Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Κατάληψη του καθεδρικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της UOC στο Τσερκάσι

Οι τρομοκράτες με μπαλακλάβες πέταξαν τους πιστούς έξω από τον καθεδρικό ναό και δεν τους άφηναν να τραβάνε βίντεο.

Τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου, περίπου 3 το πρωί, γύρω στα 100 άτομα με καμουφλάζ και μπαλακλάβες εισήλθαν βίαια στον χώρο του Καθεδρικού Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ της UOC

στο Τσερκάσι, όπου εκείνη την ώρα τελούνταν η νυχτερινή Θ. Λειτουργία, αναφέρει το επισκοπικό κανάλι στο Telegram «Ευαγγελιστής του Τσερκάσι».

Οι εισβολείς πέταξαν τους πιστούς έξω από το ναό, τους πήραν τα τηλέφωνα και δεν τους άφηναν να τραβάνε βίντεο του τι συνέβαινε, ενώ κατέστρεψαν και τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έσπασαν τζάμια του κτιρίου και τις πόρτες. Οι εισβολείς μπήκαν στο κτίριο επαρχιακής διοίκησης και κατέλαβαν τον καθεδρικό ναό.

Ο επισκοπικός ξενώνας κληρικών έχει περικυκλωθεί από εισβολείς. Τα μικρά παιδιά των ιερέων (7 παιδιά από 3 μηνών έως 8 ετών) είναι φοβισμένα και σε κατάσταση στρες.

Ορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής Τσερκάσι συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν τον καθεδρικό ναό.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, νωρίτερα ο δήμαρχος του Τσερκάσι, Anatoly Bondarenko, δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του καθεδρικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με σχόλιο που υποδηλώνει την πρόθεσή του να μεταφέρει τον ναό στην OCU του Επιφάνιου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, έγινε ήδη μια προσπάθεια κατάληψης του ναού, αλλά τότε άνθρωποι με καμουφλάζ που είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ τον καθεδρικό ναό δεν τόλμησαν να εξαπολύσουν επίθεση όταν είδαν τους ενορίτες της UOC που βγήκαν για να υπερασπιστούν τον καθεδρικό ναό.

 

Στις 17 Οκτωβρίου, ο καθεδρικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της UOC στο Τσερκάσι καταλήφθηκε από άγνωστους καμουφλαρισμένους με τη δεύτερη προσπάθεια.

Αφού οι πιστοί, μαζί με τον Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κανίβ κ. Θεοδόσιο, προσπάθησαν να υπερασπιστούν το ιερό τους και έδιωξαν τους επιδρομείς της εκκλησίας, ριζοσπάστες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να συγκεντρώνουν τους υποστηρικτές τους στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα και επιχείρησαν μια δεύτερη επίθεση.

Μετά την κατάληψη του καθεδρικού ναού, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνιφ απευθυνόμενος στους πιστούς είπε ότι οι ενορίτες και οι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της πόλης Τσερκάσι θα αναγκαστούν τώρα να προσεύχονται στα σπίτια και τα διαμερίσματά τους.

«Ο Κύριος, η Μητέρα του Θεού, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Άγιος Μακάριος είναι πάντα μαζί μας!».

Σημείωσε ότι οι πιστοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να προστατεύσουν τον καθεδρικό ναό, αλλά δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάληψή του. Σύμφωνα με τον επίσκοπο, μαζί με την αναχώρηση των πιστών, η χάρη έφυγε και από τον καθεδρικό ναό.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουν στο ιερό τους για προσευχή. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αγώνας για την αλήθεια θα συνεχιστεί στα δικαστήρια, αν και είναι ελάχιστες οι ελπίδες για δίκαιη δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, επιδρομείς στο Τσερκάσι άνοιξαν πυρ εναντίον πιστών της UOC.

spzh.live

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας