Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΣτΕ: «Όλως απρόσφορα» όχι μόνο τα θρησκειολογικά αλλά και πολλά άλλα στοιχεία των «νέων Θρησκευτικών»

Μέσω της Καθημερινής για μια ακόμη φορά επέλεξαν οι πρωτεργάτες των ακυρωθέντων Θρησκευτικών να διαρρεύσουν πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι με το μάθημα των Θρησκευτικών,
μετά τη συγκρότηση από το ΙΕΠ επταμελούς Επιτροπής που θα εισηγηθεί τον τρόπο συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το
σχετικό δημοσίευμα «ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που θα γίνουν» συνοψίζεται στο ότι «περικόπτονται οι θρησκειολογικές αναφορές στα νυν προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών, ωστόσο τα προγράμματα δεν αποκαθηλώνονται». Επιπλέον σημειώνεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βασικός άξονας των αλλαγών θα είναι το ψαλίδισμα των αναφορών θρησκειολογικού χαρακτήρα που υπάρχουν στα νυν προγράμματα σπουδών. Ουσιαστικά θα γίνουν προσαρμογές, ώστε το μάθημα να εναρμονισθεί με την απόφαση του ΣτΕ».
Εάν είναι ακριβή όσα αναφέρει το δημοσίευμα, τότε φαίνεται πως το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν μία επιλεκτική και μερική συμμόρφωση προς τις τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, μία διασταλτική ερμηνεία των δικαστικών αποφάσεων, όπως είχε προτείνει άλλωστε ένα μέλος της επταμελούς Επιτροπής. Γιατί, πράγματι το ΣτΕ ακύρωσε τα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά λόγω της ύπαρξης πολλών θρησκειολογικών στοιχείων που συνυπάρχουν με τα στοιχεία της ορθόδοξης θεολογίας δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές, αλλά όμως όχι μόνο για τον λόγο αυτό.
Ως γνωστόν οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι πολύ αναλυτικές στο σκεπτικό τους και επισημαίνουν πολλά προβληματικά σημεία των Προγραμμάτων Σπουδών, που τα καθιστούν ακατάλληλα για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών. Έτσι οι αποφάσεις κρίνουν ως ακατάλληλα για τα Θρησκευτικά και πολλά άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις “ενδεικτικές δραστηριότητες” ή στο “προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό” των Προγραμμάτων Σπουδών.
Διαβάζουμε στην παράγραφο 14 της απόφασης ΣτΕ 926/2018: «…όπως προκύπτει από τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού που συνοδεύει την προσβαλλομένη απόφαση στις μεθόδους διδασκαλίας του ΜτΘ περιλαμβάνονται ως “ενδεικτικές δραστηριότητες” ή ως “προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό”, εκτός άλλων (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, λογοτεχνικά κείμενα, ζωγραφικοί πίνακες), και τραγούδια ξένα (σελίδες 95, 222 κ.ά.) και ελληνικά τα οποία, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο ή από τους τίτλους τους [π.χ. τραγούδια “με θέμα τον έρωτα και τη φιλία” (σελίδα 60), “ο Μεγάλος Ερωτικός” (σελίδα 60), “ο Μπαγάσας” (σελίδα 59, 60), “Έλσα σε Φοβάμαι” (σελίδα 137), “Ανόητες Αγάπες” (σελίδα 222)] παρίστανται όλως απρόσφορα για τη μετάδοση στους μαθητές της έννοιας του ιερού εν γένει και, ιδίως, του βιώματος της ιερότητας όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στη λειτουργική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη παράδοση της Ορθοδοξίας. Από το σύνολο των προεκτεθέντων, κυρίως δε από το προπαρατεθέν περιεχόμενο των δυο παραγράφων του άρθρου μόνου της προσβαλλομένης καθίσταται σαφές ότι με το Π.Σ. που εισάγεται με την εν λόγω υπουργική απόφαση καθοδηγούνται οι μαθητές προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».
Από το ενδεικτικό απόσπασμα που αναφέραμε γίνεται κατανοητό ότι το ΣτΕ προχώρησε στην ακύρωση των Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά για πολλούς λόγους. Η θεωρία ότι το ΣτΕ ακύρωσε τα Θρησκευτικά Φίλη – Γαβρόγλου μόνο για τις θρησκειολογικές τους αναφορές προβάλλεται τελευταίως μεθοδευμένα από όσους επιχειρούν να  διατηρήσουν πάση θυσία έστω και ένα μέρος των Προγραμμάτων αυτών και έτσι να αποφύγουν την επάνοδο στα παλιά Αναλυτικά Προγράμματα και βιβλία Θρησκευτικών. Όμως είναι πλέον γνωστό ότι τα ακυρωθέντα Προγράμματα Σπουδών είναι πολλαπλώς ακατάλληλα για το μάθημα των Θρησκευτικών από κάθε άποψη: νομική, παιδαγωγική, θεολογική.
Όσο είναι καιρός το ΙΕΠ και το Υπουργείο αλλά και πριν από αυτούς τα μέλη της συσταθείσας επταμελούς Επιτροπής οφείλουν να επιλέξουν την οδό της πλήρους και σαφούς συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ επαναφέροντας τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών.


πηγή:  http://thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας