Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Θαύμα του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

Ὁ Ἀντίπαπας (Ἅγιος Μάρκος ὁ Εὐγενικός). Ἀθανασίου Παρίου [Περιεχόμενα] -  Αγιορείτικα

 Για να μην αφήσουμε εντελώς αμέτοχες και στερημένες από την ουράνια τροφή, τις φιλοθαυματουργές ψυχές, περιγράφουμε παρακάτω ένα από τα θαύματα του Αγίου Μάρκου το οποίο τέλεσε στην πόλη του Μεσολογγίου.

Κάποιος άνδρας, ονόματι Δημήτριος Ζουρμποίος, έντιμος και πολύ πλούσιος, είχε μία αδελφή που αρρώστησε βαριά. Αφού προσκάλεσε όλους τους γιατρούς του Μεσολογγίου και δαπάνησε πολλά χρήματα σε αυτούς, χωρίς να βελτιωθεί καθόλου η υγεία της αδελφής του, αλλά περισσότερο η κατάστασή της χειροτέρευε, εκείνη έμεινε για τρεις μέρες άλαλη, αναίσθητη και παντελώς ακίνητη. Οι

ιατροί, βλέποντας αυτή την εξέλιξη, συμπέραναν ότι πέθανε.

Έτσι, οι συγγενείς της ετοίμαζαν τα απαιτούμενα για την κηδεία της. Όμως, άκουσαν παραδόξως μία φωνή και ένα μεγάλο αναστεναγμό να εξέρχεται από την ασθενή. Τότε, η άρρωστη γυναίκα γύρισε προς την πλευρά τους και είπε:

- Γιατί δεν με αλλάζετε και δεν μου φοράτε άλλα φορέματα, παρά με αφήνατε με εκείνα που φορούσα όταν πνίγηκα στο νερό;

 

Μόλις την άκουσε ο αδελφός της, γεμάτος χαρά επειδή αυτή ήταν ζωντανή και μπορούσε πλέον να μιλάει, έτρεξε κοντά της και τη ρώτησε:

-          Τι έγινε και είναι τόσο βρεγμένη.

 

Εκείνη απάντησε:

 

- Ένας Αρχιερέας, ήλθε εδώ και με έπιασε από το χέρι. Μέ πήγε σε μία βρύση και με έβαλε μέσα στη δεξαμενή. Αφού με έπλυνε, μου είπε: «Πήγαινε τώρα! Δεν έχεις πια καμία ασθένεια!»

 

Ο αδελφός της, τη ρώτησε πάλι:

- Γιατί δεν ρώτησες τον Αρχιερέα ποιος ήταν, για να γνωρίζεις ποιος σου χάρισε την υγεία;

 

Εκείνη αποκρίθηκε:

- Τον ρώτησα: «Ποιος είσαι εσύ, που έχεις τόση αγιωσύνη;». Και εκείνος μου απάντησε: «Εγώ είμαι ο Μητροπολίτης Εφέσου, Μάρκος ο Ευγενικός».

 

Όταν την σήκωσαν για να την αλλάξουν, διαπίστωσαν το μεγάλο θαύμα! Όλοι εξεπλάγησαν βλέποντας ότι όχι μόνο τα φορέματά της ήταν βρεγμένα, αλλά και το κρεβάτι και τα σεντόνια στα οποία ήταν ξαπλωμένη. Αφού αφηγήθηκε όλα όσα είδε, σηκώθηκε αμέσως από το κρεβάτι, χωρίς να της έχει απομείνει ούτε ίχνος από την ασθένειά της.

Η γυναίκα αυτή, έζησε δεκαπέντε χρόνια ακόμη, μετά το θαύμα. Μάλιστα είχε φτιάξει και μία εικόνα του Αγίου Μάρκου εις μνήμην αυτού του θαύματος. Μετά το πέρας των δεκαπέντε ετών, αποδήμησε προς τον Κύριο.

 

 

Πηγή: «Εις έναντι μυρίων - ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και οι αγώνες του», μοναχού Καλλίστου Ζωγράφου Αγιορείτου Εφεσίου, επιμ. Δημητρίου Παναγόπουλου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας