Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ψηφιακή κάρτα εργασίας ή αυθαιρεσίας; – Οι προσδοκίες και οι καταγγελίες

ergani 01

Με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου ήρθαν και οι πρώτες καταγγελίες για την παραβίασή του

Με το καλημέρα της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ήρθαν και οι πρώτες καταγγελίες για την καταστρατήγηση ωραρίων κλπ, γεγονός που καθιστά απολύτως σαφές πως η ψηφιακή κάρτα

είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν είναι πανάκεια για την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βαρύγδουπα λόγια

Ουσιαστικά οι καταγγελίες μετά το πρώτο τρίημερο της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ απλώς επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ήδη διαμορφωμένη -ιδιαίτερα λόγω της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας – μια εργασιακή «ζούγκλα» όπου οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στις καταγγελίες που έγιναν είναι ότι οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους και ακυρώνουν στην πράξη τους λόγους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες είνια η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών και η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, καθώς η έναρξη και η λήξη της εργασίας ενός εργαζόμενου γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Μια προσεκτική ματιά στις καταγγελίες του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας είναι αρκετή για να δει ότι ευθύς μόλις μπήκε σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, τα βαρύγδουπα λόγια κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος καθώς:

Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
Σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών ζητήθηκε να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
Ζητήθηκε από οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
Καλούν για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Αντίστοιχες καταγγελίες γίνονται και για το χώρο των τραπεζών από εργαζόμενους ότι εξαναγκάστηκαν να χτυπήσουν κάρτα ενώ δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τη δουλειά τους.

Συλλογική σύμβαση εργασίας

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας προϋποθέτουν πολύ περισσότερα πράγματα από τη χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Και πριν από όλα προϋποθέτουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, φιλεργατικές πολιτικές και τα ανάλογα μηνύματα από την πολιτική ηγεσία προς τους επιχειρηματίες αλλά και σεβασμό του συνδικαλισμού και του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο βάλλεται και συκοφαντείται εδώ και δεκαετίες από τους κρατούντες. Και σε κάθε περίπτωση όρος εκ των ων ουκ άνευ για την προστασία των εργαζομένων είναι η επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που από το 2010 και μετά ουσιαστικά έχει γίνει άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Οι εν λόγω καταγγελίες δείχνουν ότι οι επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να παραβιάσουν την καταγραφή με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο προσέλευση – αποχώρηση του εργαζόμενου από χώρο εργασίας και το ωράριο του και δείχνουν επίσης αυτές οι καταγγελίες ότι με «ατομικούς» όρους ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος. Άλλωστε αυτού του είδους οι καταγγελίες έγιναν το σωματείο τους.

Κενά περιεχομένου

Ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων χαρακτήρισε κενά περιεχομένου τα περί διασφάλισης του ωραρίου εργασίας και των δικαιωμάτων εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα.

«Τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν τη 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.

»Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το  μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας», τονίζει ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων.

Πιο δύσκολο να εκμεταλλευτούν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί επισκέφτηκε τα υποκαταστήματα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μίας τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας και υποστήριξε ότι αφενός «είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας» και αφετέρου «θα γνωρίζουν και οι εργοδότες ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους, διότι πια ο έλεγχος θα είναι πολύ πιο εύκολος».

Σύμφωνα με την γενική γραμματέας εργασιακών σχέσεων Άννα Στρατινάκη το νέο σύστημα «βοηθάει ταυτοχρόνως στον υγιή ανταγωνισμό. Διότι αντίστοιχα οι εργοδότες οι οποίοι είναι συνεπείς βάλλονται από εργοδότες οι οποίοι υπερασπίζονται ουσιαστικά την παραβατικότητα. Και δεύτερον, θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας σε ένα στοχευμένο σύστημα ελέγχου. Θα μπορούμε δηλαδή να βλέπουμε, σε πραγματικό χρόνο, πού πρέπει να παρέμβουμε και γιατί. Άρα αυτό δίνει ένα πραγματικό σύστημα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και της υγιούς ανταγωνιστικότητας».

Προπαγανδιστικά παιχνίδια

Για νέο χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων κάνει λόγο το ΚΚΕ με αφορμή την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αξιοποιείται για την εφαρμογή της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και των απλήρωτων υπερωριών» καταγγέλλει το ΚΚΕ ενώ προσθέτει ότι με βάση τον διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και ανενεργό» «θα δοθεί εκ νέου χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων».

Μάλιστα το ΚΚΕ επικαλείται τις καταγγελίες του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων για παραβίαση του ωραρίου εργασίας παρά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και κάνει λόγο για προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες, ενώ όπως προσθέτει δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας σε πρώτη φάση 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους σε βάθος 12μήνου.

Η Κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Με το myΕrgani οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους. Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.

 

Πηγή: in.gr 

 

πηγή:  id-ont.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας