Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Απαγορεύονται οι αναστολείς της εφηβείας για τα παιδιά με σύγχυση φύλου και στην Αγγλία μετά τις Σκανδιναβικές χώρες

apagoreyontai oi anastoleis tis efiveias 01  

Νέα μελέτη από τη Φινλανδία επιβεβαιώνει την αποτυχία τους. «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα, όχι από μετάβαση φύλου και αμφισβητούμενα φάρμακα». (Παιδοψυχίατρος  Dr. Riittakerttu Kaltiala)

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Καθώς το Υπουργείο Παιδείας μας επιμένει να σπέρνει τη σύγχυση και να διαφθείρει τα παιδιά υποστηρίζοντας πως μπορούν να αμφισβητούν και να «αλλάζουν» το φύλο τους, οι σοβαρές ψυχιατρικές μελέτες και τα συντρίμμια της φυλομετάβασης, οδηγούν στο εξωτερικό στην απαγόρευση των φαρμακευτικών παρεμβάσεων στο φύλο των ανηλίκων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, (1) μετά τις Σκανδιναβικές χώρες και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, κλείνει την κύρια κλινική φύλου - τη Tavistock Clinic- στα τέλη Μαρτίου 2024, με δύο νέες υπηρεσίες  να αναλαμβάνουν τα παιδιά με δυσφορία φύλου.

Οι παραπομπές στην Tavistock Gender Clinic είχαν αυξηθεί από 250 ετησίως το 2011 σε πάνω από 5.000 το 2021-2022, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί κάποια καλά αποτελέσματα από τη λειτουργία της. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Maria Caulfield, «ο τερματισμός της κατά συρροή συνταγογράφησης αναστολέων της εφηβείας θα εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των παιδιών θα βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, στη κλινική γνώμη ειδικών και θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού»

Ενδιάμεση έκθεση των υπηρεσιών της κλινικής που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, υπογράμμισε την έλλειψη μακροπρόθεσμων θετικών αποδεικτικών στοιχείων στα παιδιά και τους νέους στους οποίους συνταγογραφήθηκαν οι αποκλειστές εφηβείας από την κλινική GIDS (GIDS, the Gender Identity Development Service) του Tavistock and Portman NHS Foundation Trust.

Αντί τα παιδιά να μπαίνουν στα μονοπάτια της «επιβεβαίωσης» φύλου, που περιλαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν μή αναστρέψιμη βλάβη, τώρα θα τους προσφέρεται θεραπεία «από κλινικούς ειδικούς στη νευρο-ποικιλομορφία, την παιδιατρική και την ψυχική υγεία, προκειμένου να λάβουν «ολιστική προσέγγιση και φροντίδα».

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου εναρμονίζεται με εκείνη των Σκανδιναβικών κρατών. Οι Σκανδιναβικές χώρες, Νορβηγία, Δανία και Σουηδία έχουν απαγορεύσει την χρήση αναστολέων της εφηβείας σε ανηλίκους (2) η οποία γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Προς υποστήριξη της απόφασης της Αγγλίας έρχεται μια σημαντική μελέτη από τη Φινλανδία (3,4). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και διεξήχθη από την  Dr. Riittakerttu Kaltiala, επικεφαλής ψυχίατρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τάμπερε, στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων. Η Dr. Kaltiala, υποστηρίκτρια των θεραπειών μετάβασης φύλου στα παιδιά, αναθεώρησε τις απόψεις της όταν ξεκίνησε το 2011 τη δική της Πανεπιστημιακή κλινική για παιδιά με δυσφορία φύλου.

Η κλινική μελέτη που διεξήχθη από την κλινική της διαπίστωσε ότι: (4)

  • Η παροχή ορμονών αντιθέτου φύλου και οι χειρουργικές επεμβάσεις μετάβασης φύλου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες με δυσφορία φύλου, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στους θανάτους των παιδιών από αυτοκτονία.
  • Τα παιδιά που έλαβαν αναστολείς εφηβείας και ορμόνες αντιθέτου φύλου δεν μείωσαν τις επισκέψεις τους στον ψυχίατρο.
  • Η σοβαρή δυσφορία φύλου μπορεί να οδηγεί τους νέους σε κλινική φύλου, αλλά αυτό δεν συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονίες.

Οι ερευνητές της μελέτης κατέληξαν σε δύο  ακόμη συμπεράσματα:

  • Το πρώτο, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονίες ήταν μεν υψηλότεροι στην ομάδα παιδιών με δυσφορία φύλου, αλλά και πάλι είναι σπάνιοι.
  • Το δεύτερο, πως το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών των παιδιών με ανασφάλεια και σύγχυση φύλου, συνδέεται με το γεγονός ότι είχαν υψηλότερο ποσοστό σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων, αλλά όχι με την αγωνία ή τη μη αποδοχή του φύλου τους.
  • Αυτό που χρειάζονται επειγόντως αυτοί οι νέοι, είναι μια ολοκληρωμένη φροντίδα ψυχικής υγείας –όχι απαραίτητα αμφιλεγόμενες ιατρικές παρεμβάσεις.

Η μελέτη είναι σε συμφωνία με τη θέση του NHS, πως τα παιδιά έχουν ανάγκη ψυχολογικής καθοδήγησης και παρέμβασης και όχι φάρμακα, ενώ καταρρίπτει το επιχείρημα των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών πως το υψηλό ποσοστό ψυχικών προβλημάτων των τρανς-προσδιοριζόμενων νέων προκαλείται από τη σκληρή κρίση της κοινωνίας. Αντίθετα, η μελέτη δείχνει πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών, είναι που τα οδηγούν στην γενικότερη διαταραχή της αντίληψης του εαυτού, στην οποία εντάσσεται και η διαταραχή αποδοχής του φύλου τους.

apagoreyontai oi anastoleis tis efiveias 01  
Dr Riittakerttu Kaltiala


Δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Riittakerttu Kaltiala: «Αυτές οι θεωρίες δεν βασίζονται στα γεγονότα. Δεν μπορεί να λέμε στους γονείς: Θα προτιμούσατε να έχετε έναν ζωντανό γιο ή μια νεκρή κόρη; Είναι πολύ ανήθικο να λέμε κάτι τέτοιο».

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται αντιμέτωπα με έναν τεράστιο, συνασπισμό υποστηρικτών της θεραπείας μετάβασης του φύλου στους νέους, που όλοι τους ισχυρίζονται ότι τους σώζουν τις ζωές –όπως ο WPATH (World Professional Association for Transgender Health), ιατρικές εταιρίες όπως η American Academy of Pediatrics,  η ACLU και ομάδες LGBTQ υποστήριξης όπως η GLAAD και η Human Rights Campaign.

Ένας τεράστιος συνασπισμός δεν σημαίνει πως εκφράζει πάντα την αλήθεια. Οι επιστημονικές μελέτες, η εμπειρία, και οι μαρτυρίες των παιδιών που κακοποιήθηκαν από γιατρούς κ.α σε άχρηστες μεταβάσεις φύλου, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς που υποκινούνται από ιδιοτελή και ιδεολογικά κίνητρα. Τα παιδιά μας αξίζουν προστασία, όχι πειραματικές ή επιβλαβείς θεραπείες στο όνομα ενός προοδευτικού ακτιβισμού.

________________________

Παραπομπές:

  1. https://www.binary.org.au/england_bans_puberty_blockers
  2. https://www.forbes.com/sites/joshuacohen/2023/06/06/increasing-number-of-european-nations-adopt-a-more-cautious-approach-to-gender-affirming-care-among-minors
  3. https://nypost.com/2024/02/24/opinion/a-finnish-study-is-changing-how-we-approach-trans-kids
  4. https://mentalhealth.bmj.com/content/27/1/e300940.full

 πηγή: mumdadandkids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας