Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

«Προσβάλλονται οι ευρωπαϊκές αξίες» λέει η EU και πηγαίνει στα δικαστήρια την Ουγγαρία για νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομικά μέτρα κατά της Ουγγαρίας για έναν νόμο κατά των LGBTQ και την άρνησή της να ανανεώσει την άδεια του Klubradio, ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα που επικρίνει την κυβέρνηση.

Οι δύο αγωγές της Παρασκευής προσθέτουν σε έναν μακρύ κατάλογο ολοένα και πιο πικρές αντιπαραθέσεις μεταξύ του σκληροπυρηνικού εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και του φιλελεύθερου πυρήνα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για έναν ουγγρικό νόμο που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους», δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Έστειλε επίσης μια δεύτερη αγωγή στο δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο σχετικά με τη Βουδαπέστη που απέρριψε την αίτηση του Klubradio για τα ραδιοκύματα.

«Αντιμετωπίζουμε επιθέσεις σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μέσω όλων των εργαλείων που διαθέτουμε», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.

Το Klubradio, οι καλεσμένοι του οποίου επικρίνουν συχνά τις κυβερνητικές πολιτικές και το οποίο τώρα εκπέμπει μόνο διαδικτυακά, αναγκάστηκε να βγει από τον αέρα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εκείνη την εποχή ότι δεν υπήρχε θέμα με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία και ότι δεν ήταν αλήθεια ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον σταθμό.

Η άλλη υπόθεση σχετίζεται με νόμο που θέσπισε η Ουγγαρία πέρυσι και απαγορεύει τη χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία.

Διαφημιζόμενη ως προστασία των παιδιών από την κυβέρνηση του Όρμπαν, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των παραδοσιακών καθολικών οικογενειακών αξιών, επικρίθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς φύλακες ως διακρίσεις κατά των LGBTQ ατόμων και χαρακτηρίστηκε «ντροπή» από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζεται στην Ουγγαρία και μόνο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν νόμιμα να υιοθετήσουν παιδιά. Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει επαναπροσδιορίσει το γάμο ως την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας στο σύνταγμα και έχει περιορίσει την υιοθεσία των ομοφυλόφιλων.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει παρακρατήσει δισεκατομμύρια σε βοήθεια προς την Ουγγαρία για διαφορές που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, καθώς και για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και των δικαστηρίων της.

Ξεχωριστά την Παρασκευή, το στέλεχος της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες ξεκίνησε νομική αγωγή κατά της Ουγγαρίας για μεροληπτική τιμολόγηση των καυσίμων σε βάρος οχημάτων με ξένες πινακίδες.

enromiosini.gr

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας