Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Η "ισχυρή" οικουμενιστική πτέρυγα... σε πανικό

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Άλλο ένα συνέδριο, από εκείνα που η "θεολογική οικουμενιστική ελίτ" έλαβε χώρα στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Έντονος συμβολισμός στους προεδρεύοντες και εισηγητές (Επίσκοποι, καθηγητές Θεολογικών και ολίγον από Άγιον Όρος), εκωφαντικές απουσίες (αλλά ντόρος να γίνεται), στη διάθεσή τους ακόμα και ο χώρος της Πανορθόδοξης(!!!). 
Όλα αυτά κάπως τα έχουμε συνηθήσει. Όταν όμως ανερυθρίαστα επισημάνθηκε ο στόχος του συμποσίου, δεν πιστέψαμε στα αυτιά μας: "..Στόχος του Συμποσίου ήταν να ενημερωθεί ο κλήρος και ο λαός για την αναγκαιότητα της συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Κρήτη..".

Σεβαστοί Επίσκοποι, πατέρες, καθηγητές και όλος ο οικουμενιστικός περίγυρος, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη και το ορθόδοξο κριτήριο του λαό του Θεού και μάλιστα απροκάλυπτα.  Όσο εσείς αναλώνεστε σε χλιδάτα "ακαδημαϊκού κύρους" συμπόσια, οι πολλές και πατερικά τεκμηριωμένες φωνές της αντίδρασης, ως προς την αναγκαιότητα της συγκλίσεως, αποκαλύπτουν τα σχέδια του οικουμενιστικού βραχίονα της εκκλησίας.
Υποτιμητικές και προσχηματικές κινήσεις πανικού, όπως το εν λόγω συμπόσιο, προκαλέι μόνον την οργή το λαού και "οργή λαού, φωνή Θεού" προειδοποιεί ο θυμόσοφος.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ:   
Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργάνωσε η Πατριαρχική Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου της Κύπρου με γενικό θέμα: «Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας», στις 15 και 16 Μαΐου. Στόχος του Συμποσίου ήταν να ενημερωθεί ο κλήρος και ο λαός για την αναγκαιότητα της συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Κρήτη.
Το Επιστημονικό Συμπόσιο ξεκίνησε την Κυρική 15 Μαΐου με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, επί τη 50η επετείω της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, από τη Βενετία στο Ηράκλειο.
Αμέσως μετά άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου. Εγκάρδιο και πατρικό χαιρετισμό απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξήρε την ανάγκη της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και προέτρεψε όλους τους πιστούς να προσεύχονται για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το Πατριαρχικό Μήνυμα ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Πατριαρχικής Ακαδημίας Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Σπύρου Μακριδάκη, καθώς και άλλων επισήμων πολιτικών, τοπικών, πολιτειακών και ακαδημαϊκών φορέων της Κρήτης.
Ακολούθησαν οι τρείς πρώτες συνεδρίες, μία πρωινή και δύο απογευματινές. Κατά την πρωινή συνεδρία, στην οποία προήδρευε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις: α. του Καθηγητή κ. Γεωργίου Μαρτζέλου, ο οποίος εξήγησε λεπτομερώς την αναγκαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των συγχρόνων προκλήσεων, β. του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, του οποίου η εισήγηση εξέτασε το ζήτημα της διασποράς και η οποία ανεγνώσθη υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, λόγω απουσίας του αγίου Προύσης εξ αιτίας της επισκέψεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και γ. του Θεοφιλ. Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος με εμπεριστατωμένο και θεολογικό τρόπο ασχολήθηκε με τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το λοιπό χριστιανικό κόσμο.
Στην πρώτη απογευματινή συνεδρια υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, Καθηγητού της Πατριαρχικής Ακαδημίας και Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής της Εσθονίας, με θέμα το Αυτόνομο εκκλησιαστικό καθεστώς και τον τρόπο ανακηρύξεως αυτού, και του κ. Δημήτριου Νικολακάκη, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέλυσε το αυτοκέφαλο και το αυτόνομο στην πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
Στη δεύτερη απογευματινή συνεδρία ομίλησε ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., σχετικά με τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων (consensus) στην Αγία και Μεγάλη Συνοδο, και ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. σχετικά με την νηστεία κατά τις Προσυνοδικές Συζητήσεις.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη Συνεδρία υπό την Προεδρία του Θεοφιλστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, στην οποία ομίλησε: α. ο κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Οικουμενική Σύνοδο εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, β. ο π. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, Επίκουρος Καθηγητής της Π.Α.Ε.Α.Κ. με θέμα το desiderata της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μέσα από την προοπτική των Διαχριστιανικών Διαλόγων και γ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά των άλλων χριστιανικών Εκκλησίων και Ομολογιών με βάση τις Αποφάσεις των Πανορθοδόξων Διασκέψεων.
Κατά την πέμπτη και τελευταία συνεδρία, στην οποία προήδευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ομίλησε ο κ. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας της Π.Α.Ε.Α.Κ. με θέμα τις ομοιότητες και τις διαφορές των Οικουμενικών Συνόδων του Βυζαντίου και της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της σύγχρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους με καταθέτωντας σκέψεις εξ αφορμής της Αγίας και Μεγάλη Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τέλος ο κ. Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο το παγκόσμιο και το τοπικό, ο άνθρωπος και η οικουμένη. Ένα σημείωμα Κοινωνικής Θεωρίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο. Μεταξύ των συνεδριών υπήρχε εικοσάλεπτη συζήτηση.
Μετά το τέλος όλων των ανακοινώσεων ο Καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος κήρυξε τη λήξη των εργασίων του Συμποσίου υπογραμμίζοντας την ανάγκη δειξαγωγής του για την ενημέρωση του εκκλησιαστικού πληρώματος.
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου επίκαιρους αναστάσιμους ύμνους απέδωσε η χορωδία Κρήτες Μαΐστορες, υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Πλαΐτη, ενώ κατά τη λήξη του Συμποσίου η χορωδία της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκλησιαστικής Ακαδημίας απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια.
Το Συμπόσιο παρακολούθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ειρηναίος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, καθώς και πλήθος κληρικών μοναχών, λαϊκών και φοιτητών της Πατριαρχικής Ακαδημίας.
orthodoxia.info

πηγή:  katanixis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας