Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εκτοπισθεί βιαίως η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από τη Λαύρα του Κιέβου

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες να εκτοπισθεί βιαίως η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Telegram ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Β. Λεγκόιντα, τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα Patriarchia.ru.

«Εάν προηγουμένως οι εκπρόσωποι των οργάνων δημοσίας τάξεως της χώρας (αυτός ο προσδιορισμός, δυστυχώς, έρχεται προ πολλού σε αντίθεση με την ουσία των ενεργειών που διαπράττουν) κατά τρόπο παράνομο παρεμπόδιζαν την παράδοση άρτου στους

κλειδωμένους στα κτίρια της Λαύρας μοναχούς, τώρα η αστυνομία, η οποία θα πίστευε κανείς ότι έχει προορισμό να φροντίζει για την τήρηση του νόμου, αποκλείει εντελώς την πρόσβαση των οικιστών της μονής στις αποθήκες, όπου φυλάσσονται τα αποθέματα τροφής», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Ταυτοχρόνως, απαγορεύθηκε στη Λαύρα η πρόσβαση όχι μόνον στους ιεροσπουδαστές και δόκιμους μοναχούς, αλλά και στον Μακαριώτατο μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και τον πρωτοσύγκελο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτη Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιο.

«Αυτές οι παράνομες ενέργειες της αστυνομίας και της διεύθυνσης του εθνικού πάρκου κατά τρόπο ολοφάνερο παρακινούν την απευθείας βίαιη σύγκρουση μεταξύ των πιστών και όσων προσπαθούν να τους αρπάξουν τη μονή», τόνισε ο Β. Λεγκόιντα.

«Όσον δε αφορά τις προσπάθειες να καταδικασθούν οι οικιστές της μονής σε πείνα, στην ιστορία του Κιέβου και της Λαύρας τέτοιες προσπάθειες να κυριευθούν μέσω του λιμού κατέβαλαν ίσως μόνον οι ξένοι κατακτητές. Άραγε πώς συνέβη και τις ίδιες αδίστακτες κατακτητικές μεθόδους εφαρμόζουν έναντι της μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας της χώρας, δηλαδή της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι ουκρανικές Αρχές;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος.

Νωρίτερα, ο Β. Λεγκόιντα δήλωσε ότι άλλη μια δικαστική απόφαση περί καταναγκαστικής εξώσεως των μοναχών από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, μόνον επιδεινώνει τον διχασμό στην ουκρανική κοινωνία.

mospat.ru

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας