– Συγκεκριμένα ζητήματα θέτει ο Σύλλογος των Ιωαννίνων στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, με αφορμή ρεπορτάζ του «Π.Λ.»
– Στο επίκεντρο άδειες μητρότητας, διορισμοί εκπαιδευτικών, στεγαστικό, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή…
Το δημογραφικό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, από τα πολλά που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η ελληνική κοινωνία. Είναι το σοβαρότερο όλων και αποτελεί μία «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλιά της, παράλληλα με εκείνα του ασφαλιστικού συστήματος.
Κατά καιρούς λαμβάνονται μέτρα για την τόνωση των γεννήσεων, ενώ θα έρθουν και άλλα, μεταξύ των οποίων και η αναμενόμενη εξίσωση των προνομίων των τριτέκνων με αυτά των πολυτέκνων. Μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν επαρκούν. Είναι πολλά ακόμα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να μπει φρένο αρχικά και στη συνέχεια να αντιστραφεί η σημερινή φθίνουσα πορεία του πληθυσμού στη χώρα μας. Ορισμένα κρίσιμα ζητήματα καταθέτει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ιωαννίνων σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Κυρία Υπουργέ, στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» των Ιωαννίνων (φύλλο 18.899/20-12-2024) δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ από την ομιλία σας στα Γιάννινα. Για το Δημογραφικό διακρίναμε γενικότητες και τίποτε περισσότερο. Για την «ταμπακέρα» ουδέν το ενδιαφέρον…».
Οι άδειες μητρότητας
Η πρώτη παρατήρηση που κάνει ο Σύλλογος Πολυτέκνων στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (την επιστολή του υπογράφουν ο Πρόεδρος Κων/νος Μπαλωμένος και ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Τουλίνας) είναι ότι δεν είπε τίποτε στις δηλώσεις της από τα Γιάννενα «για την πιο βάρβαρη μορφή ρατσισμού που το ανάλγητο κράτος μας εκδηλώνει στη γυναίκα – μάνα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ανισότητα που παρατηρείται στις άδειες μητρότητας ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Όπως εξηγεί, γυναίκα – δημόσιος υπάλληλος με τη γέννηση κάθε παιδιού δικαιούται ένα χρόνο άδεια. Αντίθετα, γυναίκα εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα ή αναπληρώτρια δικαιούται λιγότερη άδεια με τη διάρκειά της να έχει περάσει διάφορα στάδια, άλλοτε δύο μήνες, άλλοτε πέντε, σταθερά όμως λιγότερο από ένα χρόνο. «Μας αναφέρθηκε περίπτωση αναπληρώτριας δασκάλας που πήγαινε στην τουαλέτα να βγάλει το γάλα, επειδή βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το νεογέννητο παιδί, το οποίο δε μπορούσε να θηλάσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Διορισμοί εκπαιδευτικών
Δεύτερο θέμα που θέτει ο Σύλλογος είναι οι διορισμοί των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, για τους οποίους επίσης δεν είπε κάτι η κ. Ζαχαράκη. Όπως σημειώνει, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή είχε καθιερωθεί με νόμο ο διορισμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ. Την περίοδο εκείνη στις γεννήσεις παρατηρήθηκε μια ικανοποιητική κινητικότητα και σημειώθηκε πληθυσμιακή ανάκαμψη, ωστόσο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ως υπουργός Παιδείας, κατήργησε τον συγκεκριμένο νόμο μαζί με τις μετεγγραφές των πολυτέκνων στο εσωτερικό.
Λίγο αργότερα ο τότε υπουργός Κ. Γαβρόγλου καθιέρωσε μοριοδότηση στο διορισμό των εκπαιδευτικών, δίνοντας τρία μόρια στο κάθε παιδί, 20 μόρια σ’ ένα μεταπτυχιακό και 30 μόρια σε διδακτορικό. «Έτσι, αν έχουμε προς διορισμό δύο εκπαιδευτικούς, με μεταπτυχιακό ο ένας και άγαμος και ο άλλος με έξι παιδιά (χωρίς μεταπτυχιακό), θα διορισθεί ο άγαμος», παρατηρεί ο Σύλλογος Πολυτέκνων και προσθέτει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάποια μεταπτυχιακά παίρνονται με περίεργες συνθήκες. Είναι και ο διορισμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών ένα ”γενναίο μέτρο” δημογραφικής πολιτικής».
Στεγαστική πολιτική
Το τρίτο ζήτημα που θέτουν οι Πολύτεκνοι στη Σοφία Ζαχαράκη είναι η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως δεν διευκολύνονται οικογένειες με πολλά παιδιά στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν σπίτι.
Όπως εξηγεί με έμφαση, «ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έδωσε στο παρελθόν, με ελάχιστο κόστος, κατοικίες σε χιλιάδες εργαζόμενους. Σήμερα μας αναφέρθηκε περίπτωση ζευγαριού εκπαιδευτικών με πέντε παιδιά (το μεγαλύτερο στην 1η Γυμνασίου) που θέλησε να κάνει το δικό του σπίτι σε γονική παροχή και όλες οι τράπεζες ήταν κλειστές για τη χορήγηση δανείου. Το ενοίκιο που πλήρωναν θα ήταν η δόση του δανείου. Μάλιστα, αντιμετώπισε και την ειρωνεία των τραπεζών ”το οικογενειακό σας εισόδημα δεν επαρκεί να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, θέλετε και δάνειο;”».
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Σημαντικό ζήτημα είναι και εκείνο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τον Σύλλογο να τονίζει στην Υπουργό πως η Πολιτεία δεν διευκολύνει οικογένειες που επιθυμούν να προχωρήσουν σ’ αυτήν. «Εκατοντάδες ζευγάρια θέλουν να τεκνοποιήσουν και δε μπορούν. Για να κάνουν ένα παιδί, που πάρα πολύ το επιθυμούν, καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τεράστιο κόστος σε χρόνο και σε χρήμα. Που είναι το κράτος μας στη γυναίκα που επιχειρεί την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Η απάντηση είναι εύκολη πουθενά», αναφέρει με έμφαση.
«Δεν μας ακούτε…»
Καταλήγοντας στην επιστολή του προς τη Σ. Ζαχαράκη ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων εκφράζει το παράπονο ότι οι επισημάνσεις του για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος δεν εισακούονται από την Πολιτεία.
«Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε πολλές περιπτώσεις αστοχίας, έλλειψης ευαισθησίας και κατανόησης σε πολλά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πολύτεκνη οικογένεια. Εμείς με την πολυετή ενασχόληση με τα πολυτεκνικά και δημογραφικά δρώμενα μέχρι σήμερα δεν ακουστήκαμε από τους καθ’ ύλη αρμόδιους, αν και έχουμε στις αποσκευές μας τη λύση του δημογραφικού προβλήματος της ευλογημένης πατρίδας μας», σημειώνει.
proinoslogos.gr
πηγή: orthodoxostypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας