Παρά τη διαβεβαίωση ότι θέματα οικογενειακού δικαίου ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών, Ευρωβουλευτές όλων των τάσεων εγκαλούν την Πολωνία και ζητούν κυρώσεις σε βάρος της.
του Olivier Bault
Μια πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ήθελε να επιβάλει την φιλελευθεροποίηση της πολωνικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις παραβιάζοντας το κράτος δικαίου. Αυτή είναι μια παλιά βούληση, αλλά ενισχύθηκε
περαιτέρω από την πρόσφατη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγόρευε τις αμβλώσεις που υποκινούνται από την αναπηρία του κυοφορούμενου παιδιού. Η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου και τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιανουαρίου, μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα. Έκτοτε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιούνται συνεχείς συζητήσεις και ψηφίσματα.Στις 22 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Juan Fernando Lopez Aguilar, δήλωσε ότι “το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τα σώματά τους δεν πρέπει να είναι αντισυνταγματικό σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης“. Αυτός ο Ισπανός σοσιαλιστής είναι ο συντάκτης της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Αυτή η έκθεση αποτελεί τη βάση του ψηφίσματος που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης ΕΕ, εν μέρει λόγω της πολωνικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις που έχει ήδη κριθεί υπερβολικά περιοριστική προτού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγορεύσει τις ευγονικές αμβλώσεις.
Στις 26 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με τίτλο «σχετικά με την de facto απαγόρευση του δικαιώματος άμβλωσης στην Πολωνία» και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσουν τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου που εξαρτά την καταβολή κονδυλίων της ΕΕ με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου για να επιβάλει στην Πολωνία τη φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας της για τις εκτρώσεις.
H Marta Lempart, επικεφαλής της κίνησης υπέρ των αμβλώσεων, βρήκε «ευήκοα ώτα» στην Ευρωβουλή αλλά η απήχησή της στην Πολωνία εξασθένισε λόγω του χυδαίου και ακραίου λόγου της.
Στις 9 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης οι εκπρόσωποι των πλειοψηφικών ομάδων, από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έως την ερυθροπράσινη ακροαριστερά, τους κεντρώους φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, κάλεσαν και πάλι την Επιτροπή να παρέμβει κατά της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις στην Πολωνία, και μέσω κυρώσεων. Η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Sylvie Guillaume απαίτησε η πρόσβαση στην άμβλωση να καταστεί εγγυημένο δικαίωμα σε όλη την ΕΕ.
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, το θέμα συζητήθηκε και πάλι από δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: αυτή των πολιτικών δικαιωμάτων υπό την προεδρία του Lupez Aguilar και των “δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων”. Οι εν λόγω επιτροπές είχαν προσκαλέσει τη Marta Lempart, την ακροαριστερή φεμινίστρια ακτιβίστρια που ηγήθηκε του κινήματος διαμαρτυρίας που διοργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου κατά της απόφασης του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά έκτοτε αδυνατεί να συγκινήσει πολλούς ανθρώπους. Και αν αυτές οι διαδηλώσεις δεν προσελκύουν πλέον, είναι κυρίως λόγω του ριζοσπαστισμού της κας Lempart και των εκκλήσεων της να διακόπτουν τις Καθολικές Λειτουργίες, καθώς και της ελάχιστα συγκαλυμμένης ενθάρρυνσής για βανδαλισμό των εκκλησιών και διάπραξη βιαιοτήτων, με μια γλώσσα σπάνιας χυδαιότητας.
Η Helena Dalli, η υπέρμαχος των αμβλώσεων Μαλτέζα Επίτροπος για την Ισότητα, έπρεπε να εξηγήσει στους βουλευτές του ΕΚ της αριστεροφιλελεύθερης πλειοψηφίας ότι η ρύθμιση της άμβλωσης δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ και ότι τα κράτη μέλη παραμένουν πλήρως κυρίαρχα σε αυτόν τον τομέα. Αλλά αυτό τους το είχε ήδη υπενθυμίσει στις 25 Νοεμβρίου, χωρίς να τους αποτρέψει να εγκρίνουν ψήφισμα την επόμενη μέρα, ζητώντας κυρώσεις κατά της χώρας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β ‘.
Στις 22 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η οποία εκπροσωπεί τις επισκοπικές διασκέψεις των χωρών μελών στις Βρυξέλλες, παρενέβη σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli για να υπενθυμίσει ότι “το κράτος δικαίου απαιτεί επίσης σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών“. Στην επιστολή τους, οι ευρωπαίοι επίσκοποι εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταδικάσει τις επιθέσεις σε εκκλησίες στην Πολωνία και καλούν τους Ευρωπαίους βουλευτές να ενδιαφερθούν επίσης για την προστασία της ζωής των κυοφορούμενων παιδιών.
Μετάφραση από: https://present.fr/2021/03/01/avortement-parlement-europeen-contre-pologne/
πηγή: enromiosini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας