Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Η βιομηχανία των αμβλώσεων δοκιμάζει το εκτρωτικό χάπι για «αντισυλληπτικό» και θολώνει τη γραμμή της άμβλωσης

Η πρώιμη έκτρωση  του παιδιού θα λέγεται … «αντισύλληψη»

LiveAction

Από την Carole Novielli

9 Σεπτεμβρίου 2022

Η Rebecca Gomperts — ιδρύτρια των “pro-choice”  φορέων «Women on Waves», «Women on Web» και «Aid Access» — συγκεντρώνει χρήματα για τη διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής στη Μολδαβία

που έχει στόχο «να χαρακτηρίσει το χάπι για την άμβλωση ως αντισυλληπτικό». Είναι γνωστή η δράση του εκτρωτικού χαπιού στο έμβρυο. Το οδηγεί στο θάνατο από κακή θρέψη, και αυτός θα είναι και ο μηχανισμός της «αντισύλληψης» δηλ. η πρώιμη θανάτωση του εμφυτευμένου εμβρύου από στέρηση… 

Ο στόχος αυτής της κίνησης, όπως η ίδια παραδέχεται, είναι να θολώσει τη γραμμή μεταξύ «αντισύλληψης και άμβλωσης».

Το σχέδιο της Gomperts, που περιγράφεται λεπτομερώς στον ιστότοπό της Women on Waves, αποτελεί μια «νέα στρατηγική για την προώθηση της αναπαραγωγικής μας ελευθερίας». Όπως η ίδια ισχυρίζεται, ο χαρακτηρισμός του χαπιού της άμβλωσης ως αντισυλληπτικού «θα μας επέτρεπε να κινούμαστε με ευελιξία μεταξύ των διαφορετικών ενδείξεων του φαρμάκου ως εβδομαδιαίας αντισύλληψης, ως κατ΄επίκληση μεθόδου για χρήση πριν ή μετά τη σεξουαλική επαφή ή ως μεθόδου πρώιμης ιατρικής άμβλωσης, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες της ζωή μας».

Η ιστοσελίδα της Gomperts αναφέρει ότι έχει ήδη συγκεντρώσει 500.000 $ και τώρα αναζητά άλλα $500.000 για να ξεκινήσει «με μια διεθνή, έμπειρη, ιατρική επιστημονική και βιοηθική ομάδα… να διεξάγει αυτές τις μεγάλες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FDA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιατρικής (EMA), ο οποίος και την έχει συμβουλέψει για το έργο».

Σε μια συνέντευξή της στο Democracy Now, η Gomperts υποστήριξε ότι με την έγκριση του χαπιού για την άμβλωση ως αντισυλληπτικού για χρήση μια φορά την εβδομάδα ή ως χαπιού επόμενης μέρας, η βιομηχανία «θα «ασαφοποιήσει τη γραμμή μεταξύ αντισύλληψης και άμβλωσης», και η παροχή της «θα είναι πολύ λιγότερο ελεγχόμενη και πιθανώς να είναι διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή στο μέλλον».

Τον Ιούνιο, η Gomperts δήλωσε στο Business Insider ότι στόχος της είναι να γίνει διαθέσιμη «μια δόση 50 mg μιφεπριστόνης για χρήση ως εβδομαδιαίου, κατ΄επίκληση αντισυλληπτικού στα ράφια των φαρμακείων εντός 10 ετών». Σύμφωνα με την πηγή, το «Women on Web» έχει ήδη την βιοηθική έγκριση του Υπουργείου Υγείας της Μολδαβίας για τη διεξαγωγή της μελέτης εφόσον τα χάπια των 50 mg μιφεπριστόνης κυκλοφορούν ήδη εκεί, για θεραπεία μη καρκινικών όγκων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα ή γύρω από τη μήτρα».

Η σελίδα χρηματοδότησης της Gomperts ισχυρίστηκε ότι έχουν διεξαχθεί ήδη μελέτες για τη μιφεπριστόνη ως αντισυλληπτικού. Παρόλο που απέτυχε να παρουσιάσει οποιοδήποτε δημοσιευμένο αποτέλεσμα αυτών των μελετών, επέμενε για την ανάγκη να γίνουν πιο «εκτενείς μελέτες», και υποστήριξε ότι «επειδή η μιφεπριστόνη δεν είναι πλέον κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτές τις δοκιμές».

Η Gomperts φέρεται να συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο Karolinska. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Verge, σχεδιάζεται να ενταχθούν σχεδόν 1.000 γυναίκες στην Ολλανδία και τη Μολδαβία σε αυτή την κλινική δοκιμή που θα διαρκέσει ένα χρόνο. Η μελέτη που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του FDA και του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού, ΕΜΑ,  έχει ήδη γίνει δεκτή από επτά νοσοκομεία, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες κλινικές και ηθικές εγκρίσεις για το ξεκίνημά της στη Μολδαβία».

«Για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη των 949 γυναικών που θα χρησιμοποιήσουν την εβδομαδιαία μιφεπριστόνη για ένα χρόνο και για να παράσχουμε τα δεδομένα ώστε να την καταχωρίσουμε ως εβδομαδιαίο αντισυλληπτικό στον EMA, χρειαζόμαστε 2,2 εκατομμύρια ευρώ», έγραψε η Gomperts στη σελίδα της, προσθέτοντας: «Ακόμη και αν τα κράτη απαγορεύσουν το χάπι για την άμβλωση, αυτή η νέα μέθοδος κατ΄επίκληση αντισύλληψης θα μπορεί για πάντα να είναι προσβάσιμη μέσω τοπικών ή διεθνών (τηλεϊατρικών) υπηρεσιών».

Στις ΗΠΑ, το χάπι για την άμβλωση (Mifeprex ή μιφεπριστόνη) εγκρίθηκε το 2000 σε ένα σχήμα μαζί με το φάρμακο μισοπροστόλη.  Λίγο μετά την έγκρισή της, η μιφεπριστόνη τέθηκε σε ένα σύστημα ασφαλείας-επιτήρησης που ονομάζεται REMS, ένα ακρωνύμιο από το  Risk Evaluation and Mitigation Strategy, το οποίο ο FDA  εφαρμόζει «για ορισμένα φάρμακα που ενέχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια». Αυτές οι απαιτήσεις για τον έλεγχο της ασφάλειας, (REMS) τροποποιήθηκαν (μειώθηκαν) πρόσφατα από τον FDA, υπό τη προεδρία Biden.

 

Πηγή: liveaction.org

 πηγή: afistemenaziso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας