Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Δελτίο τύπου της ΠΕΘ για την Ημερίδα της 12ης Σεπτεμβρίου 2018

Tην Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτικό Μέγαρο, Βογατσικού 7), η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Η Αντισυνταγματικότητα του Προσηλυτισμού στα Νέα Θρησκευτικά και ο Προσηλυτισμός στην Αντισυνταγματικότητα».


Πρόεδρος της ημερίδας ήταν ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΘ κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη, από τα 22 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών (αναγνώστηκε από τον κ. Ιωάννη Μπεϊνά), από τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον κ. Γεώργιο Παύλου, Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον κ. Ιωάννη Μπεϊνά, Θεολόγο εκπαιδευτικό και από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση τον κ. Απόστολο Κρασσά, διδάσκαλο εκπαιδευτικό.
Πρώτος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος καθηγητής, πρ. Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το κράτος, το έθνος και το Μάθημα των Θρησκευτικών από τη σκοπιά της Κοινωνιολογίας και της Νομικής Επιστήμης». Στην εισήγησή του τόνισε τον ρόλο του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών στον καθορισμό της προσωπικής και συλλογικής συνειδήσεως των Ελλήνων αλλά και στον προσδιορισμό των πολιτισμικών και κοινωνικών τους αξιών.
Δεύτερος ομιλητήςήταν ο κ. Βασίλειος Νικόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Διδάκτωρ Νομικής, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το κατά το ισχύον Σύνταγμα περιεχόμενο του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ο προσηλυτιστικός χαρακτήρας των Νέων Θρησκευτικών». Στην ομιλία του ερμήνευσε τον όρο ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης και τον συνέδεσε με άλλα σημεία του ελληνικού Συντάγματος, που καθορίζουν επίσης τον ορθόδοξο προσανατολισμό του μαθήματος των Θρησκευτικών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι για τον ορθόδοξο μαθητή οποιαδήποτε άλλη διδασκαλία από την πλευρά του σχολείου, που δεν συμφωνεί με την ορθόδοξη παράδοση, θεωρείται θρησκευτικός προσηλυτισμός και αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Κουρεμπελές, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θρησκευτικός κρατικισμός και αντιθεολογικός προσηλυτισμός». Η εισήγησή του κινήθηκε στο πλαίσιο ανάλυσης του όρου "θρησκευτικός κρατικισμός" ως καταστάσεως που αφορά τη σύγχρονη αντιμετώπιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από την εκκλησιαστικοπολιτική θεσμοκρατία. Στο ίδιο πλαίσιο αναλύθηκε ο τρόπος αντιδεοντολογικής προς τη θεολογία συγγραφής, όπως αυτός εκδιπλώνεται στους Φακέλους των Νέων Θρησκευτικών.
Τέταρτος  ομιλητής ήταν ο κ. Θεόφιλος Πουταχίδης, Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., ο οποίος  ανέπτυξε το θέμα: «Εν τίνι έφης με νικάν». Η εισήγησή του διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται η συνάρτηση μεταξύ πρακτικής έκφρασης και λογικής έκθεσης της αλήθειας. Στο κέντρο της εισήγησης στάθηκε το διασταυρικό παράδειγμα του οράματος του Μ. Κωνσταντίνου σε σχέση με την ταυτότητα του Χριστιανισμού στη διαχρονική του ύπαρξη. Η ύπαρξη του χριστιανικού πολιτισμού στην Παιδεία προκρίθηκε ως αδιάπτωτα συνυπάρχον γεγονός, που συνδέεται με την όντως ταυτότητα και αυτοσυνειδησία της σωτηρίας του ανθρώπου.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος με ερωτήματα που οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν στους ομιλητές, οι οποίοι και έδωσαν τις δέουσες απαντήσεις.
Την Ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΘ, ο οποίος συνόψισε τα πορίσματα της Ημερίδας, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί αταλάντευτος ο αγώνας για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικείας ορθόδοξης ταυτότητας και διαφοράς των ορθοδόξων μαθητών, που θα αποτελέσουν και τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών του Υπουργείου που ακυρώθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι προκρίνουν διδασκαλία αλλότρια από την ορθόδοξη σε ορθόδοξους μαθητές και, επομένως, ασκούν θρησκευτικό προσηλυτισμό σε άλλη θρησκευτική πίστη. Για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη της ορθόδοξης συνείδησης μπορεί να επιτευχθεί μόνον με ένα μάθημα που να ανταποκρίνεται στη διδασκαλία της ορθόδοξης Εκκλησίας και στη θέληση της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού που είναι μέλη της και φυσικά σε αγαστή συνεργασία με τη Διοικούσα Εκκλησία.
Το ΔΣ της ΠΕΘ












πηγή:  http://thriskeftika.blogspot.com/http://thriskeftika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας