Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το Παράρτημα Κορινθίας της ΠΕΘ για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
       Μετά από δυο ακυρωτικές αποφάσεις : την 660 και την 926/ 2018 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες αφορούν το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΠΣ) για το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) στα Δημοτικά -Γυμνάσια και στα Λύκεια (αντίστοιχα), το ΝΠΣ στο ΜτΘ κρίθηκε τελεσίδικα και επισήμως πλέον  Αντισυνταγματικό.

       Στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε στις 10/6/18 η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων (ΠΕΘ) στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά: Νέα δεδομένα – προοπτικές», παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά (οι αποφάσεις αυτές, 660 και 926) από πλειάδα ακαδημαϊκών - συνταγματολόγων και χαρακτηρίστηκαν ως «μνημεία νομικής τεκμηρίωσης». Με αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα διατυπώθηκε ρητά και κατηγορηματικά ότι, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία,  και το Διεθνές Δίκαιο,  η επιβολή στην Εκπαίδευση του ΝΠΣ των Θρησκευτικών -το 2016- είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Παράλληλα δικαιώθηκε η ΠΕΘ, η οποία από την αρχή της επιβολής των ΝΠΣ αγωνίστηκε  εναντίον τους  με  Θεολογικά και Παιδαγωγικά επιχειρήματα προς κάθε κατεύθυνση. 
       Ως παράρτημα της ΠΕΘ Κορινθίας διοργανώσαμε κι εμείς ημερίδα στις 20/1/2018 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, με τίτλο «Γιατί λέμε ΟΧΙ στα νέα Θρησκευτικά» και ομιλητές τον καθηγητή Παιδαγωγικής- Χριστιανικής παιδαγωγικής του ΑΠΘ  και πρόεδρο της ΠΕΘ κ. Ρεράκη Ηρακλή, τον δάσκαλο- θεολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Νατσιό και την καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κα Μαντουβάλου Μαρία. Σκοπός, η ενημέρωση των γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας για την προβληματική δομή,  ύλη,  μεθοδολογία  και στοχοθεσία των νέων «πολυθρησκειακών» Θρησκευτικών.
       Το παράρτημα της ΠΕΘ Κορινθίας, αισθάνεται δικαιολογημένα ικανοποίηση, δικαίωση και ανακούφιση για την εξ’ αρχής δυναμική αντίδρασή του και τον μετέπειτα συνεχή αγώνα του για την ενημέρωση των συναδέλφων εκπαιδευτικών και της κοινής γνώμης, όσον αφορά τον Θεολογικά (πρωτίστως), παιδαγωγικά  (δευτερευόντως) και νομικά (τέλος), «απαράδεκτο και επικίνδυνο», χαρακτήρα του ΝΠΣ στα Θρησκευτικά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους, τους φορείς, τους απλούς πολίτες και συνανθρώπους μας, που μας εμψύχωσαν και μας ώθησαν να αγωνιστούμε για ένα συμβατό με την Ορθόδοξη πίστη μας θρησκευτικό μάθημα στα σχολεία. Παράλληλα διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Επίσης, καλούμε όλους τους συναδέλφους θεολόγους, να σταθούν θαρραλέα απέναντι σε κάθε προσπάθεια  υπονόμευσης του έργου τους, απ΄όπου κι αν προέρχεται και να μη λυγίσουν σε θρασύδειλες πιέσεις, κατά τη άσκηση  του καθήκοντός τους.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
 Α. Να αποδείξει ότι σέβεται τους πυλώνες της Ελληνικής  Δημοκρατίας, συμμορφούμενος άμεσα με τις αποφάσεις 660 και 926/18 του ΣτΕ.  
B.Να επαναφέρει -το συντομότερο- το αμέσως προηγούμενο, συμβατό με το Σύνταγμα και τους νόμους, Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και τα διδακτικά εγχειρίδια που το συνόδευαν στην Α΄θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση.
Γ. Να προχωρήσει σε διάλογο συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος την ΠΕΘ και την εκπαιδευτική κοινότητα για την βελτίωση του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών (που ίσχυε πριν το ΝΠΣ) , ως «τη μόνη νόμιμη και ρεαλιστική πρόταση». Πρόταση η οποία είχε και την ομόφωνη γνώμη της Ιεραρχίας  της Εκκλησίας της Ελλάδος (απόφαση Μαρτίου του 2016), αλλά και των δυο τότε κοσμητόρων των Θεολογικών Σχολών, όπως  είπε και στην εισήγησή του ο πρώτος εισηγητής στην Ακαδημία Αθηνών (10/6/18), Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
     Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλούμε όλους τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με το νέο σχολικό έτος από το Σεπτέμβριο του 2018), να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες που έχουν ως Έλληνες πολίτες απέναντι στο λειτούργημά τους, στη δημοκρατία, στο Νόμο, στο Σύνταγμα, μα πάνω απ΄όλα στο Θεό και να πράξουν κατά τη συνείδησή τους.
     Τελειώνοντας θέλουμε να σας θυμίσουμε τα πιο επίκαιρα σήμερα -όσο ποτέ άλλοτε- λόγια του μεγάλου λογοτέχνη, αγιογράφου και πατριώτη κυρ Φώτη Κόντογλου του Κυδωνιέως (Ἀπὸ τὸ βιβλίο του «Πονεμένη Ρωμιοσύνη», τῶν ἐκδόσεων «Ἀστήρ»:
«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ  στὴν παράδοση,  ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε,  ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος  ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα  ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή,  ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά. Κουράγιο, ὁ καιρὸς θὰ δείξει ποιὸς ἔχει δίκιο, ἂν καὶ δὲ χρειάζεται ὁλότελα αὐτὴ ἡ ἀπόδειξη.»
ΚΌΡΙΝΘΟΣ  20 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018
Για τη διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος ΠΕΘ Ν. Κορινθίας
Ο πρόεδρος                                                       Η γραμματέας

ΜΕΤΖΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                                         ΤΟΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

πηγή:  http://thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας