Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η «μάχη» για το σύμφωνο συμβίωσης: Πώς θα κινηθούν τα κόμματα

SYMFWNO SYMVIWSHS
Με τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης να έχει αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γραμμές που αναμένεται να τηρήσουν τα κόμματα κατά την επερχόμενη «μάχη» στο κοινοβούλιο.
Ξεκινώντας από τους ΑΝΕΛ, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε στη HuffPost Greece ότι οι ΑΝΕΛ θα συμφωνήσουν όσον αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης, διατυπώνοντας ωστόσο εκ των προτέρων αντίθεση στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και στην υιοθεσία ανηλίκων. Όπως είπε η κ. Χρυσοβελώνη, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε (όσον αφορά στη συμβίωση δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου). Είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν κάποια θέματα, περιουσιακά, εργασιακά κλπ».

Η κ. Χρυσοβελώνη τονίζει ότι πρόκειται για μια αστική πράξη η οποία σκοπό έχει να ρυθμίσει τα προαναφερθέντα, «τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Είναι μια πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, αν την αγνοήσει κάποιος, εθελοτυφλεί, είναι υποκριτικό να το κάνει. Είναι πολύ καλύτερο να συμβιώνουν υπό καθεστώς νομιμότητας- όσον αφορά στη ρύθμιση- παρά το αντίθετο» τόνισε, συμπληρώνοντας επίσης ότι «θα πρέπει να συμβαδίσουμε προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, καθώς η Ελλάδα έχει δεχτεί αρκετά πρόστιμα και καταδίκες» όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Όσον αφορά στη ΝΔ, παρά την τοποθέτηση υπέρ από πλευράς του μεταβατικού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη - ο οποίος έκανε λόγο για μια «κοινωνική πραγματικότητα», τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι προσωπικές επιλογές κάθε ατόμου και να αναπροσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και να εναρμονιστεί η χώρα μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο- διαφοροποίηση/τροποποίηση της θέσης υπήρξε στη Βουλή: Ο εισηγητής, Χαράλαμπος Αθανασίου, είπε πως το κόμμα θα συμφωνούσε με το νομοσχέδιο αν η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ορισμένα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της τεκνοθεσίας που δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις – κάνοντας λόγο για «κενό νόμου» λόγω της διατύπωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στις θέσεις των υποψηφίων προέδρων, υπέρ του συμφώνου έχει τεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμφωνία του με τη θέση του κ. Πλακιωτάκη εκφράζει και το περιβάλλον τουΕυάγγελου Μεϊμαράκη. Δεν έχει τοποθετηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ οΑπόστολος Τζιτζικώστας έχει δηλώσει πως «προσωπικά διαφωνώ με οτιδήποτε πάει να υποκαταστήσει το θεσμό της οικογένειας». Ωστόσο, εν όψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πρόσθεσε ότι «σ’ αυτά τα θέματα δεν χωρά κομματική πειθαρχία».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι «κάτι στο οποίο εμείς είμαστε πάντα θετικοί. Το νομοσχέδιο όπως έρχεται έχει προβλήματα, στα οποία θα τοποθετηθούμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι μια προσπάθεια την οποία ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, είμστε πάντα υπέρ, θέλουμε να προχωρήσει. Θα τοποθετηθούμε επί των ειδικών άρθρων και των προβλέψεων. Είναι επίσης ζήτημα το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ», τόνισε.
Σημειώνεται πως, σε σχετική ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ είχε καλωσορίσει το νομοσχέδιο- εκτοξεύοντας παράλληλα βολές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Είναι το νομοσχέδιο που σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ήταν το πρώτο που θα ερχόταν στη Βουλή πριν από 11 μήνες. Είναι το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να προωθήσει είτε αυτοτελώς είτε στο πλαίσιο του αναμορφωμένου οικογενειακού Δικαίου την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε στείρα αντιπολίτευση.Η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου θα είναι μια ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει προοδευτική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσει από τη γενική εικόνα της συνεργασίας του με την ακροδεξιά του Πάνου και των άλλων Καμμένων».
Από πλευράς Ποταμιού, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύμφωνο Συμβίωσης επεκτείνεται επιτέλους και στα ομόφυλα ζευγάρια». Όπως τονίζεται, πρόκειται για μια θέση που το Ποτάμι υποστήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. «Πρόκειται για σημαντικό πρώτο βήμα προς τον εξευρωπαϊσμό του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας μας. Όμως δεν αρκεί. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά διστάζει για να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την ακροδεξιά συνιστώσα της υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Χρειάζονται κι άλλα αποφασιστικά βήματα για την ολοκλήρωσή του, για να μην υπάρχουν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και ταχυτήτων. Χρειάζεται και η ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας ώστε ο καθένας να ασχολείται με τα του οίκου του. Τα ρατσιστικά κηρύγματα από οποιονδήποτε ιεράρχη δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο, χωρίς τις συνέπειες του νόμου που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Αλλά και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση τηρεί αιδήμονα σιωπή».
Την αντίθεσή του έχει εκφράσει το ΚΚΕ: Ο γγ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει δηλώσει ότι «συμφωνούμε να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, αυτό θεωρούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι άλλο ζήτημα η οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορεί να κάνουν οικογένεια, γιατί μετά ανοίγει ένας δρόμος που αφορά το παιδί, το πώς μεγαλώνει, τα πρότυπα που έχει. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Όμως θα πρέπει να διώκονται όσοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά όχι μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά σε οποιονδήποτε ανήμπορο ή που έχει μια ιδιαιτερότητα». Ερωτηθείς για τα περί υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε ότι «δε συμφωνούμε μ'αυτήν τη θέση».
Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης τάσσεται η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε στη HuffPost Greece ο πρόεδρός της, Βασίλης Λεβέντης. «Θα ψηφίσουμε υπέρ» σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται στην υιοθεσία, η οποία όμως ούτως ή άλλως δεν περιλαμβάνεται.
Κατά έχει τεθεί η Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά της ΝΔ, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η σύνθεση της Βουλής
Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της Βουλής επί της παρούσης έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 144 έδρες
ΝΔ: 75
Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή: 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): 17
ΚΚΕ: 15
Το Ποτάμι: 11
ΑΝΕΛ: 9
Ένωση Κεντρώων: 9
Ανεξάρτητοι: 2
huffingtonpost -Κώστας Μαυραγάνης -14/12/2015

πηγή: http://aktines.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας