Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Καιρός» ομολογίας ή υποκρισίας;

katanixis.gr: Η ανακοίνωση του ΚΑΙΡΟΥ σχετικά με τις εξελίξεις στο μάθημα των θρησκευτικών, μάλλον διεκδικεί βραβείο υποκρισίας. Ακολουθεί σχολιασμός επιλεγμένων τμημάτων της ανακοίνωσης του ΚΑΙΡΟΎ (italics). Ολόκληρη η ανακοίνωση παρατίθεται στο τέλος.
1. Συστηματική πρακτική τρομοκράτησης και κατασυκοφάντηση κάθε αντίθετης γνώμης vol I
"Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι διάφοροι θεολογικοί, θρησκευτικοί και νομικοί κύκλοι, που διεκδικούν τον ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» του μαθήματος των Θρησκευτικών, συνεχίζουν να επιδίδονται σε διχαστικές και αντιπαιδαγωγικές τακτικές, πέρα από κάθε θεολογική και παιδαγωγική δεοντολογία, μη υπολογίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το μάθημά μας, καθώς επίσης το μείζον συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας."
Γιατί δεν κατονομάζετε όσους υπαινίσεσθε;  Γιατί δεν τολμάτε να απευθύνετε ευθέως τις κατηγορίες σας; Η τακτική σας είναι να προκαλείτε σύγχυση στον λαό και ενώ είστε οι μοναδικοί ένοχοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιδίδεστε σε “τυφλά” φληναφήματα  προς τρομοκράτηση, που ένα μόνο αποδεικνύουν: πως βρίσκεσθε σε πανικό
2. Αλληλοαναιρούμενες απόψεις που φανερώνουν σύγχυση φρενών -
Μεγαλειώδης υποκριτική στάση
"Δηλώνει την έμπρακτη συμπαράστασή του προς τους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους οποίους στηρίζει στο εκπαιδευτικό έργου τους. Ταυτόχρονα, παρακαλεί για την άμεση ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, για την παροχή νομικών συμβουλών και υποστήριξης όπου χρειάζεται".
Υποκρισία και γενικόλογες τοποθετήσεις που θυμίσουν εποχές πολιτικής αντιπαράθεσης της δεκαετίας του 80.
Συντεχνιακή στάση “περί ημετέρων” που έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα λίγες αράδες πιο πρίν και καταδεικνύει με κάθε μεγαλοπρέπεια ποιος μετέρχεταιαντιπαιδαγωγικές τακτικές, πέρα από κάθε θεολογική και παιδαγωγική δεοντολογία, μη υπολογίζοντας .. το μείζον συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.” Για την υλοποίηση του νέου μαθήματος των θρησκευτικών εννοείται πως προηγήθηκαν κάποια πιλοτικά προγράμματα, από τους μεταπατερικούς αγαπούληδες θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ όσο πιο "μουλωχτά" γίνεται. Μόλις τα σχέδιά τους εφαρμόσθηκαν “εν τυμπάνω και χορώ”, οι αντιδράσεις ήταν ανεξέλεγκτες. Η στάση των κυρίων του ΚΑΙΡΟΥ αφορά μόνον σε όσους παρεμποδίζονται να διδάξουν το νέο άθλιο φάκελο μαθήματος θρησκευτικών και όχι σε εκείνους που δεν δέχονται να το διδάξουν. Επιλεκτική αλληλεγγύη ή ακραίος ρατσισμός; 

3. Απόλυτη διαφωνία; Εδώ γελάμε
"Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του για την προωθούμενη ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών, αποδοκιμάζοντας και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται".
Ποια η στάση τους απέναντι στους θεολόγους που απειλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό με αγωγές και μηνύσεις; Παραθέτουμε μέρος της ανακοίνωσης της Π.Ε.Θ. για του λόγου το αληθές
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2018
Αριθμ. Πρωτ. 115
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.Θ.
(Σύ εἶ νῦν ἀνόμως γαυριῶν..! Ἡμεῖς "ἡττώμενοι Νικῶμεν"...)
(Εσύ ανόμως τώρα καυχιέσαι..! Εμείς "ηττώμενοι Νικάμε"...)
Το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός επί της Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου προέβη σε εκφοβιστικές προς τους εκπαιδευτικούς δηλώσεις (ανακοίνωση ΥΠΕΘ 02-10-2018), σχολιάζοντας επιστολή (Αριθμ. Πρωτ. 110, 25-09-2018) του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) προς τους Θεολόγους καθηγητές.
Ειδικότερα απείλησε τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο ότι, αν δεν εφαρμόσουν τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών, θα δεχθούν πειθαρχικές διώξεις.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, χαρακτηρίζει τα όσα η ΠΕΘ αναφέρει στην επιστολή της, ως μία «παράνομη ενέργεια», επειδή η ΠΕΘ κατά τον κ. Υπουργό «προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών».
Στρέφεται δε ευθέως εναντίον της ΠΕΘ και των μελών της, απειλώντας τους εκπαιδευτικούς Θεολόγους, «ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες».
4. "Ομολογεί" τον ύποπτο ρόλο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος
"Θεωρεί ως εποικοδομητικό τον διάλογο που έχει γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και ταυτόχρονα εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την τελική κρίση της δικαιοσύνης".
Ούτε εποικοδομητικός ήταν ούτε διάλογος. Ωμή κατευθυνόμενη νεοεποχίτικη και μασονοκίνητη παρέμβαση είναι, όπως και η ίδρυση τμήματος Ισλαμικών σπουδών, που σχεδιάζονται και προωθούνται από τα ίδια πρόσωπα,. Συμπτωματικά μέλη του ΚΑΙΡΟΥ. 
Η δε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, είναι για τα μάτια του κόσμου, γιατί μετά που το ΣτΕ τους έστειλε αδιάβαστους, την κυβέρνηση, την Ιεραρχία και φυσικά τους αγαπούληδες ματαπατερικούς θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ, έχουν λυσσάξει να ανατρέψουν την γενναία, φιλόχριστη και πατριωτική απόφασή του.
Όπως αναφέρει και ο k. Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ
Η πρόσφατη, υπ΄ αρθμ. 660/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα Θρησκευτικά, δημιούργησε αντιδράσεις, επειδή ακυρώνει τα σχέδια ορισμένων που συνδέονται με την υλοποίηση του πολυθρησκειακού ή πολυθεϊστικού μοντέλου θρησκευτικής αγωγής.
5. Συστηματική πρακτική τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης κάθε αντίθετης γνώμης vol II
"Αποδοκιμάζει τις τακτικές παραπληροφόρησης, καθώς επίσης τις νοοτροπίες και τις πρακτικές πόλωσης που διχάζουν τους εκπαιδευτικούς".
Σημειώνουμε μόνον πως οι φερόμενες ως πρακτικές πόλωσης που προκαλούν διχασμό, είναι η αντίδραση προς εκείνους τους αγαπούληδες μεταπατερικούς θεολόγους, που αποφάσισαν με το έτσι θέλω, να μετατρέψουν το μάθημα σε θρησκειολογικό.
6. Στρατηγικό λάθος ή ενδεχόμενος δόλος; 
"Καλεί τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν θέση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών που αγωνίζονται για την αναβάθμισή του στο δημόσιο σχολείο". 
Τέλος όταν προσκαλείς τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές να πάρουν θέση, μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο "ή εμείς ή κανείς"; 
Μετά θα φταίνε οι “ διάφοροι θεολογικοί, θρησκευτικοί και νομικοί κύκλοι, που διεκδικούν τον ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» του μαθήματος των Θρησκευτικών” αν θα καταργηθεί εντελώς το μάθημα των Θρησκευτικών και όχι εσείς που προσκαλέσατε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;
Καλή μετάνοια
***
Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΚΑΙΡΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΕΡΙ «ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ» ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Ταχυδρομική διεύθυνση: 
Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"
Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ 
Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για τις απειλές περί «ποινικών ευθυνών» των εκπαιδευτικών των Θρησκευτικών  
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα τις πρακτικές εκφοβισμού των εκπαιδευτικών του μαθήματος των Θρησκευτικών, από όπου και αν προέρχονται, και έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στον εκπαιδευτικό της τάξης που αντιμετωπίζει προβλήματα στην επιτέλεση του έργου του.
Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι διάφοροι θεολογικοί, θρησκευτικοί και νομικοί κύκλοι, που διεκδικούν τον ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» του μαθήματος των Θρησκευτικών, συνεχίζουν να επιδίδονται σε διχαστικές και αντιπαιδαγωγικές τακτικές, πέρα από κάθε θεολογική και παιδαγωγική δεοντολογία, μη υπολογίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το μάθημά μας, καθώς επίσης το μείζον συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι απειλές για μηνύσεις ή ακόμη και η  υποβολή μηνύσεων από γονείς κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και διδασκόντων του μαθήματος των Θρησκευτικών. Στον επίσημο ιστότοπο συναδελφικού σωματείου υπάρχει άφθονο σχετικό «ενημερωτικό» υλικό, π.χ. εξώδικο που αφορά σε «μηνύσεις από γονείς σε θεολόγους καθηγητές που εφαρμόζουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών», γνωμοδότηση εάν «διά της πολυθρησκευτικής ύλης του εν λόγω μαθήματος διαπράττεται «αξιόποινος πράξη», ήτοι ασκείται ομαδικός προσηλυτισμός», υπόδειγμα δήλωσης «θεολόγων και δασκάλων σχ. έτους 2018-19 για το μάθημα των Θρησκευτικών» προς τους διευθυντές των σχολείων κ.ά. Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι κλήθηκαν από την Πταισματοδίκη Αγρινίου διευθυντές σχολείων, θεολόγοι και δάσκαλοι για το ζήτημα των Θρησκευτικών.  
Ύστερα από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επανέρχεται στο θέμα αυτό για να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
  1. Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του για την προωθούμενη ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών, αποδοκιμάζοντας και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται.
  2. Δηλώνει την έμπρακτη συμπαράστασή του προς τους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους οποίους στηρίζει στο εκπαιδευτικό έργου τους. Ταυτόχρονα, παρακαλεί για την άμεση ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, για την παροχή νομικών συμβουλών και υποστήριξης όπου χρειάζεται.
  3. Θεωρεί ως εποικοδομητικό τον διάλογο που έχει γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και ταυτόχρονα εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την τελική κρίση της δικαιοσύνης.
  4. Αποδοκιμάζει τις τακτικές παραπληροφόρησης, καθώς επίσης τις νοοτροπίες και τις πρακτικές πόλωσης που διχάζουν τους εκπαιδευτικούς.  
  5. Καλεί τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν θέση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών που αγωνίζονται για την αναβάθμισή του στο δημόσιο σχολείο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Καρακόλης                                                                    Γεώργιος Καπετανάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α                                                            Δρ Θεολογίας
 
πηγή:  katanixis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας