Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Πάνε για αυτογκόλ οι σχισματικοί Ουκρανοί! Δεν τα βρίσκουν οι μαριονέτες της Δύσης μεταξύ τους

Ενώ ο Φιλάρετος προαλείφεται για επικεφαλής της νέας Εκκλησίας, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Μακάριος (Μάλετιτς), επικεφαλής της άλλης σχισματικής «ουκρανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας ” έστειλε μήνυμα δυσφορίας
αναγνωρίζοντας πως οι ηγέτες των δύο σχισματικών Ορθοδόξων σωμάτων στην Ουκρανία αδυνατούν να φτάσουν σε ένα κοινό όραμα για το πώς να δομήσουν τη νέα ενωμένη εκκλησία, στην οποία θα παραχωρείσει υποτίθεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο Αυτοκεφαλίας.

Όπως δήλωσε χθες ο σχισματικός «Μητροπολίτης» Μακάριος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZIK, ο άλλος σχισματικός ηγέτης, ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος του «Πατριαρχείου Κιέβου», δεν του έδωσε λόγο για τα καταστατικά, το καθεστώς ή το όνομα της νέας Εκκλησίας.

«Το όνομα υπάρχει ήδη και πρέπει να συμμετάσχετε”, δήλωσε ο Μακάριος, πως του είπε ο Φιλάρετος.

«Ο (ψευτο)πατριάρχης Φιλάρετος μου απευθύνθηκε, λέγοντας:” Πρέπει να καλέσουμε επειγόντως ένα Συμβούλιο” . Του είπα, ” Δεν υπάρχει κανόνας για να καλέσετε ένα Συμβούλιο «-” Έχω ένα καταστατικό. «-” Έχω και εγώ, αλλά χρειαζόμαστε να φτιάξουμε ένα από τα δύο» « Όχι, θα είναι το καταστατικό μου »”, είπε ο Μακάριος, πως του απάντησε ο Φιλάρετος.

Όπως εξήγησε, η κατάσταση της νέας εκκλησίας παραμένει επίσης ασαφής: «[Μια άλλη] ερώτηση είναι ποια είναι η κατάσταση, ποιο είναι το μοντέλο; Όταν ρώτησα αν θα υπάρξει μητρόπολη, είπε οργισμένα, δεν θα υπάρξει μια μητροπολιτεία, αλλά ένα πατριαρχείο. Οι Έξαρχοι δεν λένε τίποτα για τίποτα ».

Με την απόφαση της 11ης Οκτωβρίου Denisenko και Maletich «αποκαταστάθηκαν κανονικά στην ιεραρχική ή ιερατική τους τάξη.”Το ακριβές τους καθεστώς όμως δεν διευκρινίστηκε.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ σχολίασε ότι η Κωνσταντινούπολη θεωρεί ότι ο Denisenko είναι μητροπολίτης. Συγκεκριμένα είπε πως θεωρείται «ο πρώην Μητροπολίτης του Κιέβου.”

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κωνσταντινούπολης, ο Φιλαρέτος δήλωσε: "Ήμουν πατριάρχης, είμαι και θα είμαι” και επανέλαβε την ίδια πεποίθηση σε στις 14 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ψευτοεκκλησία του δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση της Κωνσταντινούπολης. Ο Φιλάρετος εξακολουθεί να τιμάται στις υπηρεσίες ως «Πατριάρχης» και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν τιμάται.

Ο Maletich δεν μπόρεσε να πει πότε θα πραγματοποιηθεί το σχισματικό συμβούλιο ενοποίησης ή ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας του, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι ‘αυτό, επειδή δεν υπάρχει συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Πάντως οι δύο σχισματικοί είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να τα βρουν αλλά τα έκαναν θάλασσα…

Ξαφνικά λίγο πριν από το Πάσχα του 2015 ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μακάριος είπε ότι η εκκλησία τους θα ήθελε να ξεκινήσει διαδικασία της ενοποίησης με το σχισματικό “Πατριαρχείο Κιέβου” (UOC-KP).

«Τώρα έχει έρθει η ώρα, για δράση. Ούτε μια μέρα να μην περάσει μάταια. Πρέπει να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Είμαι έτοιμος για αυτό (ένωση των σχισματικών ψευτοεκκλησιών). Αυτό καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και το χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία «, δήλωσε τότε ο Μακάριος.

Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως η λεγόμενη “ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία” ήταν έτοιμη να ενωθεί με το λεγόμενο “Πατριαρχείο του Κιέβου” χωρίς να διεκδικήσει ηγετικές θέσεις στην UOC-KP.

«Υπάρχουν ορισμένοι όροι. Διάφοροι όροι, αλλά είμαι έτοιμος να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Είμαι έτοιμος να δώσουμε κάτι περισσότερο”, είχε πει ο Μακάριος.

Δημοσιογράφοι μετέφεραν αυτά τα λόγια προς τον σχισματικό ψευτοπατριάρχη Φιλάρετο και εκείνος σαν έτοιμος απάντησε αμέσως:

«Αν θέλουν πραγματικά να ενταχθούν – ας ενωθούμε, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, να συζητήσουμε την ένωση επί της ουσίας, και όχι να μιλάμε μόνο για την Ένωση. Γι ‘αυτό και τους περιμένουμε”, είπε ο σχισματικός Φιλάρετος.

Μόνο που τελικά στην πορεία των πραγμάτων τα έσπασαν και πάλι και φτάσαμε σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό….


πηγή:  http://yiorgosthalassis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας