Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο απόστολος Παύλος για τον Γάμο



Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολος παυλοςΤο μυστηριακό χαρακτήρα του Γάμου αποσαφηνίζει και τονίζει κυρίως ο απ. Παύλος, όταν δίδει εντολή να συνάπτεται ο Γάμος «εν Κυρίω». Με τον τρόπο αυτό διακηρύττει τον δεσμό του Γάμου αδιάλυτο και ιερό. Το κάνει δε αυτό, όταν βεβαιώνει ότι «η πανδρεμένη γυναίκα είναι δεμένη με τον ζώντα άνδρα της, σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος ορίζει τα του γάμου» (Ρωμ. Ζ’ 2). Και «εάν συνδεθεί με άλλον άνδρα, εφόσον ζει ο σύζυγός της, θα γίνει και θα αποκληθεί μοιχαλίδα» (Ρωμ. Ζ’ 3).

Επίσης όταν ο απ. Παύλος παραγγέλλει: «Σε εκείνους που έχουν έλθει σε γάμο, δίδω εντολή όχι εγώ, αλλά ο Κύριος, η γυναίκα να μη χωρισθεί από τον άνδρα της. Εάν συμβεί να χωρισθεί, ας μείνει άγαμος. Ή εάν δεν μπορεί να ζήσει μόνη της, ας συμφιλιωθεί με τον άνδρα της. Αλλά και ο άνδρας να μην αφήνει τη γυναίκα του» (Α’ Κορ. Ζ’ 10-11).
Τέλος, διαβλέπει ο απ. Παύλος στον Γάμο την ένωση του άνδρα με τη γυναίκα, την εικόνα του Μυστηρίου του Χριστού με την Εκκλησία. Όπως ο Χριστός άφησε τον Πατέρα Του και κατήλθε και ήλθε προς τη Νύμφη (Εκκλησία) και έγινε ένα πνεύμα μαζί της. Και παρουσιάζει την ένωση αυτή, πηγή χάριτος, που επιδαψιλεύει πλούσια τη χάρη και την αγιότητα και στους δύο. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζει «Το μυστήριον τούτο μέγα … εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» (Εφεσ. Ε’ 32).


Πηγή: «Το Μυστήριο του Στεφανώματος», Αρχιμ. Καλλιστράτου Λυράκη (+), Αθήνα 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας