Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το βαθύτερο νόημα της Κυριακής αργίας



Υπάρχει μία παρεξήγηση σχετικά με την αργία της Κυριακής. Μερικοί χριστιανοί επιδίδονται την Κυριακή σε άσχημα πράγματα και αμαρτάνουν περισσότερο από ό,τι τις άλλες ημέρες. Αυτό είναι απαράδεκτο.
Πως πρέπει να περνούν την Κυριακή οι συνειδητοί Χριστιανοί; Οικογενειακά, ειρηνικά και με φιλανθρωπίες. Η αργία θα μας βοηθήσει ώστε όταν σχολάζουμε από τα καθημερινά έργα και την εξαντλητική εργασία,
να έχουμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε όλη η οικογένεια. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να φάμε όλοι μαζί το φαγητό. Να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε για διάφορα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Να ψυχαγωγηθούμε και να χαρούμε την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Να σκεφθούμε ότι έχουμε και ψυχή αθάνατη και δεν πρέπει να ξοδεύουμε όλο τον χρόνο στη ματαιότητα. Να σκεφθούμε ακόμη και τους πάσχοντες αδελφούς μας. Πόσοι είναι άρρωστοι, καθηλωμένοι στο κρεβάτι του πόνου! Πόσο θα ανακουφισθούν, αν τους επισκεφθούμε και τους δείξουμε αγάπη! Πόσοι είναι στις φυλακές και περιμένουν κάποιος να τους επισκεφθεί και να τους ενισχύσει! Πόσοι έχουν πένθος βαρύ. Αν δεν τους παρηγορήσουν οι Χριστιανοί, ποιος θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς; Πόσοι είναι μόνοι, ηλικιωμένοι και δεν έχουν έναν άνθρωπο να τους επισκεφθεί και να τους πει «καλημέρα»! Οι άνθρωποι της Εκκλησίας θα τρέξουν σ’ αυτούς.
Την Κυριακή θα βρούμε την ευκαιρία να μελετήσουμε ένα βιβλίο χριστιανικό. Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ξοδεύουν την ημέρα της Κυριακής στη μέθη, στα παιχνίδια (τυχερά), σε τραγούδια και ταραχές, αλλά να πηγαίνουν στην εκκλησία και να ακούν τα θεϊκά λόγια, να μελετούν τα ιερά βιβλία και να κάνουν αγαθοεργίες. Να αποφεύγουν καθετί που μολύνει την ψυχή. Ο άγιος Αμβρόσιος λέγει: «Τις ημέρες της αργίας δεν πρέπει να τις κάνουμε ημέρες λαγνείας (ανηθικότητας)».

Πηγή: «Κάθε Κυριακή στην Εκκλησία», Αρχιμ. Γεωργίου Δ. Μπίζα, εκδ. «Ο ΣΩΤΗΡ», ΑΘΗΝΑΙ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας