Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Διαμαρτυρία της Ιεράς Κοινότητας στο ΥΠΕΞ για Ουκρανό Ιεράρχη

Γίνεται αντιληπτό έστω και με καθυστέρηση ότι οι Ουκρανοί σχισματικοί της «Αυτοκέφαλης εκκλησίας» που τόσο εσπευσμένα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους αποκατέστησε, στερούνται εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος, όπως η Ιερά κοινότητα καταγγέλλει.
Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, έχει αποστείλει η Ιερά Κοινότητα με την οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία σχετικά με επίσκεψη Ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα η Ιερά Κοινότητα κοινοποιεί στον Υπουργό Εξωτερικών δημοσιεύμα της Romfea.gr, που αφορούσε επίσκεψη του Μητροπολίτη Λούτσκ και Βόλιν κ. Μιχαήλ στο Άγιον Όρος.
Η Ιερά Κοινότητα χαρακτηρίζει προκλητική ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτη και της συνοδείας του, οι οποίοι κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας έψαλλαν εντός του Αγίου Όρους τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.
«Η τοιαύτη ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτου, μετά την επίσκεψή του εις την Ιερά Επιστασία, συνιστά παραβιάση του άρθρου 184 του Καταστατικού Χάρτου Αγίου Όρους, δι ου «πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Όρει», απαγορεύεται απολύτως επί ποινής απελάσεως» – ανέφερει στην επιστολή η Ιερά Κοινότητα.
Επίσης οι Αγιορείτες τονίζουν: «η ενέργεια αυτή είναι ασυμβίβαστος προς το ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα του Αγιωνύμου ημών Τόπου και την υπερχιλιετή παράδοση αυτού, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο δια την επανάληψη τοιούτων ενεργειών εξ οιαδήποτε πλευράς προερχομένων και την μεταφορά εθνικιστικών διενέξεων εν αυτώ, και αντίκειται παντελώς εις τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.»
Τέλος η Ιερά Κοινότητα ζητά από τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών στο μέλλον, ώστε να παραμείνει αλώβητος ο χαρακτήρας του Ιερού Τόπου.
romfea.gr

πηγή:  http://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας