Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αξιος ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος στην επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τους Τούρκους τόνισε: «Αυτά τα Εθνικά μας Θέματα οφείλουμε, όπως τόνισα προηγουμένως, να υπερασπισθούμε δίχως καμία έκπτωση και υπό όρους αρραγούς ενότητας. Θα επαναλάβω δε, για πολλοστή φορά, ότι το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει άλλες διχόνοιες και άλλους διχασμούς.» ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ , ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ
ΨΕΜΜΑΤΑ. Αξία έπραξε ο Μητροπολίτης Κονίτσης, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στις τιμητικές εκδηλώσεις δίπλα στον Πρόεδρο, ώστε να μας θυμίσει ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούν την προδοσία. Μακάρι αυτό να το έβλεπαν και άλλοι Ιεράρχες που τρέχουν να φωτογραφηθούν δίπλα σε προδότες πολιτικούς.
Αίσθηση προκάλεσε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις η εκούσια απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, τόσο από την επίσημη δοξολογία, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τους Τούρκους, όσο και από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, καθώς και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.
Όπως είχε ενημερώσει αρμοδίως, απείχε. Αυτό τον τρόπο επέλεξε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς την ανώτατη ηγεσία της χώρας, κυρίως για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς θεωρεί ότι «εκχωρήθηκε και προδόθηκε η Μακεδονία μας».
Αλλά ο Σεβασμιώτατος αντιτίθεται και σε άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και σε αποφάσεις επί κοινωνικών θεμάτων.
Έτσι θέλησε να διατρανώσει την αντίθεσή του προς τις πολιτικές επιλογές, που όπως έχει επισημάνει, «αποτελούν καίρια πλήγματα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και είναι καθήκον η αντίδραση».
Αφορμή υπενθύμισης ότι η Εκκλησία πρωτοστάτησε στους απελευθερωτικούς αγώνες και οι κληρικοί της ήταν στην πρώτη γραμμή, αποτέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 106ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.
Στη θέση «άη Γιάννης», τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση εκεί όπου ο Μητροπολίτης τότε Βελλάς και Κόνιτσας Σπυρίδωνας, υποδέχθηκε πανηγυρικά το 1ο Τάγμα του 22ου Σώματος Πεζικού, επικεφαλής του οποίου ήταν ο λοχαγός Δημήτριος Παπανικολάου.
Σε ένδειξη μνήμης και τιμής στήθηκε δίπλα στην προτομή του αξιωματικού και η προτομή του Ιεράρχη.
romfea.gr

πηγή:  http://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας