Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο «επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος, όπως τον αποκαλεί το Φανάρι, καταγγέλλει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο «επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος, όπως τον αποκαλεί το Φανάρι, καταγγέλλει Βαρθολομαίο για αντορθόδοξες παπικές φιλοδοξίες.
Ο επικεφαλής της σχισματικής ομάδας «Πατριαρχείο Κιέβου», η οποία πρωτοστάτησε στην ενωτική ψευδοσύνοδο που συγκάλεσε το Φανάρι στο Κίεβο, ο ονομαζόμενος «επίτιμος Πατριάρχης» δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θέλει να είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων αλλά Ορθόδοξος Πάπας.

«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θέλει να έχει δικαιώματα στην Ορθοδοξία παρόμοια με τα δικαιώματα του Πάπα στον Καθολικισμό. Δεν θέλει πλέον να είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων», δήλωσε ο κ. Φιλάρετος
Στη συνέντευξή του στο ICTV Facts ο «επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος δήλωσε, ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου υπέγραψε τον Τόμο και έδωσε αυτοκέφαλο
στην λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» μόνο για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του και να αυξήσει τον αριθμό του ποιμνίου της Κωνσταντινούπολης.
«Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία δεν καλύπτει πάνω από 10 χιλιάδες πιστούς», – δήλωσε ο κ. Ντενισένκο. – Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το ποίμνιό του βρίσκεται εκτός Τουρκίας – στις ΗΠΑ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα. Με όλη τη διασπορά το ποίμνιο δεν ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια, ενώ η Ουκρανική Εκκλησία (Ορθόδοξη, αν ληφθεί ολόκληρη) είναι περίπου 35 εκατομμύρια. Δέκα φορές περισσότερο. Ο στόχος του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να ενισχύσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εις βάρος της Ουκρανικής Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό κατέγραψε στον Τόμο ότι, οι εκκλησίες της Ουκρανικής Διασποράς είναι τώρα δικές του».
Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Φιλάρετο, οι ενορίες που βρίσκονται εκτός Ουκρανίας θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κιέβου. «Για παράδειγμα, στην Αμερική, ένα μέρος στέκεται σταθερά στη θέση του Πατριαρχείου Κιέβου. Και ταυτόχρονα ένα μέρος δεν εισήλθε στην νέα Εκκλησία, επομένως η τελευταία δεν έχει δικαίωμα να τους δεχτεί. Οι Ουκρανοί Αμερικανοί δεν θέλουν να πάνε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης».
Ο Φιλάρετος σημείωσε ότι γνωρίζει τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης από τη δεκαετία του 1960 και επομένως είναι βέβαιος ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιδιώκει να επιτύχει στην Ορθοδοξία τα ίδια δικαιώματα με τον Πάπα στον Καθολικισμό. «Δεν θέλει πλέον να είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων», – τόνισε .
«Η ουκρανική εκκλησία έπεσε σε απόλυτη εξάρτηση από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης», – πιστεύει ο «Επίτιμος Πατριάρχης». Η Σύνοδος της OCU αποφάσισε να αλλάξει τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Όχι σύμφωνα με την παράδοσή μας (ουκρανική-σλαβική), αλλά πλέον σύμφωνα με την ελληνική. Γιατί εσύ, Ουκρανέ, δεν τηρείς την ουκρανική παράδοση, αλλά μεταβαίνεις στην ελληνική;»
Όπως αναφέρθηκε από την πρακτορείο spzh.news, ο Φιλάρετος Ντενισένκο κατηγορεί τον επικεφαλής της νέας σχισματικής δομής, ως αιτία του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία.
Πηγή: spzh.news

πηγή:  http://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας