Η αποτρόπαια κορύφωση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας
Celebrate Life Magazine
του Brian Clowes
Υπάρχουν φήμες πως οι κλινικές εκτρώσεων πωλούν τα μωρά που έχουν εκτρωθεί σε μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, ώστε να μπορούν να τα «χρησιμοποιηθούν» για το κολλαγόνο τους - το κύριο πρωτεϊνικό συστατικό του συνδετικού ιστού.
Αυτή η επίμονη φήμη έρχεται στο προσκήνιο τώρα που έγινε γνωστό πως εμβρυικές κυτταρικές σειρές χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων. Από την έρευνα που έχει γίνει ως σήμερα, σε αντίθεση με τα εμβόλια και λοιπά φάρμακα, δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποια αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί εμβρυϊκά κύτταρα εκτρωθέντων μωρών σε καλλυντικά. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται υπέρ της αγέννητης ζωής δεν έχουν διαπιστώσει ως σήμερα περιπτώσεις λήψης κολλαγόνου από μωρά που μόλις εκτρώθηκαν, για χρήση σε καλλυντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, το ανθρώπινο κολλαγόνο από τον πλακούντα χρησιμοποιείται εκτενώς σε χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην αισθητική χειρουργική και στη θεραπεία σοβαρών εγκαυμάτων. Ορισμένες εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν επίσης πλακούντες στα προϊόντα ομορφιάς τους.
Ένας φυσιολογικός τελειόμηνος ανθρώπινος πλακούντας ζυγίζει ένα κιλό - περίπου εκατό φορές περισσότερο από ένα αγέννητο παιδί που εκτρώθηκε στις 11 εβδομάδες. Οι πλακούντες από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, και ναι, από ανθρώπους, χρησιμοποιούνται σε πολλά καλλυντικά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή ανήθικο σε αυτή την πρακτική. Τα νοσοκομεία και τα σφαγεία συνήθως πωλούν χύμα πλακούντες σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών, οι οποίες στη συνέχεια εξάγουν ορμόνες και πρωτεΐνες από αυτούς για χρήση σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών - τα οποία υποτίθεται ότι κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και λαμπερά - και σε λοσιόν, που διαφημίζονται ότι κάνουν το δέρμα πιο λείο και απαλό. (1)
Τί συμβαίνει όμως με τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων για καλλυντικά; Τα καλλυντικά εξυπηρετούν μόνο την ανθρώπινη ματαιοδοξία και η χρήση ανθρώπινων κυττάρων για αυτό το σκοπό είναι αποκρουστική, δόλια και στερημένη από οποιοδήποτε ηθικό έρεισμα.
Ευρωπαϊκά καλλυντικά που χρησιμοποιούν εμβρυϊκό ιστό
Ο όρος του μάρκετινγκ «φαρμακευτικά καλλυντικά» - ένας συνδυασμός των λέξεων «καλλυντικά» και «φάρμακα» - αναφέρεται σε προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά όπως τα καλλυντικά, αλλά -υποτίθεται- ότι έχουν ιαματικές ιδιότητες που επιδρούν στο δέρμα όπως συμβαίνει με την αισθητική χειρουργική.
Μία από τις εταιρείες που παράγουν τέτοια «θεραπευτικά καλλυντικά» είναι η Neocutis, μια ελβετική εταιρεία της οποίας η θυγατρική στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο.(2) Η Neocutis χρησιμοποιεί πρόσθετα, που παράγονται από κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επεξεργασμένες πρωτεΐνες δέρματος (PSPs), που προέρχονται από μια κυτταρική σειρά που προέρχεται από ένα εκτρωμένο αγοράκι 14 εβδομάδων, από την Ελβετία. Οι κρέμες δέρματος της εταιρίας χρησιμοποιούνται για τη ψωρίαση, έκζεμα και ως αντιρυτιδική (αντιγηραντική) θεραπεία. Ο ίδιος ο ιστότοπος της Neocutis εκφράζεται με συστολή για το τί ακριβώς είναι το PSP, αποκαλύπτοντας μόνο ότι είναι «ένα θρεπτικό μείγμα πρωτεϊνών που περιλαμβάνει κυτοκίνες για την αναζωογόνηση του δέρματος τελευταίας τεχνολογίας». (3)
Πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν προϊόντα της Neocutis δεν φαίνεται να νοιάζονται που κάποια προϊόντα της προέρχονται από ένα εκτρωμένο μωρό. Ένας κριτικός συνέστησε με ενθουσιασμό την Journée Biorestorative Day Cream, καταλήγοντας: «Αν η σκέψη ότι θα αλείψετε με παλιά εμβρυϊκά κύτταρα το πρόσωπό σας, σας κάνει να ανατριχιάζετε, σκεφτείτε τί θα μπορεί να κάνει αυτή η κρέμα για αυτές τις αυλακωμένες σας ρυτίδες».(4)
Δυστυχώς αυτό το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο. Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε σχέση με τις ΗΠΑ στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και τη χρήση εκτρωμένων εμβρυϊκών κυττάρων στα καλλυντικά.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αρκετές έρευνες στην Αγγλία και τη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κλινικές αμβλώσεων πουλούσαν τα σώματα των μωρών που είχαν εκτρωθεί σε εταιρείες καλλυντικών προς χρήση στα προϊόντα τους. Αυτές οι εταιρείες διαφήμιζαν ότι τα προϊόντα τους μπορούσαν να αναζωογονήσουν το πρόσωπο, το δέρμα και τα μαλλιά και ανέφεραν ευκρινώς το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εμβρυϊκά όργανα για την παρασκευή των κρεμών.
Για παράδειγμα, το Henri Chacon Centre της Madame Renée Ibry, μια από τις πολλές κλινικές αισθητικής στη Γαλλική Ριβιέρα, διαφήμιζε τη σειρά καλλυντικών California Esthetiqué. Το διαφημιστικό φυλλάδιο αυτής της σειράς προϊόντων αναφέρει σε κάποια σημεία: «Γνωρίζουμε ότι τα νεαρά κύτταρα όταν εφαρμόζονται σε παλαιούς ιστούς είναι σε θέση να τους αναγεννήσουν. Αυτά τα κύτταρα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά αν είναι ζωντανά. . . Αποκλειστικά από έμβρυα, αυτά τα κύτταρα που δεν είναι πλέον ανεξάρτητα, δεν φέρουν σε καμία περίπτωση αντισώματα. . . . Απόλυτα φυσικό, αυτό το προϊόν είναι φτιαγμένο για χρήση στο σπίτι. . . . Η επιδερμική κυκλοφορία ενεργοποιείται, ο χρωματισμός (της επιδερμίδας γίνεται) πιο ροζ και πιο φρέσκος, η υφή πιο λεπτή, οι κηλίδες εξαφανίζονται, αναμφίβολα οι βαθύτερες γραμμές ή οι ρυτίδες μειώνονται, το δέρμα μεταμορφώνεται, η ελαστικότητα και ο τόνος ανακτώνται». (5)
Τα προϊόντα της Madame Ibry κυκλοφορούσαν σε δύο ποικιλίες: «Red Stick», φτιαγμένο από τη σπλήνα, το συκώτι και τον θύμο του εκτρωμένου μωρού και το «White Stick», φτιαγμένο από την εντερική μεμβράνη και τους εντερικούς ιστούς του μωρού.(6)
Φρικτές κακοποιήσεις μητέρων και μωρών στη Ρωσία.
Αυτό που ακολουθεί μπορεί να φαίνεται σαν υλικό βγαλμένο από ένα τελείως απαράδεκτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μια απολύτως αληθινή ιστορία.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι πλούσιοι της Μόσχας που είχαν εμμονή με τη νεότητα, διψούσαν να βρουν θεραπείες που θα αντιστρέφουν τη διαδικασία γήρανσης και θα θεραπεύουν οποιαδήποτε γνωστή ασθένεια.
Οι φτωχότερες πόλεις της Ουκρανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας «ανθίζουσας» πρακτικής που περιελάμβανε τη «συγκομιδή» εκτρωμένων παιδιών από νεαρές γυναίκες και κορίτσια. Έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διαπίστωσε ότι οι μαιευτήρες στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο, έλαβαν μίζες για να πουν στις εγκύους ότι τα αγέννητα παιδιά τους ήταν φρικτά παραμορφωμένα, ακόμη και όταν αυτάήταν απολύτως υγιή. Αυτοί οι γιατροί παρέπεμψαν στη συνέχεια αυτές τις απελπισμένες γυναίκες σε κλινικές για εκτρώσεις και εκεί τις πλήρωναν £100 για τα εμβρυϊκά λείψανα του παιδιού τους, αλλά όμως τους πρόσφεραν ακόμη περισσότερα εάν διατίθεντο να καθυστερήσουν τις αμβλώσεις τους μέχρι τα τέλη του δεύτερου ή τις αρχές του τρίτου τριμήνου.
Ο Sergei Shorobogatko, ένας από τους ανθρώπους που ερευνούν αυτήν την πρακτική, λέει: «Όταν ένας γιατρός θελήσει να πουλήσει ένα έμβρυο, λέει σε ένα κορίτσι ότι υπάρχει ιατρικός λόγος για να γίνει άμβλωση μετά τις 12 εβδομάδες. . . . Με μια ειδική διαδικασία το αφαιρεί μαζί με τον πλακούντα». (7)
Στη συνέχεια, ο γιατρός πουλούσε τα σώματα των μωρών σε μία από τις πολλές ρωσικές εταιρείες για έως και 5.000 λίρες το καθένα, ανάλογα με την ηλικία κύησής τους. Αυτές οι εταιρείες θα διέτεμαν τα μωρά, θα άλεθαν τα διάφορα όργανά τους, θα αραίωναν την προκύπτουσα ομοιόμορφη μάζα και θα την πουλούσαν στα σαλόνια ομορφιάς της Μόσχας για εμβρυϊκές θεραπείες ομορφιάς που φέρεται να «βγάζουν δέκα χρόνια από το πρόσωπό σας». Μερικά από τα σαλόνια ισχυρίστηκαν ακόμη ότι οι ενέσεις τους θα μπορούσαν να θεραπεύσουν καταστάσεις όπως η νόσος του Parkinson’s ή το Alzheimer’s.
Αυτές οι θεραπείες κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου £ 10.000, αλλά αυτό το κόστος δεν αποτελεί εμπόδιο για τις πλούσιες γυναίκες (και τους άνδρες) που θα κάνουν κυριολεκτικά ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τη νεότητά τους - ανεξάρτητα από το ποιος υποφέρει ή πεθαίνει ως αποτέλεσμα.
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτά τα σαλόνια άκμασαν, παρά το γεγονός ότι κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας είναι εντελώς παράνομο τόσο βάσει της Ουκρανικής όσο και της Ρωσικής νομοθεσίας, και οι γυναίκες που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες γνωρίζουν την πηγή της θεραπείας. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι η θέση υπέρ της άμβλωσης δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ανθρώπινη ζωή ούτε τους νόμους του Θεού, ούτε των ανθρώπων.
Από αυστηρά ιατρικής άποψης, ένα πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία εξαγωγής βλαστοκυτάρων από ένα ανθρώπινο έμβρυο είναι εξαιρετικά δαπανηρή και πιστεύεται ότι τα ινστιτούτα ομορφιάς απλώς κάνουν ένεση στους πελάτες τους με έναν φρικτό πουρέ εκχυλισμάτων εμβρυϊκού ιστού – μη ελεγμένο για καθαρότητα ή ασθένειες— προς εξοικονόμηση χρημάτων. Αρκετοί Ρώσοι έχουν πεθάνει ή έχουν ακρωτηριαστεί ως αποτέλεσμα αυτών των καλλυντικών.
Ο καθηγητής Vladimir Smirnov, διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Καρδιολογίας της Μόσχας, δήλωσε: «Μιλάμε για ένα τεράστιο, διεφθαρμένο και επικίνδυνο εμπόριο αμφίβολων θεραπειών. Οι αρχές δεν έδωσαν ποτέ άδεια σε κανέναν ειδικό γιατρό για τη χορήγηση ενέσεων βλαστοκυτάρων. Αυτές οι μέθοδοι είναι εντελώς πειραματικές και παράνομες». (8)
Μετά από μια επιθεώρηση του 2005 διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 41 κλινικές που προσέφεραν αυτού του είδους τη «θεραπεία» μόνο στη Μόσχα, και πιστεύεται ότι τώρα λειτουργούν ακόμη περισσότερες.
Συμπέρασμα
Η φρικτή πρακτική της «εμβρυϊκής ομορφιάς» είναι γεγονός. Αποτελεί ντροπή για την κοινωνία και πρέπει να αντιταχθούμε απόλυτα τόσο στην άμβλωση, όσο και στη κακοποίηση και την ασεβή αντιμετώπιση του εμβρυϊκού ανθρώπινου σώματος.
Πηγή: (σε περιληπτική απόδοση) και οι παραπομπές: clmagazine.org
πηγή: afistemenaziso.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας