Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η υποκρισία της ΕΕ: Θέλει να κατασκοπεύει τους απλούς πολίτες αλλά προστατεύει τους εξουσιάζοντες

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο 

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

   Στα σκαριά βρίσκεται ένας Κανονισμός της ΕΕ με τον τίτλο “Child Sexual Abuse Regulation”, ο οποίος κατά τους συντάκτες του στοχεύει στην αντιμετώπιση της διακίνησης στον κυβερνοχώρο υλικού παιδικής πορνογραφίας!

  Στην πραγματικότητα το νομοθέτημα αυτό εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιάκριτου και άνευ προϋποθέσεων προληπτικού «σκαναρίσματος»/ελέγχου όλων των ιδιωτικών ψηφιακών συνομιλιών μας σε όλες τις γνωστές εφαρμογές (viber, signal, telegram, messenger, whatapp, κ.λπ), με το πρόσχημα της πάταξης της

διαδικτυακής μετάδοσης παράνομου περιεχομένου. Όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με τη χρήση εφαρμογών με κρυπτογράφηση end-to-end, θα σαρώνονται μαζικά και αδιακρίτως, μετατρέποντας τις ηλεκτρονικές συσκευές σε κατασκόπους των χρηστών τους. Εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχουν δριμείες αντιδράσεις από ενώσεις νομικών, ειδικούς στο δίκαιο των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και από εκατοντάδες ακτιβιστικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη.

 Το σχέδιο του Κανονισμού διέρρευσε προσφάτως στο γαλλική ιστοσελίδα Contexte.com [1] και από τη μελέτη του προκύπτει μεταξύ άλλων το εξής ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:   με το άρθρο 1 παρ. 2a εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του διαδικτυακοί λογαριασμοί του προσωπικού ευαίσθητων κρατικών αρχών όπως των υπηρεσιών πληροφοριών, της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων (“This Regulation shall not apply to professional government accounts using services or parts of the services for national security purposes, maintaining law and order or military purposes”).

     Στην ακριβώς επόμενη παράγραφο (2b) προβλέπεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε πληροφορίες που καλύπτονται από επαγγελματικό απόρρητο και εμπορικά απόρρητα (“The Regulation shall not apply to confidential information, including classified information, information covered by professional secrecy and trade secrets”).

     Καθίσταται προφανές ότι εφόσον η ΕΕ εξαιρεί συγκεκριμένους ανθρώπους εκ της θέσης τους ή συγκεκριμένο πεδίο πληροφοριών από το αδιάλειπτο και προληπτικό «σκανάρισμα», παραδέχεται τους ασύλληπτους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των απλών πολιτών στους οποίους επιβάλλει την εφαρμογή του Κανονισμού. Διαφορετικά, αν ο στόχος του Κανονισμού ήταν όντως η αποκλειστικά η καταπολέμηση της διαδικτυακής διακίνησης υλικού παιδική πορνογραφίας (και ποιος δεν συμφωνεί με την πάταξή της…), γιατί να μην εφαρμοστεί σε όλους ανεξαιρέτως; Η αντίφαση είναι κάτι παραπάνω από ορατή και μαρτυρά την πολιτικά νοσηρή σκέψη του Ευρωπαίου νομοθέτη: να θωρακίσει τα πολιτικά πρόσωπα και τους κατέχοντες σημαντικές θέσεις εξουσίας στον κρατικό μηχανισμό αλλά να ισοπεδώσει την προσωπικότητα των πολιτών της Ευρώπης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ φαίνεται πως θα έχουν ολοκληρώσει την νομοθετική διαδικασία για τον Κανονισμό έως τις αρχές Ιουνίου.

1. https://docs.reclaimthenet.org/2024-03-28-conseil-csam-compromis-presidence-belge.pdf

Καλλιντέρης Νικόδημος

 

πηγή:  http://aktines.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας