Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη νομικής προστασίας των ομόφυλων ζευγαριών

 Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu αμφισβήτησε την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικού γάμου των ΛΟΑΤΚΙ, λέγοντας ότι οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες απολαμβάνουν ήδη ίσα δικαιώματα παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο καταδίκασε τη Ρουμανία για αποτυχία να προστατεύσει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε μια συνέντευξη με τον συνεργάτη του Euractiv , το Hotnews , η Ciolacu κλήθηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση αναγνώστη που είχε φύγει από τη Ρουμανία, ρωτώντας γιατί έπρεπε να επιστρέψει σε μια χώρα όπου η σχέση της δεν ήταν νομικά αναγνωρισμένη.

Η Ρουμανία είναι η «πιο ανεκτική» χώρα, είπε, αφού αρχικά είπε ότι δεν κατανοούσε πλήρως «την υποκείμενη υπόθεση του ζητήματος».

«Έχω φίλους ΛΟΑΤΚΙ, κάποιους που έχουν επισκεφτεί το σπίτι μου με τους ομοφυλόφιλους συντρόφους τους. Δεν έχω κανένα θέμα με αυτό», πρόσθεσε.

Όταν του είπαν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια χρειάζονται νομική προστασία, αναρωτήθηκε γιατί θα ήταν απαραίτητο, σημειώνοντας ότι ούτε ο ίδιος λαμβάνει «επιπλέον προστασία».

«Δεν είμαστε όλοι ίσοι; Ας μην μπαίνουμε σε θετικές διακρίσεις. Επαναλαμβάνω: Δεν έχω πρόβλημα, δεν σε κρίνω, ούτε με κρίνεις. Είσαι μουσουλμάνος. Είμαι ορθόδοξος. Στη Ρουμανία, οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και συχνά θεωρούμαστε ως υπόδειγμα για τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε.

Η Ένωση MozaiQ, μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ, καταδίκασε τα σχόλια του Ciolacu, λέγοντας ότι αποκάλυψαν «μια σοβαρή παρανόηση των αναγκών των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών στη Ρουμανία και τον τρόπο με τον οποίο το ρουμανικό κράτος παραβιάζει τα δικαιώματά τους, αρνούμενο να θεσπίσει τον πολιτικό γάμο».

Η ένωση υπενθύμισε στον πρωθυπουργό πολλά δικαιώματα που στερούνται τα ομόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κληρονομιάς, του δικαιώματος λήψης ιατρικών αποφάσεων για τον σύντροφό τους, του δικαιώματος να επωφελούνται από τη σύνταξη του συντρόφου εάν επιζήσουν και του δικαιώματος ιδιοκτησίας ιδιοκτησία μαζί.

Τον Μάιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία επειδή δεν αναγνώρισε τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν και η χώρα είναι πλέον υποχρεωμένη να εισαγάγει ένα νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση των ομόφυλων οικογενειών, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τη δράση , επικαλούμενη έλλειψη κοινωνικής ετοιμότητας και έντονη αντίθεση από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

[Επεξεργασία από τον Daniel Eck]

euractiv.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας