Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Τό Οὐκρανικό Ὑπ. Πολιτισμοῦ ἀπαγόρευσε τήν προσευχή καί τήν πρόσβαση στά σπήλαια καί ναούς τῆς Λαύρας Πετσέρκ Κιέβου!

Το Υπουργείο παρα-Πολιτισμού  της Ουκρανίας απαγόρευσε την προσευχή στα Σπήλαια της Λαύρας του Κιέβου.
Στις 20 Μαρτίου 2023, εστάλη επιστολή στο μοναστήρι από την ηγεσία του εθνικού αποθεματικού «Kyiv-Pechersk Lavra» με την οποία ενημέρωνε ότι στο εξής η πρόσβαση του μουσείου στα Eγγύς και Μακρινά Σπήλαια θα σταματήσει λόγω των εργασιών της επιτροπής που θα καθορίσει το επίπεδο

διατήρησης των «πολιτιστικών αξιών» (έτσι ακριβώς εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού αποκαλούν τα άγια λείψανα μοναχών και άλλα ιερά). Επίσης, σε σχέση με αυτό, αναστέλλεται η πρόσβαση στην Εκκλησία της Υψώσεως του Σταυρού, στην Εκκλησία Annozachatiiv και στην Εκκλησία προς τιμήν του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Πάντων του Pechersk (Ζεστή Εκκλησία). Δηλαδή, η προσευχή σε αυτούς τους ναούς θα είναι αδύνατη. Αυτό ανακοίνωσε ο Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών και Εκπαίδευσης του UOC, Μητροπολίτης Νιζίν και Πρυλούκι Κλήμης.
Στην επιστολή του στελέχους του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα της δημιουργίας επιτροπής που θα καθορίσει τη «διαθεσιμότητα, διατήρηση και κατάσταση διατήρησης των πολιτιστικών αξιών», «την πρόσβαση σε αντικείμενα (δηλ. ναούς και σπηλιές) θα περιοριστούν». Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο υπουργός O. Tkachenko αποκάλεσε τα άφθαρτα λείψανα των μοναχών Pechersky “πολιτιστικές αξίες” και “μουσειακά εκθέματα”, η μέθοδος προσδιορισμού της κατάστασης διατήρησης αυτών των ιερών προκαλεί ανησυχία. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ολοκληρωτικής σοβιετικής εποχής, οι αθεϊστικές αρχές διεξήγαγαν ευρέως εκστρατείες για να ανοίξουν τα λείψανα προκειμένου να δείξουν την κατάσταση διατήρησής τους. Αυτές οι εκστρατείες συνοδεύτηκαν από βεβήλωση του ιερού, τα λείψανα αφαιρέθηκαν από τα φέρετρα και τα σάβανα αφαιρέθηκαν από αυτά για λεπτομερή περιγραφή και έκθεση σε προθήκες των μουσείων. Το κλείσιμο των σπηλαίων από το αποθεματικό χωρίς προειδοποίηση είναι μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση του περιορισμού των δικαιωμάτων των Ουκρανών πιστών, που αυτές τις μέρες έρχονται μαζικά από διάφορες περιοχές με την ελπίδα να προσκυνήσουν τα ιερά του Κιέβου-Πετσέρσκ.

Στις 20 Μαρτίου, εστάλη επιστολή στη μονή από τη διαχείριση του εθνικού αποθεματικού «Kyiv-Pechersk Lavra» με την οποία ενημερώνεται ότι από τις 21 Μαρτίου η πρόσβαση του μουσείου στις κοντινές και μακρινές σπηλιές θα ανασταλεί….

Στο μεταξύ στις 29 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών για εκκένωση της Λαύρας από τους 200 μοναχούς της Πλειοψηφούσας Διωκόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

dimpenews.com

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας