Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Γάμος: Το άθλημα της αγάπης

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Χαλκίδα, 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΓKYKΛΙΟΣ 147η

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΚΑΙ Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Προς

τον Ιερό Κλήρο,

τις Μοναστικές Αδελφότητες και

τον ευσεβή Λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποραδών.

 

Αγαπητά μου παιδιά, Χαίρετε και υγιαίνετε και ενδυναμούσθε εν Κυρίω πάντοτε!

Αφορμή της επικοινωνίας μου μαζί σας και της καταθέσεως στην αγάπη σας του σωστικού Λόγου του Θεού, μου έδωσε η επικαιρότητα, η οποία παρουσίασε έκτροπα, σε κάποιο μέρος της Πατρίδας μας, κατά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του Γάμου, εκ μέρους των πρωταγωνιστών (γαμπρού και νύμφης), λόγω εσφαλμένης, προφανώς, ερμηνείας του καταληκτηρίου στίχου του αποστολικού Αναγνώσματος: «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα».

Προκειμένου, λοιπόν, να ερμηνεύσουμε σωστά αυτόν τον στίχο, τον τόσο πολύ και από πολλούς παρεξηγημένο, για τον οποίο και αρκετοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως προοδευτικοί γελούν ειρωνικά, όταν ακούουν αυτήν την προτροπή προς την γυναίκα, και απορούν πως και μέχρι σήμερα δεν καταργήθηκε αυτή η, κατά τη γνώμη τους, παρωχημένη φράση, πρέπει να μελετήσουμε ολόκληρη την αποστολική περικοπή που απαγγέλεται κατά την τέλεση του ιερού μυστηρίου και να μην απομονώνουμε, κατά τρόπον αιρετικόν, φράσεις και προτάσεις.

Ο Απόστολος Παύλος, λοιπόν, πριν απευθυνθεί στην γυναίκα, απευθύνεται στους άνδρες. Και τι τους λέγει; Οι άνδρες οφείλετε να αγαπάτε τις γυναίκες σας, με τον ίδιο τρόπο που αγαπάτε τους εαυτούς σας και τα σώματά σας. Χρησιμοποιεί μάλιστα το λογικό και κοινά αποδεκτό επιχείρημα ότι, ο καθένας μας πάνω απ’ όλα αγαπά και φροντίζει τον εαυτό του και περιθάλπει την σάρκα του, το σώμα του. Με τον ίδιο τρόπο έχει χρέος να αγαπά την γυναίκα του, η όποια μάλιστα δεν είναι ξένη για τον άνδρα, αλλ’ είναι σάρκα από την σάρκα του και οστούν εκ των οστέων του! (Εφεσ. έ, 24, 28-29).

Και δεν σταματά εδώ, ο Απόστολος Παύλος, αναφερόμενος στο χρέος του άνδρα απέναντι στην γυναίκα.

Προχωρεί και δίνει και μια άλλη διάσταση ιερότητας! Ζητάει να αγαπά ο άνδρας την γυναίκα του, με τον ίδιο τρόπο, καθώς ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία! Πόσο αγάπησε ο Χριστός την Εκκλησία; Τόσο πολύ, ώστε, για χάρη Της, παρέδωσε στον θάνατο τον εαυτό Του! Σταυρώθηκε! Έδωσε το αίμα Του! Απέθανε η κραταιά έως θανάτου Θεία Αγάπη, για να ζήσει δοξασμένη η Εκκλησία!

Να το πρότυπο και το μέτρο της αγάπης του άνδρα για την γυναίκα!

Απέναντι σ’ αυτήν την αγάπη η γυναίκα να φοβήται τον άνδρα!

Ποια η έννοια αυτού του φόβου; Ασφαλώς όχι του τρόμου, απέναντι στον τύραννο και δυνάστη, αφού ποτέ δεν δικαιώνεται μια τέτοια απάνθρωπη συμπεριφορά για τα μέλη της Εκκλησίας, σε αντίθεση με τον κόσμο, που μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται προοδευτικός και την ίδια ώρα να είναι τύραννος απάνθρωπος!

Να φοβήται, λοιπόν, η γυναίκα τον άνδρα! Όχι μόνον να τον σέβεται, αλλά να επαγρυπνεί, μήπως και προδώσει την αγάπη, μήπως και παύσει να έχει στέφανό της και δόξα της τον άνδρα της, στον οποίο την άρμοσε το στοργικό χέρι του Θεού, ο Οποίος θέλησε να μην είναι μόνος του ο άνδρας στην γη και από την πλευρά του πήρε και έπλασε την γυναίκα.

Αλήθεια, ακούσθηκε ποτέ πιο χαριτωμένος λόγος για το ζευγάρι; Και σε ποια εποχή έγραψε αυτά ο Θείος Παύλος; Τότε που η γυναίκα δεν είχε καμμία αξία, που διερωτώντο ακόμη και αυτοί οι σοφοί, εάν είναι άνθρωπος!

Δεν προσφέρεται, λοιπόν, ο λόγος του Θεού και το ιερό Μυστήριο του γάμου, το οποίο ο Απόστολος Παύλος χαρακτηρίζει μέγα, για αστεία, για ποδοπατήματα, για ανόητα σχόλια.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο γάμος είναι το άθλημα της αγάπης! Και η αγάπη επιβάλλει ο ένας να είναι η χαρά του άλλου και δεν δικαιώνει καμμία τάση επιβολής και κυριαρχίας του ενός επί του άλλου! Η αγάπη είναι οδός θυσίας! Έξοδος από το εγώ, άνοιγμα στο εσύ! Η αγάπη μετριέται με ό,τι θυσιάζει κανείς για χάρη της, ακόμη και την ίδια την αγάπη, σε αντίθεση με τον εγωϊσμό που δεν αναγνωρίζει στον άλλο το δικαίωμα να ζει αν δεν ζει για αυτόν! Να γιατί υπάρχουν και δυστυχώς στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά πράξεις βίας στο οικογενειακό περιβάλλον και γυναικοκτονίες.

Ας μαθητεύσουμε επιτέλους μετανοούντες στο σχολείο της Εκκλησίας, για να πάρουμε μαθήματα και τρόπο ζωής!!!

 

Διάπυρος ευχέτης σας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+ ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

 

imchalkidos.gr/Site/wPost/PostPopUp.asp?Lang=0&Rec=5066

πηγή:  entaksis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας