανονισμό και να τους ζητήσουν να τον καταψηφίσουν.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές ότι έως και 300 επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και ερευνητές συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει κάτι σχετικά με το σύστημα ταυτότητας της Ε.Ε.: συγκεκριμένα, ότι τη Ε.Ε. θα πρέπει να “ξανασκεφτεί” τα σχέδιά της.
Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στον κανονισμό eIDAS -ο οποίος θα επιτρέπει την αμοιβαία
αναγνώριση των συστημάτων eID σε ολόκληρη την Ε.Ε.-, οι εν λόγω ειδικοί είπαν ότι, “όπως προτείνεται στην τρέχουσα μορφή του, δεν θα οδηγήσει σε επαρκείς τεχνολογικές διασφαλίσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται.
 
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερη ασφάλεια για όλους”. Αυτό αναφέρεται ιδιαίτερα στη νεότερη έκδοση του eIDAS που “επεκτείνει δραστικά την ικανότητα των κυβερνήσεων να επιτηρούν τόσο τους πολίτες όσο και τους κατοίκους τους σε ολόκληρη την Ε.Ε., παρέχοντάς τους τα τεχνικά μέσα για την υποκλοπή της κρυπτογραφημένης διαδικτυακής κίνησης, καθώς και υπονομεύοντας τους υπάρχοντες μηχανισμούς εποπτείας στους οποίους βασίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες”.
 
πηγή:  enromiosini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας