Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΕΕ: Επιθυμεί το 80% των πολιτών να έχουν ψηφιακή ταυτότητα έως το 2030

europeidenti 01

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες έχουν γίνει ψηφιακές. Αυτό απαιτεί ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα ψηφιακής ταυτοποίησης.

Τον Μάρτιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την προτεινόμενη επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας, σύμφωνα με το europarl.europa.eu.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 46 εκατ. ευρώ για το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, μια επερχόμενη εφαρμογή για smartphone που θα επιτρέπει στους πολίτες και των 27 κρατών μελών της ΕΕ να αποθηκεύουν και να μοιράζονται την ψηφιακή τους ταυτότητα.

Τι είναι η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα;

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης σε διασυνοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ταυτοποιούνται και να πιστοποιούνται ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε εμπορικούς παρόχους. Επιτρέπει, επίσης, στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες από άλλες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιώντας την εθνική τους ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ποια είναι τα οφέλη; 

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αίτηση πιστοποιητικών γέννησης, ιατρικών πιστοποιητικών, η αναφορά αλλαγής διεύθυνσης
  • Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού
  • Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • Υποβολή αίτησης για ένα πανεπιστήμιο στη χώρα σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ
  • Αποθήκευση ιατρικής συνταγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη
  • Απόδειξη ηλικία
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου με χρήση ψηφιακής άδειας οδήγησης
  • Check-in σε ξενοδοχείο
  • Ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια πρόταση που βασίζεται στο πλαίσιο eIDAS, με στόχο να μπορέσει τουλάχιστον το 80% των ατόμων να χρησιμοποιούν ψηφιακή ταυτότητα για να έχουν πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2030.

Η έκθεση σχετικά με την προτεινόμενη επικαιροποίηση, η οποία εγκρίθηκε από την επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας, υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα εθνικά συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους, είναι απλά στη χρήση και ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Αφού οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση, είναι πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική μορφή του νόμου.

Ορισμένοι, ωστόσο, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του έργου, υποστηρίζοντας ότι η αποθήκευση τόσων πολλών δεδομένων σε ένα σύστημα θα προσελκύσει επιτιθέμενους στον κυβερνοχώρο.

«Παραμένει πρόκληση η παροχή του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας, δεδομένου ότι υπάρχουν βαθιές απομιμήσεις που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο σύστημα», δήλωσε ο Jean-Karim Zinzindohoue, ο CTO της France Identite, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για το σύστημα eID wallet στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: liberal.gr 

 

πηγή:  id-ont.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας