Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Ορθοδόξων Πατμίων για την ενημερωτική ημερίδα της 4ης Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο νεοσυσταθείς σύλλογος  μας, με την ονομασία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΑΤΜΙΩΝ», πραγματοποίησε στις 4 Μαΐου 2016 ημέρα Τετάρτη του Πάσχα , μία ενημερωτική ημερίδα ,στην αίθουσα του ΑΡΙΩΝΑ στη Σκάλα Πάτμου. Η ημερίδα συμπεριλάμβανε 3 ενότητες.
Η πρώτη  σκοπό είχε την ενημέρωση των Πατμίων για την ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου συλλόγου , τους σκοπούς και τις  επιδιώξεις του και στα όρια τα οποία θα κινηθεί μέσα στα Πολιτιστικά δρώμενα της Πάτμου. Το θέμα αυτό ανέπτυξε ο κ. Αθανάσιος Ελισσαίου.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε το Διοικητικό καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, με βάση τον νέο Κανονισμό που της επεβλήθη από το Πατριαρχείο. Το θέμα ανέπτυξε ο Πρόεδρος του συλλόγου των Απανταχού Πατμίων δικηγόρος κ. Θεολόγος  Μαυρουδής .
Η Τρίτη ενότητα αφορούσε το θέμα « γιατί λέμε Όχι στην προοπτική παραχώρησης Ιερού Ορθόδοξου ναού στους Ρωμαιοκαθολικούς και στο «εντέλεσθε» του Πατριάρχου. Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Ιάκωβος Κουτλάκης. 
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Πρόεδρος  του συλλόγου επιτηδευματιών Πάτμου κ. Γεώργιος Καμίτσης.
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά μέσα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα και όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν κατενθουσιασμένοι τόσο για τα όσα ενδιαφέροντα άκουσαν όσο και την αναγκαιότητα της αντίδρασής μας  στην επιδιωκόμενη αλλοίωση της Ιερότητας της Πάτμου.
Στο θέμα του Κανονισμού της Μονής, με γλαφυρότητα, σαφήνεια και πειστικότητα ο κ. Μαυρουδής εξήγησε τις καταστροφικές και παράνομες αλλαγές που έγιναν στο νέο Κανονισμό, που κατά τύχη όλες είναι εις βάρος της Μονής και της Πάτμου και υπέρ του Πατριαρχείου και του ίδιου του Πατριάρχου. Η κυριότερη εξ αυτών ήταν η κατάργηση στην ουσία του  αυτοδιοίκητου και Αυτεξούσιου  της Μονής και η μεταφορά της Διοίκησης και διαχείρισης της, στο  Πατριαρχείο που μετά την Πνευματική ευθύνη που είχε , απέκτησε τώρα και την Διοικητική και τα πάντα διοικούνται απ αυτό.  Αυτή η ενέργεια του Πατριαρχείου ήταν καταστροφική και έγινε χωρίς σεβασμό στο Χρυσόβουλο, στην Υποτύπωση του ιδρυτού της  Μονής Οσίου Χριστοδούλου και στην Παράδοση 900 χρόνων ζωής της Μονής.
Στο θέμα της παραχώρησης ναού, με εντολή Πατριάρχου, ο ομιλητής κ. Κουτλάκης με ατράνταχτα επιχειρήματα κατέδειξε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει νόμους και  κανόνες Οικουμενικών συνόδων και αποσκοπεί την άλωση της Πάτμου από τους Παπικούς και την συνδιαχείριση του Αποστολικού και Θεοβάδιστου Σπηλαίου.
Παρεμβάσεις με ιδιαίτερα σημαντική αξία είχαμε από την Λέκτορα Θεολογίας κ. Βαρβάρα Γιαννακοπούλου, τον συνταξιούχο καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Μανώλη Ματάκια και τον φαρμακοποιό κ. Χριστόδουλο Βουτζουλίδη. 
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η παρουσία του νεοσύστατου συλλόγου μας τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο Ιερό νησί μας και αναμένονται εξελίξεις.
Οι εισηγήσεις θα τέθουν στην διάθεση και μελέτη κάθε ενδιαφερόμενου δια της ιστοσελίδας του συλλόγου (αναζητήστε στο διαδίκτυο Σύλλογος Ορθοδόξων Πατμίων), αλλά και στην ΠΑΤΜΙΑΚΗ την οποία ευχαριστούμε , για να μπορεί  κάθε ενδιαφερόμενος να τοποθετηθεί δημοσίως. Η γενική αίσθηση όλων είναι ότι ο σύλλογος κάλυψε ένα κενό παρέμβασης στα κοινά της Πάτμου που κάποιοι θεσμικοί όφειλαν να κάνουν και δυστυχώς δεν  έκαναν. 



πηγή: http://oikoymoikon.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για τη συμβολή Σας στον αγώνα μας!
    Το λινκ της ιστοσελίδας του Συλλόγου http://oikoymoikon.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας