Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Αρχιεπ. Ονούφριος: Η ταπεινοφροσύνη είναι το κλειδί για την κατανόηση του Θεού και την υπερνίκηση του κακού

Η ταπεινοφροσύνη είναι μια απαραίτητη αρετή που μας οδηγεί και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον Θεό, είπε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο κήρυγμά του την Κυριακή.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος τέλεσε προχθες τη Θεία Λειτουργία  στη Λαύρα της Ιεράς Κοιμήσεως-Σπηλαίων Κιέβου.

Σύμφωνα με τον ιεράρχη, η ταπεινοφροσύνη οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό, τον φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της κτιστής φύσης και του επιτρέπει να θυμάται πάντα ότι είναι δημιούργημα του Θεού,

καθώς και να κατανοεί σωστά τον Δημιουργό του, αναφέρει το Τμήμα Πληροφοριών-Εκπαίδευσης του UOC .

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι ο Κύριος δημιούργησε τον άνθρωπο από τη γη. Η γνώση αυτού, είπε, είναι πολύ διδακτική, καθώς μας ενθαρρύνει να προσέχουμε την ταπεινοφροσύνη και την αρετή.

«Το χαρακτηριστικό της γης είναι ότι πάντοτε μας ωφελεί: Φυτεύουμε έναν κόκκο σιταριού στο έδαφος και από αυτό φυτρώνει ένα ολόκληρο στάχυ. φυτεύουμε τον σπόρο ενός λαχανικού και ένα ολόκληρο λαχανικό μεγαλώνει. φυτεύουμε τον σπόρο ενός δέντρου και φυτρώνει ένα ολόκληρο δέντρο που δίνει πολλούς καρπούς. Με άλλα λόγια, η γη συνεχώς πολλαπλασιάζει την καλοσύνη και μας τη χαρίζει» τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι εμείς, έχοντας την καταγωγή μας από τη γη, πρέπει να κάνουμε καλό ακόμα και σε αυτούς που δεν μας αγαπούν, γιατί η γη κάνει καλό και παρέχει ό,τι χρειάζεται για τη ζωή ακόμα και σε αυτούς που την καταπατούν και την εκμεταλλεύονται ακόμα.

«Και έτσι, θα πρέπει ο άνθρωπος – ανεξάρτητα από το πώς του συμπεριφέρονται οι άλλοι – να ωφελεί τους γύρω του, να είναι καλός και να μην έχει κακία. Μέσω της καλοσύνης , κάθε κακό που υπάρχει στον κόσμο ξεπερνιέται. Δεν υπάρχει άλλο όπλο για να νικήσουμε το κακό εκτός από την καλοσύνη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς, κάνοντας το καλό και νικώντας έτσι το κακό, ο καθένας μας να μπορέσει να κληρονομήσει την αιώνια ζωή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Orthochristian.com

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας