Barbara Zmušková Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πληρώνει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά, αναφέρει μια νέα τροπολογία στο σύνταγμα της Σλοβακίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την υποστήριξη 111 βουλευτών και έχει ως στόχο να προστατεύσει τις φυσικές πληρωμές από ένα μέλλον στο οποίο το ψηφιακό ευρώ θα καταστεί υποχρεωτικό.
Η νέα τροπολογία προτάθηκε από το κόμμα Sme Rodina.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια διάταξη στο Σύνταγμα με βάση την οποία θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο μέλλον από οποιεσδήποτε εντολές από το εξωτερικό, που θα λένε ότι μπορεί να υπάρχει μόνο ψηφιακό ευρώ και όχι άλλες επιλογές πληρωμών», δήλωσε ο βουλευτής Miloš Svrček, ένας από τους συντάκτες του νόμου κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Η πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να παρουσιαστεί στις 28 Ιουνίου. Παρόμοια με τα κρυπτονομίσματα, το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακές πληρωμές, αλλά θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, και τα δύο θεσμικά όργανα επιμένουν ότι πρόκειται μόνο για ένα συμπλήρωμα και όχι για την αντικατάσταση των μετρητών.
«Μπορεί αρχικά να πωλείται ως εναλλακτική λύση, αλλά σταδιακά θα γίνει φανερό ότι θα είναι μόνο αποκλειστικό», δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής Marián Viskupič για τα σχέδια του ψηφιακού ευρώ. Προειδοποίησε ότι θα περιλαμβάνει «παρακολούθηση ολόκληρης της ζωής ενός ατόμου» από την ΕΚΤ και το χαρακτήρισε «όνειρο ενός κοινωνικού μηχανικού». Ακροδεξιοί βουλευτές υιοθέτησαν επίσης το αφήγημα ότι πρόκειται για απειλή και για «πλήρη απώλεια της ιδιωτικής ζωής».
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης μια τροπολογία που πρότεινε ο Viskupič, η οποία δίνει στους καταστηματάρχες το δικαίωμα να αρνούνται πληρωμές με μετρητά για «κατάλληλους ή γενικά εφαρμόσιμους λόγους». Αυτό αποσκοπεί στην προστασία των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης που λειτουργούν μόνο με κάρτες ή των καταστηματαρχών που ανησυχούν για ληστείες ή για τα μικρόβια στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.
Η τροπολογία μπορεί να σημαίνει ότι το δικαίωμα στα μετρητά είναι τώρα πιο αδύναμο από ό,τι πριν. Η ισχύουσα νομοθεσία της κεντρικής τράπεζας περιόριζε την άρνηση πληρωμής με μετρητά σε «νόμιμους λόγους», και μια σύσταση της Επιτροπής του 2010 αναφέρει επίσης ότι «η άρνηση πληρωμής με μετρητά θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ‘καλής πίστης’», για παράδειγμα, όταν ο πωλητής δεν έχει ψιλά.
euractiv.gr
πηγή: orthodoxostypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας