Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Qigong (τσιγκόνγκ): 3ήμερο retreat χαράς και ενδυνάμωσης στη Β.Εύβοια

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

   Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Β. Εύβοιας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται διάφορα αποκρυφιστικά συμβάντα. Αρκετές αποκρυφιστικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, όπως στην Κήρινθο, το Ασμήνιο, την Αιδηψό, τα Βασιλικά, διοργανώνοντας «εορτές» εναλλακτικής δράσης με διαλογισμό, γιόγκα, ρέικι,

ανταλλαγές «θεραπευτικής ενέργειας» κλπ. Για το μήνα Οκτώβριο διοργανώνεται ένα 3ήμερο retreat “χαράς και ενδυνάμωσης” με την μέθοδο του Qigong (τσιγκόνγκ).

Δεκαετίες πριν, η Εκκλησία μας έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της χρήσης των λεγομένων εναλλακτικών θεραπειών με πλήθος εγκυκλίων, πορισμάτων πανορθοδόξων συνδιασκέψεων, αρθρογραφίας και ομιλιών. Στην ΚΒ’ Πανορθόδοξο Συνδιάσκεψη είχε τονιστεί το εξής: Σε όλες τις όποιας μορφής εκφάνσεις της μαγείας έχομε έντονη παρουσία και ενέργεια δαιμονικών πνευμάτων, που ενεργούν και στις λεγόμενες «εναλλακτι­κές θεραπείες», όπως το «Ρείκι», η αγγελοθεραπεία, ή σαμανιστική θεραπεία κ.α. ανάλογα, έστω κι αν αυτές, για παραπλά­νηση, συνήθως αυτοπροβάλλονται ως ου­δέτερες ή άχρωμες θρησκευτικάΑναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας.

Επίσης για το θέμα του διαλογισμού και των πνευματικών κινδύνων που επιφέρει στον άνθρωπο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Με δυό λέξεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι: Με την τεχνική του διαλογισμού, ο άνθρωπος ανοίγει διάπλατα τη θύρα της ψυχής του και καλεί (!!!) μια «άγνωστη» οντότητα  – η οποία τον έχουν πείσει ότι είναι ο «ανώτερος εαυτός» του – να κατοικήσει μέσα του για πάντα και να τον οδηγήσει στην…θέωση. 

   Γιά όλα αυτά, οφείλουμε ως υπεύθυνοι και ενήμεροι ποιμένες, να πληροφορήσουμε γιά τις διάφορες δράσεις των αιρετικών αποκρυφιστών αλλά και όλων όσων τις προωθούν ως “μόδα” ή ως “κέρδος”, όπως των επαγγελματιών των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να τους προφυλάξουμε από τους κινδύνους που αυτές οι δράσεις εγκυμονούν.

Ας γνωρίζουν, προκαταβολικώς οι χριστιανοί μας πως  “τεχνικές” και δήθεν θεραπείες όπως οι προαναφερθείσες έχουν χαρακτηριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ασύμβατες με την χριστιανική ιδιότητα και πίστη!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Qigong;     Παρουσιάζεται σαν σύστημα αυτοθεραπείας, (με επιστημονικοφανές προσωπείο) που ανοίγει τη ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό και την κινεζική ιατρική. Ενισχύει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε τη Ζωτική Δύναμη που βρίσκεται στο φυσικό κόσμο και να εμβαθύνουμε την επικοινωνία μας με αυτόν. Το Qigong με τις φυσικές, αργές απαλές κινήσεις προάγει την τόνωση ζωτικών οργάνων και την κυκλοφορία των σωματικών υγρών (αίμα, αρθρικό, λέμφωμα). Το Qigong μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά να αποφορτιστούμε από τις καθημερινές  προκλήσεις της ζωής αλλά και ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.1

 Ζίνενγκ Τσιγκόγκ:     Πρόκειται για μια κινεζική αυτοθεραπευτική μέθοδο, που μέσα από απλές κινήσεις ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση του άγχους, την αύξηση της συγκέντρωσης και την τόνωση των ταλέντων και της αυτοπεποίθησης. Aναρίθμητες έρευνες στη Κίνα και διεθνώς (300000 ασθενείς θεράπευσαν 180 διαφορετικές ασθένειες)  απέδειξαν ότι η πρακτική του Ζίνενγκ Τσιγκόγκ βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, βελτιώνει την λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθιστά τους καρδιακούς μυς ικανότερους, αυξάνει τα πεπτικά υγρά, άρα βελτιώνει και τον μεταβολισμό, ρυθμίζει τις εσωτερικές εκκρίσεις και ισορροπεί τους αδένες, αυξάνει την οστική πυκνότητα, βελτιώνει την ελαστικότητα των οστών, καθυστερεί την γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία. 2

    Πρόσφατα διαβάσαμε με ενδιαφέρον το εκπληκτικό βιβλίο ενός πρώην διδασκάλου του Τσι-γκονγκ το οποίο ομολογούμε ότι μας συγκλόνισε τόσο για τις αποκαλύψεις σχετικά με τους πνευματικούς κινδύνους και την ολοφάνερη δράση των δαιμονικών δυνάμεων όσο και για την θαυμαστή μεταστροφή του συγγραφέα στον Χριστιανισμό. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Breaking Through the Barriers of Darkness: Recognizing the Cult of Qigong for What It Is» Σπάζοντας τα φράγματα του σκότους: Αποκαλύπτοντας τη λατρεία του Qigong για αυτό που πραγματικά είναι (Μετάφραση δική μας. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα Ελληνικά).

Ο Hsiao Guang (Xiao-guang) ένας πρώην δάσκαλος του Τσι-γκονγκ αποκαλύπτει το μυστήριο και την πνευματική ουσία του Τσι-γκονγκ και του σύγχρονου κινήματός του στην Κίνα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το βιβλίο αποκαλύπτει το μυστικό του Qi-gong, μιας σύγχρονης παραφυσικής πειθαρχίας και της κίνησής της στην Κίνα που περιλαμβάνει πολεμικές τέχνες, μυστικιστικό διαλογισμό και θεραπεία, από την άποψη ενός Κινέζου Χριστιανού που κάποτε ασκούσε το Qi-gong. Το κείμενο αποτελείται από εμπειρίες από πρώτο χέρι του συγγραφέα, το υπόβαθρο και τη θεωρία του Τσι-γκονγκ, καθώς και μια ανάλυση των πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών ριζών του. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις κρυφές συνδέσεις με τον Κομφουκιανισμό, τον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό και δείχνει ότι το Τσι-γκονγκ μοιράζεται το ίδιο πνευματικό έδαφος που οδηγεί τους ασκούμενούς του στην ψυχολογική αγωνία και τον πνευματικό θάνατο. Αυτό το βιβλίο είχε επτά ανατυπώσεις από το 1998 έως το 2005 σε κινεζική έκδοση και ήταν ένα από τα μπεστ σέλερ μεταξύ των κινεζικών χριστιανικών βιβλίων. 3

 Η λατρεία του Qigong:    Η περίοδος από το 1982 έως 1995 μπορούν να ονομαστούν η εποχή του τσιγκόνγκ της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αλλά ιδιαίτερης χρονικής περιόδου, σχεδόν όλοι οι Κινέζοι έμαθαν για το τσιγκόνγκ και περίπου 50 εκατομμύρια το εξάσκησαν. Τράβηξε την προσοχή όχι μόνο της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών. Άνθρωποι από όλα τα τμήματα της κοινωνίας –αγρότες, εργάτες και διανοούμενοι, απλοί άνθρωποι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι– ενεπλάκησαν σε αυτή την τάση με διαφόρους τρόπους.

Εμφανίστηκαν πολλοί «δάσκαλοι του τσιγκόνγκ» και «μυστηριώδεις χαρακτήρες», διάσημοι «άνθρωποι με υπερφυσικές ικανότητες» και επίσης συγγραφείς τσιγκόνγκ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θεωρία του τσιγκόνγκ αναπτύχθηκε γρήγορα και έστεψε το τσιγκόνγκ ως «η επιστήμη του ανθρώπινου σώματος».

Από την άλλη πλευρά, το τσιγκόνγκ έχει γίνει μια νέα θρησκεία για τη σύγχρονη Κίνα. Το λειτουργικό της σύστημα έχει εξελιχθεί γρήγορα σε μια πολύ ισχυρή δύναμη που διαπερνά την κοινωνία. Το σύστημα έχει οικοδομηθεί σε μια εθνική δομή διαφορετικών φατριών και έχει προκαλέσει την ανησυχία και την παρέμβαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, το τσιγκόνγκ απέκτησε γρήγορα την άδεια και την αναγνώριση από την κυβέρνηση. Το Qigong, λοιπόν, έχει γίνει μια «νέα αναπτυσσόμενη επιστήμη» αποδεκτή από την κινεζική κοινωνία.

Θεωρήσαμε σκόπιμο να μεταφράσουμε μερικά αποσπάσματα του βιβλίου τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω:

V CHECK…Ασκήθηκα στο τσιγκόνγκ για περίπου δέκα χρόνια. Δύσκολα αντέχω να θυμηθώ τις εμπειρίες μου με αυτό. Έχω βιώσει βαθιά τον κίνδυνο του τσιγκόνγκ και την πονηριά και την κακία των πονηρών πνευμάτων που συνδέονται με αυτό. Έχω δει επίσης πολλούς ασκούμενους του τσιγκόνγκ όπως εγώ, οι οποίοι είναι μπλεγμένοι και αβοήθητοι στο δαιμονικό τέλμα του τσιγκόνγκ. Καταπίνουν απεγνωσμένα τον πικρό καρπό που έχουν φυτέψει μέσα τους. Είναι σαν τυφλοί σκλάβοι που κλαίνε στο σκοτάδι, χωρίς να ξέρουν ότι υπάρχει φως στον κόσμο.

V CHECK… Το κακό που προκαλεί το τσιγκόνγκ στους ασκούμενούς του, αντανακλάται στις κοσμοθεωρίες, τις απόψεις για τη ζωή, τις ηθικές αξίες, τον χαρακτήρα, τις προσωπικότητες, την πνευματικότητα, τη συνείδηση, τους τρόπους σκέψης τους.

V CHECK…Η πρώτη εμπειρία που αποκτούν οι άνθρωποι με το τσιγκόνγκ είναι η αίσθηση «τσι». Αυτό που ακολουθεί αμέσως είναι η μαγική (δαιμονική) θεραπεία των ασθενειών. Αυτό προκαλεί μια συγκλονιστική επίδραση στο μυαλό του ασκούμενου. Εφόσον οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν γιατί (να καταλάβουν την αιτία της θεραπείας), δέχονται πολύ φυσικά τις θεωρίες των μεθόδων τσιγκόνγκ ως τη μόνη εξήγηση. (Απαιτούμενη σημείωση: Ως γνωστόν ο διάβολος δεν θεραπεύει πραγματικά. Γράφει ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης: Πίστεψε λοιπόν, αδελφέ, ότι μόνο ο Θεός είναι ο αληθινός γιατρός ψυχών και σωμάτων. Οι μάγοι και οι δαίμονες γιατρεύουν όχι στ αλήθεια αλλά φανταστικά. Μα κι αν θελήσουν να γιατρέψουν το σώμα σου με παραχώρηση του Θεού, να ξέρεις ότι το γιατρεύουν με σκοπό να θανατώσουν την ψυχή σουΠώς; Τραβώντας σε από την πίστη του Χριστού και πείθοντάς σε να πιστεύεις σ’ εκείνους. Ποια λοιπόν η ωφέλειά σου, αν εδώ έχεις πρόσκαιρη υγεία, εκεί όμως κολαστείς αιώνια; Να χαθεί τέτοια υγεία! Να χαθεί τέτοια ζωή!)

V CHECKΌταν αρχίζουν να συμβαίνουν υπερφυσικά φαινόμενα στους ασκούμενους, φαινόμενα όπως το να ακούν ή να βλέπουν κάτι, θα διαπιστώσουν ότι πολλά από αυτά τα φαινόμενα ταιριάζουν με τις λαϊκές πεποιθήσεις των φαντασμάτων και των θεών. Ο αθεϊσμός αρχίζει να κλονίζεται και οι θεωρίες του τσιγκόνγκ γίνονται έγκυρες. Το Qigong ερμηνεύει αυτά τα περίεργα φαινόμενα ως καλά πράγματα και ως πληροφορίες. (Σημ.:Όπως εξηγεί ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου το Qigong ξεκίνησε σε μια άθεη κοινωνία που αρνούνταν κάθε τί υπερφυσικό και όπως είναι φυσικό διαπιστώνοντας την ύπαρξη του πνευματικού κόσμου έγινε υποχείριο των δαιμόνων.)

V CHECK…Λαμβάνουν φαντάσματα και θεούς (δαίμονες) ως πληροφορίες και ενέργεια της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου. Και αυτοί αρχίζουν να τρέφουν ευλάβεια για τα φαντάσματα και τους θεούς (δαίμονες) και τα είδωλα στις παραδοσιακές θρησκείες. Θεωρούν τα φαντάσματα και τους θεούς και τα είδωλα ως αντανακλάσεις και επικοινωνίες πληροφοριών, επομένως η λατρεία αυτών των ειδώλων φέρνει καλές πληροφορίες και αναβαθμίζει, υποστηρίζουν, τη δύναμη του γκονγκ.

 Δεν θεωρούν αυτά τα διαφορετικά συμβάντα ως αποτελέσματα των πράξεων των φαντασμάτων και των θεών, αλλά ως προκαλούμενα από πληροφορίες που προέρχονται από τον άνθρωπο και το σύμπαν. Αν και δεν πιστεύουν σε φαντάσματα και θεούς, έχουν ήδη αρχίσει να λατρεύουν τα κακά πνεύματα και τα είδωλα. Ο υλιστικός και αθεϊστικός τρόπος σκέψης, νοθευμένος με τη θεωρία για τα φαντάσματα και τους θεούς, παράγει μια πολύ χαρακτηριστική κοσμοθεωρία του τσιγκόνγκ, με κύρια χαρακτηριστικά τη λατρεία του μυστηρίου του σύμπαντος και των ίδιων των ανθρώπων και την έννοια του να μην πιστεύεις, αλλά να λατρεύεις τα δαιμόνια.

V CHECK…Λόγω της σκοτεινής δύναμης που έχουν βιώσει στην πρακτική του τσιγκόνγκ και αισθάνονται ότι ελέγχει τη ζωή τους …έχουν μια ντετερμινιστική άποψη για τη ζωή τους και αποφασίζουν ότι δεν πρέπει να καταβάλουν καμμία προσπάθεια για να αλλάξουν τη μοίρα τους. Το “Let it be” γίνεται μια κλασική άποψη της ζωής για τους ασκούμενους του τσιγκόνγκ. Έτσι απλώς υπακούουν στην καθοδήγηση της «δυνάμεως που καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα», και κάνοντάς το αυτό, … ακολουθούν την καθοδήγηση των κακών πνευμάτων.

V CHECKΟι ηθικές αξίες του τσιγκόνγκ είναι βασικά ένας συνδυασμός Κομφουκιανισμού, Βουδισμού και Ταοϊσμού.

 

V CHECK…Η κοσμοθεωρία του τσιγκόνγκ, η άποψη της ζωής, οι ηθικές αξίες και ιδιαίτερα οι πρακτικές τσιγκόνγκ καθορίζουν τον χαρακτήρα και τις ιδιότητες του ασκούμενου. Σύμφωνα με τη θεωρία του τσιγκόνγκ, ο ιδανικός χαρακτήρας του ασκούμενου σημαίνει να είσαι στοργικός, ευγενικός, επίμονος, υπομονετικός, σεμνός, αργός στο θυμό, σε επιφυλακή από την ορμητικότητα και μεγαλόψυχος. Στην πραγματικότητα, οι αρχάριοι ασκούμενοι προσπαθούν να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες από τον ενθουσιασμό τους, αλλά αργότερα γίνονται ιδιόρρυθμοι, οξύθυμοι, ανυπόμονοι, ακόμη και σκληροί και αδιάφοροι κάτω από τη μακροχρόνια πίεση που περνά η ψυχή τους και την αναστάτωση από τα κακά πνεύματα μέσα τους.  Οι ασκούμενοι συνήθως δεν παρατηρούν την αλλαγή που τους συμβαίνει, αλλά διαπιστώνουν ότι οι φίλοι απομακρύνονται από αυτούς.

V CHECKοι ασκούμενοι πιστεύουν στις μαντείες και στους οιωνούς και πιστεύουν ότι τα συναισθήματα και τα όνειρα είναι προμηνύματα συμβάντων στη ζωή τους. Έτσι, κάθε φορά που βλέπουν οποιαδήποτε φυσικά φαινόμενα στον φυσικό κόσμο ή αισθάνονται μια διαφορετική στάση των άλλων απέναντί ​​τους, ή ξαφνικά νιώθουν ένα περίεργο συναίσθημα, θα αναλύουν τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων, το οποίο στη συνέχεια θα τους κάνει χαρούμενους ή λυπημένους….Τα κακά πνεύματα χειραγωγούν και παίρνουν τον έλεγχο των ασκουμένων επηρεάζοντας τα συναισθήματά τους. Με μια λέξη, η αλλαγή στον χαρακτήρα του ασκούμενου είναι ένα προφανές σημάδι του κινδύνου που εγκυμονεί το τσιγκόνγκ στους ανθρώπους.

V CHECK…Ο χαρακτήρας και η ηθική των ασκουμένων προκαλούν άμεσες επιρροές στους ανθρώπους γύρω τους, αλλά η βλάβη από το τσιγκόνγκ στην ψυχή πλήττει άμεσα τους ίδιους τους ασκούμενους.

V CHECK… η μακροχρόνια εκπαίδευση στη φαντασία και τα σύνθετα βήματα διαμεσολάβησης βασανίζουν σοβαρά την καρδιά του ασκούμενου. Αυτό αποκαλείται από τους οπαδούς του τσιγκόνγκ «μετριασμός του χαρακτήρα κάποιου». Σκοπός του είναι να καταπατήσει την ανθρώπινη φύση και να την κάνει αδύναμη και ικετευτική χωρίς καμία δύναμη ή συνείδηση ​​για αντίσταση. Μερικές φορές, όταν η διαδικασία της φαντασίας είναι υπερβολικά περίπλοκη και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαντλεί την καρδιά του ασκούμενου και προκαλεί ακόμη και εμετό. Αφού η ψυχή του/της έχει βασανιστεί έτσι, θα αισθάνεται πολύ άβολα όταν εξασκεί τσιγκόνγκ. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι το γκονγκ μπορεί να ξεκινήσει από μόνο του στην καθημερινή ζωή χωρίς προειδοποίηση και είναι ανεξέλεγκτο. Οι ασκούμενοι θα έχουν τότε τα ακόλουθα συμπτώματα: οι διαθέσεις τους κυμαίνονται άγρια, μερικές φορές απελπισμένες, μερικές φορές ελπιδοφόρες. Είναι συχνά κουρασμένοι από τον κόσμο, κάνοντας ελαφριά τη ζωή. μερικές φορές είναι εξαιρετικά δειλοί και δεν θέλουν να κάνουν τίποτα.

V CHECKΌταν κάποιος είναι άρρωστος, οι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ βρίσκουν πάντα λόγους να κάνουν τον ασθενή να πιστέψει ότι η ασθένεια έχει προκληθεί από τη συνείδηση ​​ή τη διάθεσή του. Για παράδειγμα, θα πουν ότι συμβαίνει επειδή ο ασθενής έχει πολύ έντονες επιθυμίες και προσδοκίες στη ζωή και ότι η συνείδησή του καταστέλλει την υγεία του, έτσι ώστε το φυσικό σώμα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένες ασθένειες για να επιτύχει ισορροπία με τις υπερβολικά έντονες επιθυμίες. Όσο ο ασθενής μειώνει τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του, η υγεία του θα βελτιώνεται.

V CHECK… Ένας ασκούμενος τσιγκόνγκ συχνά αποτρέπεται σε όλους τους τομείς της ζωής του/της, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης, της εργασίας, της καριέρας και της αγάπης του. Πολλές από τις βασικές δεξιότητες των ασκούμενων για τη συνέχιση της ζωής υποβαθμίζονται αφού αρχίσουν να εξασκούν τσιγκόνγκ. Βρίσκουν ατυχή γεγονότα να έρχονται σε γρήγορη διαδοχή, και είναι όλα απρόβλεπτα, σαν ένα κομμάτι πέτρας να συντρίβεται στο κεφάλι τους.

V CHECKΟι ασκούμενοι του τσιγκόνγκ δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις δικές τους ασθένειες με τσιγκόνγκ και νιώθουν άσχημα εξαιτίας αυτού.

V CHECK… Τα μέλη της οικογένειας ενός ασκούμενου μπορεί να συναντήσουν ατυχίες και παράξενα γεγονότα, παρόλο που αυτά τα μέλη της οικογένειας δεν ασκούν τσιγκόνγκ ή δεν πιστεύουν σε αυτό.

V CHECK…Οι ασκούμενοι θα τραυματιστούν από ατυχήματα για απρόβλεπτους λόγους που μπορεί να είναι ανθρωπογενείς ή να σχετίζονται με την ίδια την πρακτική άσκηση ή για άλλους λόγους.

V CHECK…Οι ασκούμενοι θα ταράζονται από τρομερούς ήχους, οράματα, σκιές και άλλα παράξενα πράγματα αυτού του είδους, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε στα όνειρα είτε όχι, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχουν αυτές τις εμπειρίες είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε για σύντομο χρονικό διάστημα και, ως εκ τούτου, είναι πολύ νευρικοί και εξαντλημένοι τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

    Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα κατακλύζεται από επιτήδειους που του υπόσχονται όλα όσα του λείπουν, χωρίς όμως να έχουν την παραμικρή δυνατότητα να του τα παράσχουν.

Μήπως αυτοί που χρησιμοποιούν την ψευδοθεραπεία του τσι κονγκ βιοποριστικά και τη διδάσκουν και στους άλλους είναι υγιείς στο σώμα και στο πνεύμα;

Αυτά που υπόσχονται γιά “ευεξία”, χαρά, ευτυχία, ψυχοσωματική “ισορροπία”, γιατί δεν τα έχουν κατακτήσει οι ίδιοι; Τι θα μας πουν; Ότι εξαρτάται από την δεκτικότητα και την θέληση του πελάτη;

Να, λοιπόν, ένα κρίσιμο κομβικό σημείο. Ο πελάτης, ο κουρασμένος, πιεσμένος, φοβισμένος άνθρωπος και μάλιστα ο χριστιανός οφείλει να επιστρέψει στην πατρώα γη. Στην Εκκλησία του Χριστού.

Δε χρειάζονται τσάκρας και ενεργειακά κέντρα. Προσευχή, νηστεία, ταπείνωση και μετάνοια χρειάζεται.

Ούτε έχει ανάγκη την “ευεξία” ως ψυχοσωματική “αξία”, όσο χρειάζεται την μακαριότητα των τέκνων του Θεού.

Δεν χρειάζεται δεκανίκια από τις ασύμβατες με την χριστιανική πίστη και ζωή δαιμονικές καταστάσεις των “εναλλακτικών θεραπειών”, αλλά τη σωτηριώδη θεία Χάρη.

   Ας Τον ακολουθήσουμε ολόψυχα κι Αυτός θα μας χαρίσει αληθινή ψυχική ευφορία, μακαριότητα, χαρά, ειρήνη, πραότητα, αγαθοσύνη, γαλήνη.

   Χριστός μας λείπει αδελφοί, όχι οι μοδάτες τεχνικές των δαιμονικών σειρήνων των ανατολικών θρησκειών.

 

 

1 Qigong (Τσιγκονγκ) Το σύστημα της αυτοθεραπείας των 3000 ετών (art-therapy.center)

2 Zhineng Qigong – ΑΚΑΔΗΜΙΑ (akadimia.gr)

3 Amazon.com: Breaking Through the Barriers of Darkness: Recognizing the Cult of Qi-gong for What It Is: 9781448630462: (Xiao-guang), Mr. Hsiao Guang, Luo, Ms. Leanne: Books

 πηγή: entaksis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας