Το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!», δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μεγαλύτερο γεγονός του Ελληνισμού, στη σύγχρονη ιστορία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 200 χρόνια από αυτή. Συνέλεξε λοιπόν αγωνιστές - προσωπικότητες που οι γονείς τους, σε κόντρα των
δυσκολιών τους, δεν λύγισαν στην ευκολία της έκτρωσης, αλλά έφεραν στον κόσμο, στην Ελλάδα μας, αυτούς που λίγο αργότερα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Ίσως και σήμερα, να υπήρχαν άξιοι ηγέτες να μας κυβερνούν, αν εμείς, απλά, τους αφήναμε να ζήσουν…Αν κάποια κοπέλα αισθανθεί κυνηγημένη από κινδύνους ή και υποχρεώσεις, ίσως το τελευταίο που θα ήθελε να μπει στη ζωή της θα ήταν ένα μωρό και αν πήγαινε να μπει... ίσως και να σκεφτόταν ακόμα και να το αποφύγει…
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο γέρος του Μοριά
Ο γέρος του Μοριά, ήρθε στον κόσμο «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως ο ίδιος περιγράφει στα Απομνημονεύματά του.
Ήταν μια εποχή που ο Μοριάς ήταν και πάλι ανάστατος εξαιτίας των "Ορλοφικών". Ρωσικά στρατεύματα σταλμένα από την τσαρίνα Αικατερίνα τη Β΄, υπό τους αδελφούς Ορλώφ είχαν βγεί με καράβια στο Μοριά και πολεμούσαν τους Τούρκους.
Ο πατέρας του, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, ήταν αρματολός και κλέφτης και όλη η οικογένεια ήταν αναγκασμένη να μετακινείται συνεχώς και να κρύβεται.
Η μητέρα του, Ζαμπία Κωτσάκη, είχε μόλις ξεφύγει από μια επιδρομή των Τούρκων και περιπλανιόταν μόνη της στα βουνά στην περιοχή νότια του Βασιλικού.
Εκεί, κάτω από ένα δέντρο, δίπλα σε έναν θάμνο, γέννησε μόνη της, χωρίς καμία βοήθεια, τον Θοδωράκη. Αμέσως μετά τη γέννα, πήρε το μωρό στην αγκαλιά της και συνέχισε να προχωρά για να μη τη βρουν, καταδιωγμένη στον ίδιο της τον τόπο. Τον τόπο που αυτό το μωρό έμελλε να ελευθερώσει…
(Πηγή: https://messinia.mobi)
Η Ιστορία ανέδειξε στη συνείδηση των Ελλήνων τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ως την σημαντικότερη ιστορική προσωπικότητα, το σύμβολο της αδελφοποίησης της ελληνικής φυλής, τον ήρωα της εθνικής παλιγγενεσίας, τον θρύλο της επανάστασης.
πηγή: afistemenaziso.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας