Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πρώτη επιτυχία στην ενδομήτρια εγκεφαλοεγκεφαλική χειρουργική!

Sue Hughes

04 Μαΐου 2023

Σε μια πρώτη στο είδος της χειρουργική επέμβαση στη μήτρα, οι ερευνητές επιδιόρθωσαν με επιτυχία μια εγκεφαλική αγγειακή δυσπλασία, η οποία συχνά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ακόμη και θάνατο αμέσως μετά τη γέννηση.

Ο Derek και η Kenyatta Coleman , 39 και 36 ετών αντίστοιχα, κάτοικοι του Baton Rouge της Λουιζιάνα, έμαθαν για το πρόβλημα του παιδιού τους στο υπερηχογράφημά των 30 εβδομάδων. Ο γιατρός είπε στη μητέρα ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά όσον αφορά τον εγκέφαλο του μωρού και επίσης πως η καρδιά της είχε μεγεθυνθεί». Το μωρό διαγνώστηκε με δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού στις 30 εβδομάδες.


Η επέμβαση έγινε στο κοριτσάκι τους ενώ ήταν έμβρυο ηλικίας 34 εβδομάδων, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση κρίθηκε ως επείγουσα γιατί ενώ ήταν ακόμη στη μήτρα εκτιμήθηκε ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσει τις σοβαρές επιπλοκές της δυσπλασίας. Ωστόσο μετά την επέμβαση, από τη γέννησή του και ως σήμερα, δεν χρειάστηκε φαρμακευτική αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια ούτε κάποια επιπλέον μεταγεννητική χειρουργική επέμβαση.

Αντίθετα τα επαναλαμβανόμενα υπερηχοκαρδιογραφήματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή παροχή, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δεν έδειξε εγκεφαλική βλάβη ενώ η νευρολογική του εξέταση είναι φυσιολογική.

«Τα μωρά συνήθως εκδηλώνουν ως το πρώτο σημαντικό πρόβλημα αμέσως μετά τη γέννηση τη καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε ο επικεφαλής των ιατρών, Dr. Orbach. Αν και το ανατομικό πρόβλημα είναι στον εγκέφαλο, η κλινική εκδήλωση είναι η καρδιακή ανεπάρκεια υψηλής παροχής, καθώς η καρδιά προσπαθεί να κάνει διπλάσια από την κανονική της δουλειά, αντλώντας το αίμα σε όλο το σώμα αλλά και απευθείας στην δυσπλασία».

«Τα νεογέννητα μπορεί να επιβαρυνθούν πολύ. Χρειάζονται πολλά φάρμακα για να υποστηρίξουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα και πρέπει να κάνουμε επεμβάσεις μετά τη γέννηση για να μειώσουμε τη ροή του αίματος», συμπλήρωσε.

Η εγκεφαλική βλάβη είναι επίσης ένα συνηθισμένο πρόβλημα. «Η εγκεφαλική κυκλοφορία είναι πολύ ανώμαλη. Το αίμα διοχετεύεται στη δυσπλασία αντί να οδηγείται προς τον εγκεφαλικό ιστό που μπορεί να γίνει ισχαιμικός», σχολίασε ο Orbach.

«Τα μωρά που αρρωσταίνουν από αυτή τη κατάσταση, αν δεν λάβουν εξειδικευμένη φροντίδα έχουν πολύ υψηλή θνησιμότητα (έως 90%). Αυτά που λαμβάνουν μετεγχειρητική φροντίδα σε εξειδικευμένο κέντρο έχουν θνησιμότητα 30-40% με σημαντικό κίνδυνο νευρολογικής και γνωστικής έκπτωσης», πρόσθεσε.

Η ομάδα του Boston Children's Hospital και του Brigham and Women's Hospital χρησιμοποίησε την καθοδήγηση με υπερήχους για να επιδιορθώσει τη δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού, (Vein of Galen malformation) , η οποία προκαλεί την υπερβολικά υψηλή ροή αίματος, με αποτέλεσμα τις νευρολογικές και καρδιακές επιπλοκές.

Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία του μικρού νεογέννητου κοριτσιού είναι απίστευτα εντυπωσιακή. Η ελπίδα είναι ότι αυτό το μωρό, αλλά και άλλα με αυτήν την πάθηση που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μέσα στη μήτρα στο μέλλον, θα έχουν μια φυσιολογική ζωή», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Darren B. Orbach, MD, PhD στο the heart.org |Medscape Cardiology.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς είδαμε ότι η επιθετική επιδείνωση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση δεν εμφανίστηκε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι στις 6 εβδομάδες, το βρέφος εξελίσσεται εξαιρετικά καλά, δεν παίρνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επιστρέφει στο σπίτι. Δεν υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια ούτε ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Η πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση κρίνεται ως σημαντική καθώς πολλά παιδιά γεννιώνται σε τόσο δύσκολη κατάσταση που δεν δύνανται να λάβουν καν ιατρική φροντίδα μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο που αναγνωρίζει ποια παιδιά έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα, οπότε αντιμετωπίζουν την αγγειακή δυσπλασία με τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης πρώιμα και ενώ αυτά είναι μέσα στη μήτρα.

Η μετεγχειρητική εικόνα της δυσπλασίας και η καρδιακή λειτουργία του μωρού όπως εκτιμήθηκαν αμέσως μετά την επέμβαση ήταν εντυπωσιακές και ενθαρρυντικές. Το παιδί γεννήθηκε δύο μέρες μετά την επέμβαση από πρώιμη ρήξη μεμβρανών, με βάρος 1.9 κιλά. Δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη. Δεν διαφέρει καθόλου από οποιοδήποτε άλλο φυσιολογικό μωρό.

Η επέμβαση είναι η πρώτη επέμβαση στο κόσμο στο αγγειακό σύστημα του παιδικού εγκεφάλου πριν τη γέννηση. Αφορούσε μια δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση και υπήρξε επιτυχής.
 


Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί υπάρχουν γιατροί και γονείς που κινούμενοι από αγάπη στο παιδί και σεβασμό στην ζωή, τολμούν το δύσκολο! Καταφέρνουν και θεραπεύουν αυτό που για τους άλλους είναι λόγος άμβλωσης! Αυτοί οι επιστήμονες είναι η απόδειξη πως ο σεβασμός στον άνθρωπο και η σωστή επιστήμη, πρωτοπορούν και επιτυγχάνουν εκεί που οι υπόλοιποι προσφέρουν το θάνατο, εφαρμόζοντας την αξιοθρήνητη ευγονική, «νόμιμη» άμβλωση.

Πηγή:

https://www.medscape.com/viewarticle/991612

https://www.instagram.com/p/CsEdnUZsFMD

 

 πηγή: afistemenaziso.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας