Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Οι απειλές για τον εγκέφαλο από την κάνναβη

Από τη Ρίτα Μελά

Μπορεί στην Ελλάδα να είναι πλέον νόμιμη η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, ωστόσο οι επιστήμονες επιμένουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurochemistry», αποδεικνύεται ότι η μακροχρόνια χρήση είτε ινδικής κάνναβης είτε σκευασμάτων με βάση την ινδική κάνναβη εξασθενίζει τη μνήμη.
Επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και της Λισαβόνας διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ινδική κάνναβη είχαν «σημαντική εξασθένηση της μνήμης και δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα γνωστά από τα καινούργια αντικείμενα».
Αν και είναι ήδη γνωστό ότι η κατάχρηση ινδικής κάνναβης, σε τακτική βάση, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στα κανναβινοειδή. 
Η διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε, λοιπόν, τις επιπτώσεις του κανναβινοειδούς σκευάσματος WIN 55,212-2 σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση εξασθενούσε τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι εξασθενούσε τη λειτουργία σε εγκεφαλικές περιοχές που θεωρούνται σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη, και παρενέβαινε στην επικοινωνία μεταξύ αυτών των περιοχών.
Αρνητικά
Ο δρ Νιλ Ντόσον από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ εξηγεί: «Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμα νέα στοιχεία για τον τρόπο που η μακροχρόνια έκθεση στα κανναβινοειδή επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης».
Παραδέχεται, πάντως, ότι οι θεραπείες με βάση την κάνναβη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων, όπως η ψύχωση και η πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που ζουν με τις προαναφερόμενες παθήσεις.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Αννα Σεμπαστιάο από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας συμπληρώνει: «Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρατεταμένη χρήση κανναβινοειδών, όταν δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους, έχει αρνητικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη».
dimokratianews17.08.2018
Δείτε σχετικά και:
-«Παίρνει σειρά» τώρα και το νομοσχέδιο για τη θεραπευτική κάνναβη

πηγή:  http://aktines.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας