Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Συνταγματική αναθεώρηση και μάθημα Θρησκευτικών: Πολιτικές θέσεις και αντιθέσεις

Μία κυβερνητική διαρροή προς αθηναϊκή εφημερίδα στάθηκε ικανή για να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα φέρει στο προσκήνιο εντός του καλοκαιριού. Όπως είναι φυσικό, μια συνταγματική αναθεώρηση που προετοιμάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στοιχείο τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και από το κάδρο της συζήτησης αυτής δεν λείπει ασφαλώς το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ως γνωστόν το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του ακύρωσε τα νέα Θρησκευτικά Φίλη - Γαβρόγλου για λόγους αντισυνταγματικότητας. Καθένας κατανοεί ότι η αλλαγή στα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν τον σκοπό της παιδείας των ελληνοπαίδων αλλά και τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης.
Επομένως, στην συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να πάρουν θέση όχι γενικόλογα περί συνταγματικής αναθεώρησης αλλά συγκεκριμένα για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους και ακόμη ειδικότερα για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Με δεδομένες μάλιστα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, που στηρίζονται στο ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος, και τις οποίες προκλητικά αρνείται να εφαρμόσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στα πολιτικά κόμματα να αποφύγουν την τοποθέτηση για το ζήτημα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των μαθητών των ελληνικών σχολείων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εάν κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι σπεύδουν να θέσουν και θέμα μισθοδοσίας των κληρικών, ελπίζουμε να μην κλείσει το ζήτημα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δίνοντας ανταλλάγματα σε άλλα θέματα όπως αυτό των Θρησκευτικών. 
 
πηγή:  http://thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας