Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ι. Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης καταδικάζει την καύση των σταυρών στο φεστιβάλ Ουλπιάνα

 Η Ι. Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τα ανησυχητικά νέα ότι το φετινό Φεστιβάλ Ουλπιάνα, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό πάρκο της αρχαίας ρωμαιοχριστιανικής πόλης Ulpiana κοντά στην Γκρατάνιτσα, ξεκίνησε με μια νεοπαγανιστική παράσταση κατά την οποία πυρπολήθηκαν τρεις μεγάλοι σταυροί.

Αυτή η άνευ προηγουμένου ατιμωτική πράξη προσβάλει βαθύτατα όλους τους Χριστιανούς, ιδιαίτερως δε την κοινότητά μας στον κατά κύριο λόγο σερβικό δήμο Γκρατσάνιτσα, όπου βρίσκεται αυτός ο αρχαιολογικός χώρος.

Η καύση των σταυρών ξυπνά μνήμες από τις φρικτές εποχές των παγανιστικών διωγμών των χριστιανών, καθώς και τη συστηματική καταστροφή των σερβικών ορθόδοξων ιερών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια τον τελευταίο καιρό. Κατά τη διάρκεια του κύματος βάνδαλων επιθέσεων Αλβανών εξτρεμιστών του Κοσσυφοπεδίου, δεκάδες εκκλησίες καταστράφηκαν, κάηκαν και σταυροί πυρπολήθηκαν ή γκρεμίσθηκαν. Επιπλέον σε πολλά χριστιανικά κοιμητήρια σταυροί βεβηλώθηκαν και έσπασαν . Το κάψιμο των σταυρών κοντά στο μοναστήρι Gračanica δεν αποτελεί μόνο προσβολή για τη χριστιανική πίστη αλλά συνιστά και άμεση απειλή.

Αυτή η κακόγουστη και πραγματικά βάνδαλη πράξη δεν έχει καμία σχέση με την κληρονομιά της Ουλπιάνα του Ιουστινιανού — Justiniana Secunda— όπου εξακολουθούν να διακρίνονται τα απομεινάρια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και βαπτιστηρίου, που έχουν ανεγερθεί στην ίδια τοποθεσία όπου οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος, οι πρώτοι χριστιανοί μάρτυρες αυτής της περιοχής, μαρτύρησαν και σταυρώθηκαν.

 

 

Σε μια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, μια τέτοια δημόσια βεβήλωση του ιερότερου χριστιανικού συμβόλου υπό το πρόσχημα της διεστραμμένης τέχνης, φανερώνει τρομερή ανευθυνότητα από την πλευρά των διοργανωτών της εκδηλώσεως και εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητά τους να φροντίζουν την αρχαία τους χριστιανική κληρονομιά.

Η κληρονομιά της αρχαίας Ουλπιάνα συνεχίζει να διατηρείται από την κοντινή Ι. Μονή Γκρατσάνιτσα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο υπάρχει εδώ και 700 χρόνια κοντά  στην αρχαία  Ουλπιάνα και μαρτυρά την χριστιανική πίστη.

Γκρατσάνιτσα, 1 Σεπτεμβρίου 2024

eparhija-prizren.com

 

πηγή:  orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας