Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Οι ελεημοσύνες είναι μεγάλη προσφορά για την ανάπαυση των κεκοιμημένων


Αποτέλεσμα εικόνας για ελεημοσυνη

Βοηθούμε τους κεκοιμημένους και με τις ελεημοσύνες που κάνουμε για την ανάπαυσή τους. Στην πράξη της Εκκλησίας η ελεημοσύνη υπέρ των κεκοιμημένων εφαρμόζεται από τους πρώτους χρόνους του χριστιανισμού. Ο άγιος Ιερώνυμος συνεχάρη κάποιον πενθούντα χριστιανό, διότι ενώ οι άλλοι έρραιναν τον τάφο των νεκρών τους με ρόδα και με κρίνα, αυτός τον έρραινε με τις ελεημοσύνες που έκανε υπέρ αναπαύσεως της αειμνήστου συζύγου του.
Ο ιερός Χρυσόστομος προτρέπει στην 62η ομιλία της ερμηνείας του κατά Ιωάννην ιερού Ευαγγελίου να τιμούμε τον απελθόντα όχι με
θρήνους και κοπετούς και μοιρολόγια, αλλά με ελεημοσύνες, ευεργεσίες και λειτουργίες. «Θέλεις να τιμήσεις τον απελθόντα; Τίμησέ τον με άλλον τρόπο, κάνοντας ελεημοσύνες, ευεργεσίες και λειτουργίες» (ΕΠΕ 14,198).

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο περισπούδαστο έργο του Περί των εν πίστει κεκοιμημένων αναφέρει μαρτυρία του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος παρακινεί τους πιστούς να αφήσουν εντολή στους δικούς τους να τους βοηθούν με ελεημοσύνες, όταν θα αναχωρήσουν από αυτή τη ζωή. «Εάν δεν πρόλαβες όσο ήσουν στη ζωή να τακτοποιήσεις όλα τα ζητήματα της ψυχής σου, έστω και στα τελευταία της ζωής σου να δώσεις εντολή στους δικούς σου να σε βοηθούν με αγαθά έργα, δηλαδή με ελεημοσύνες και προσφορές. Έτσι θα μαλακώσεις τον Λυτρωτή απέναντί σου. διότι αυτά τα έργα γίνονται ευχαρίστως δεκτά από τον Θεό» (ΕΠΕ 4,185).

Είναι πολύ συγκινητικές οι επινοήσεις των πιστών χριστιανών σ’ αυτό το κεφάλαιο. Βρίσκουν πολλές αφορμές να δείξουν την αγάπη τους σε εμπερίστατους αδελφούς υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων τους.
Λόγου χάριν είναι κάποιος ψαράς. Τα ψάρια που πιάνει στο δίχτυ του δεν τα πουλάει όλα, αλλά δίνει λίγα από αυτά σε μια πολύτεκνη οικογένεια λέγοντας: «σας τα προσφέρω υπέρ αναπαύσεως της συζύγου μου». Είναι ο άλλος γιατρός. Εξετάζει έναν φτωχό που δεν έχει να του δώσει τα χρήματα της αμοιβής. Ο γιατρός τον διευκολύνει λέγοντας: «Δωρεάν η εξέταση. Σου την έκανα υπέρ αναπαύσεως του πατέρα μου». Πηγαίνει κάποιος άλλος σε μια ενορία που ετοιμάζει συσσίτιο για τους φτωχούς και τους λέει: «Σας αφήνω αυτό το χρηματικό ποσό, για να καλύψετε τα έξοδα ενός συσσιτίου υπέρ αναπαύσεως του παιδιού μου που σκοτώθηκε σε τροχαίο». Υπάρχουν φαρμακοποιοί που προσφέρουν δωρεάν φάρμακα σε φτωχούς υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων τους. Άλλοι χριστιανοί προσφέρουν τον κόπο τους, άλλοι το χρόνο τους, άλλοι κάνουν θελήματα, άλλοι βοηθούν στα έργα του Θεού υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων τους.

Αλλά και οι άνθρωποι που ευεργετούνται από τέτοιες συγκινητικές προσφορές ανιδιοτελούς αγάπης πόσο πολύ αναπαύονται! Τους ακούμε καμιά φορά: «Να συγχωρηθούν τα πεθαμένα σου». Εννοούν: Το καλό που μου έκανες να το λογαριάσει ο άγιος Θεός υπέρ αναπαύσεως των προσφιλών κεκοιμημένων σου


Πηγή: «Η φροντίδα μας για τους κεκοιμημένους», Αβραάμ Μ. Κοκάλη, Εκδ. «Ο ΣΩΤΗΡ», Αθήναι 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας