Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Η Εκκλησία της Γεωργίας καταδικάζει βλάσφημες ενέργειες που έλαβαν χώρα στις διαδηλώσεις υπέρ της Ε.Ε.

 Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοινωθέν σε έντονο ύφος σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, καταδικάζοντας συγκεκριμένα αυτό που περιγράφει ως βλάσφημες πράξεις και αποκρυφιστικές πρακτικές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στη λεωφόρο Rustaveli. Η δήλωση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων πολιτικών εντάσεων και δημοσίων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε χθες, η Εκκλησία εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τους διαδηλωτές που έκαψαν ένα φέρετρο, το οποίο έφερε την εικόνα του Χριστού. Σύμφωνα με

δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το φέρετρο καταδείκνυε τον ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανού Ονείρου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η Εκκλησία τόνισε ότι τέτοιες βλάσφημες εκδηλώσεις κινδυνεύουν να βαθύνουν τις κοινωνικές διαιρέσεις και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη χριστιανική κληρονομιά της Γεωργίας ως «χώρα μαρτύρων».

Η Εκκλησία έχει εκδώσει επανειλημμένα ανακοινωθέντα καλώντας για ειρήνη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς χιλιάδεςπολίτες έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αφού το κυβερνόν Κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου κέρδισε 89 από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει νοθευτές τις εκλογές και απαιτούσε νέα ψηφοφορία. Σε απάντηση, ο Πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze είπε ότι η κυβέρνηση θα αναστείλει τις συνομιλίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν αρκετά φαινόμενα βίας.

Το φέρετρο που κάηκε έχει πάνω του την εικόνα του Σωτήρος Χριστού. Φωτογραφία: 112.ua

Το φέρετρο που κάηκε έχει πάνω του την εικόνα του Σωτήρος Χριστού. Φωτογραφία: 112.ua    

Η νέα δήλωση της Γεωργιανής Εκκλησίας αναφέρει :

Σήμερα, παράλληλα με τις δράσεις διαμαρτυρίας στην κοινωνία, το μίσος έχει φτάσει στα όριά του και δεν υπάρχει ορατή ετοιμότητα για διμερή διάλογο και συζήτηση, κάτι που θα ήταν επιθυμητό.

Γινόμαστε μάρτυρες ακραίων εκδηλώσεων μίσους. Είναι λυπηρό που τα πράγματα έχουν κλιμακωθεί σε αποκρυφιστικές τελετουργίες και πράξεις μαγείας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του θεάματος μπροστά από τη Βουλή στη λεωφόρο Ρουσταβέλη, διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ένα φέρετρο με σκαλισμένη την εικόνα του Σωτήρος. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης, οι διαδηλωτές έκαψαν τόσο το φέρετρο όσο και την εικόνα του Σωτήρος.

Είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες διχάζουν περαιτέρω την κοινωνία. Πρόκειται για σκόπιμη βλασφημία από αυτούς που οργάνωσαν αυτά τα θεάματα ή εν γνώσει τους συμμετείχαν σε αυτά, με μεγαλύτερη ευθύνη να βαρύνει τους διοργανωτές.

Αυτά και παρόμοια γεγονότα μας θυμίζουν τη δύσκολη περίοδο των εκκλησιαστικών επιδρομών και βεβηλώσεων που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν μας. Πιστεύουμε ότι ορισμένοι διαδηλωτές βρέθηκαν εμπλεκόμενοι σε αυτές τις ενέργειες χωρίς την κατάλληλη κατανόηση, αν και σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη βαρύτητα αυτών των πράξεων και να δείξουν την κατάλληλη μετάνοια.

Στην εκκλησία Kashveti, μέλη του κλήρου μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να βοηθήσουν τους διαδηλωτές, και ορισμένοι διαδηλωτές μπαίνουν στην εκκλησία και προσεύχονται μαζί τους. Όπως είναι φυσικό, παρόμοιες τελετουργίες που γίνονται παράλληλα κοντά στην εκκλησία αντιπροσωπεύουν σκόπιμη πρόκληση και είναι επίσης προσβλητικές για τους πιστούς, ανεξάρτητα από το αν είναι μεταξύ των διαδηλωτών.

Ένας Χριστιανός πρέπει να καταλάβει καλά ότι η μαγεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ψυχαγωγία—μας απομακρύνει από τον Θεό και πρέπει να προσέχουμε να μην γίνουμε άθελά μας συμμετέχοντες στην απόκρυφη λατρεία.

Η Γεωργία είναι χώρα μαρτύρων για τον Χριστιανισμό και ένας δρόμος που ποδοπατάει άγια πράγματα είναι καταστροφικός.

Είθε ο Κύριος να μας χαρίσει σοφή καρδιά, ταπείνωση και αμοιβαία αγάπη.

***

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Γεωργία αφού ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze ανακοίνωσε στις 28 Νοεμβρίου ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ έως το 2028 και θα απορρίψει τις επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από την Τιφλίδα και εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις, υποστηρίζονται από την Πρόεδρο Salome Zurabishvili, Γαλλίδα υπήκοο και πρώην Γάλλο διπλωμάτη στη Γεωργία, η οποία ενώθηκε με τους διαδηλωτές μπροστά από το Κοινοβούλιο και κήρυξε το σημερινό Κοινοβούλιο παράνομο. Έκτοτε εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλεί παιδιά και εφήβους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες – κάτι που αναγνώρισαν άλλοι Γεωργιανοί ότι εσκεμμένα θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο καταπάτησης πλήθους.

Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει διαδηλωτές και έκανε πάνω από 100 συλλήψεις. Ομοίως, πυροτεχνήματα, βόμβες μολότοφ και άλλοι τρομοκρατικοί μηχανισμοί έχουν βρεθεί σε κεντρικά γραφεία της αντιπολίτευσης στα οποία έγινε έφοδος από την αστυνομία. Παρά τις αρχικές βίαιες συγκρούσεις, οι διαδηλώσεις έγιναν πιο ειρηνικές από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι διαδηλωτές διατήρησαν την παρουσία τους στη λεωφόρο Rustaveli, όπου έστησαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με σημαίες ΕΕ, Γεωργίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, μαζί με φωτογραφίες δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του διαμαρτυρίες. Τα γεωργιανά νέα πρακτορεία ανέφεραν ότι το 30% των διαδηλωτών ήταν αλλοδαποί, με πολλούς Ουκρανούς να εμπλέκονται.

orthochristian.com

 πηγή: orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας