Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Ο σαρκικός και ο πνευματικός έρωτας στο γάμο



Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος πορφυριοςΑγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

Ο σαρκικός έρωτας μέσα στον γάμο βοηθάει στον πνευματικό. Είναι δύσκολο να σου το εξηγήσω. Αλλά μέσα στον γάμο ο σαρκικός έρωτας γίνεται πνευματικός, μεταβάλλεται. Δεν μπορώ να σου το διατυπώσω. Σιγά- σιγά το ζευγάρι ενώνεται πολύ και με τον σαρκικό έρωτα και με τον πνευματικό· προχωρεί προς τον πνευματικό και στο τέλος μένει αυτός, ο πνευματικός, και δεν έχει ανάγκη από τον σωματικό. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσει πολύ στον πνευματικό. Ο σαρκικός έρωτας δεν είναι μόνο για την τεκνογονία. Βοηθάει στον πνευματικό έρωτα. Αλλά μέσα στον γάμο, με την ευλογία και την Χάρη του Θεού. Η έξω από τον γάμο σχέση
αλλάζει σε λίγο και γίνεται βάσανο. Μπερδεύει και βασανίζει τους ανθρώπους. «Καλύτερα να μη σ’ εγνώριζα», λένε συχνά. Με ζεμάτισες δηλαδή.
Καθώς φτιάνουν ο καθένας την προσωπικότητά του, προχωρούν, εργάζονται, δημιουργούν και ενώνονται. Και τρελαίνεται ο ένας για τον άλλον χωρίς να μιλούν. Και χώρια ακόμη αν είναι.
Κάπως έτσι, ας πούμε, γίνεται και με τον Θεό. Αλλά πολύ λίγο μοιάζει. Η θεία αγάπη είναι κάτι άλλο. Όπως και τα ελληνικά. Φαίνεται σα να μοιάζουν. Λέμε καθ’ ύπαρ, κατ’ όναρ. Μοιάζουν με τα νεοελληνικά. Η ουσία όμως είναι πολύ διαφορετική, μόνο εξωτερικά μοιάζουν.

Πηγή: «Συνομιλώντας με τον Γέροντα Πορφύριο» Άννας Κωστάκου, εκδ. Η Μεταμόρφωσις τους Σωτήρος, Μήλεσι 2012 (Σελ.118-119)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας