Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Από την Αισθητική στην Ευγονική

International Family News. 22 Ιουλίου 2020

 


 

Όταν η χειλεοσχιστία γίνεται σοβαρός λόγος για έκτρωση.

Η άμβλωση λόγῳ χειλεοσχιστίας ή υπερωιοσχιστίας ή ραιβοποδίας ή λόγῳ συνδρόμου Down είναι εφηρμοσμένη ευγονική, ή για να το πούμε εντελώς ξεκάθαρα : είναι η εξάλειψη εκείνων που είναι διαφορετικοί, ανεπιθύμητοι ή «λιγότερο πολύτιμοι» για την κοινωνία.

Μετά το δημοψήφισμα τον Μάιο του 2019, για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος της Ιρλανδίας που προστάτευε το δικαίωμα στη ζωή από τη σύλληψη, ο επόμενος στόχος της φιλελεύθερης ατζέντας του θανάτου ήταν η Βόρεια Ιρλανδία. Αν και είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία τελεί υπό ξεχωριστό νομικό καθεστώς,  γι΄αυτό ο βρετανικός νόμος περί άμβλωσης του 1967 δεν είχε ως τώρα εφαρμοστεί εκεί.

Εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό κενό στη Βόρεια Ιρλανδία - η Εκτελεστική Εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας κατέρρευσε το 2017 και δεν επιτεύχθηκε έκτοτε συμφωνία για μια συγκυβέρνηση - το Westminster εξέδωσε δύο νομοθετικές πράξεις (το 2018 και το 2019) που ρυθμίζουν ορισμένα τρέχοντα ζητήματα στη Βόρεια Ιρλανδία. Εκτός από την παράταση της προθεσμίας για το σχηματισμό της συγκυβέρνησης, η νομοθετική πράξη της Βόρειας Ιρλανδίας του 2019 επέβαλε επίσης τη νομιμοποίηση του  ομοφυλοφιλικού «γάμου» και την ακραία απελευθέρωση των αμβλώσεων.

Γιατί όμως το νέο καθεστώς αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτηρίζεται «ακραίο»;

Εκτός από τη νομιμοποίηση της άμβλωσης κατόπιν απλής επιθυμίας έως τις 12 εβδομάδες, σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς,  η άμβλωση στη Βόρεια Ιρλανδία επιτρέπεται πλέον για ολόκληρους τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, όχι μόνο για λόγους όπως η σωματική ή ψυχική υγεία της εγκύου, ο βιασμός, η αιμομιξία, ή κάποια θνησιγενής συγγενής διαμαρτία, αλλά και για περιπτώσεις λειτουργικών παραμορφώσεων που εύκολα διορθώνονται, π.χ. η σχισμή στα χείλη (χειλεοσχιστία), στον ουρανίσκο (υπερωιοσχιστία), η παραμόρφωση στα άκρα πόδια (ραιβοποδία) και για καταστάσεις συμβατές με τη ζωή, όπως το σύνδρομο Down.  Με αυτόν τον τρόπο, η άμβλωση κατ 'απαίτηση νομιμοποιήθηκε εκ των πραγμάτων έως τις 24 εβδομάδες. Ακόμη και η επιλεκτική άμβλωση λόγω φύλου επιτρέπεται έως τις 12 εβδομάδες, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διατάξεις που να απαγορεύουν την εμβρυοκτονία με βάση το φύλο έως και τις 24 εβδομάδες.

Με άλλα λόγια, οι λόγοι ψυχικής υγείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συγκάλυψη για σχεδόν οποιονδήποτε λόγο μπορεί να επικαλεστεί  η γυναίκα για να της επιτραπεί να σκοτώσει  το μωρό της, σε οποιαδήποτε εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η Βόρεια Ιρλανδία, μια χώρα που κάποτε προστάτευε την ανθρώπινη ζωή από τη σύλληψη έως τον φυσικό θάνατο, και είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο, βρίσκεται τώρα δίπλα-δίπλα με «προοδευτικές» χώρες όπου στο ένα δωμάτιο οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα σκοτώνουν κάνοντας έκτρωση  ένα μωρό στις 25 εβδομάδες κύησης, ενώ στο διπλανό κάνουν ό, τι καλύτερο προσφέρει η σύγχρονη ιατρική για να σωθεί ένα πρόωρο που γεννήθηκε ακριβώς την ίδια την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει λύσει ζητήματα που αφορούν τις  έγκυες γυναίκες που χάνουν τη δουλειά τους, που ζουν  σε συνθήκες φτώχειας, που διώχνονται από τον σύζυγό τους, που υποφέρουν από ψυχολογική κακοποίηση (γιατί τί άλλο παρά συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι η απειλή «κάν΄το έκτρωση  ή  αλλιώς μην επιστρέψεις στο σπίτι!» ; προβλήματα που  καθιστούν ευρέως αποδεκτή την έκτρωση. Όμως η  άμβλωση δεν μπορεί να είναι ποτέ η λύση στα κοινωνικά προβλήματα.

Η άμβλωση για χειλεοσχιστία ή υπερωιοσχιστία ή η ραιβοποδία ή σύνδρομο Down είναι εφηρμοσμένη ευγονική, ή για να το πούμε εντελώς ξεκάθαρα : είναι η εξάλειψη εκείνων που είναι διαφορετικοί, ανεπιθύμητοι ή «λιγότερο πολύτιμοι» για την κοινωνία. Οι υποστηρικτές της άμβλωσης την δικαιολογούν ισχυριζόμενοι ότι στην πραγματικότητα κάνουμε  σε αυτά τα άτομα μια χάρη, γιατί είναι καλύτερο να πεθάνουν παρά να «υποφέρουν» ή να έχουν «κακή ποιότητα ζωής».

Ας ρίξουμε μια ματιά στην «κακή ποιότητα ζωής» ορισμένων ατόμων που γεννήθηκαν με αυτές τις καταστάσεις, πέρασαν από τα σαγόνια της ευγονικής  και κατάφεραν να έλθουν  σε αυτόν τον κόσμο.

Ο Steven Gerrard, ένας από τους καλύτερους μέσους του αγγλικού ποδοσφαίρου σήμερα, ο οποίος ήταν αρχηγός τόσο της Λίβερπουλ όσο και της Εθνικής Αγγλίας, γεννήθηκε έχοντας ραιβοποδία στο ένα του πόδι. Εμφανίστηκε σε 710 παιχνίδια και σημείωσε 186 γκολ.

Εικ.Steven Gerrard

Η αμερικανίδα Kristi Yamaguchi, παγκόσμια πρωταθλήτρια ( και Ολυμπιονίκης) στην παγοδρομία, γεννήθηκε με ραιβοποδία και ξεκίνησε πατινάζ στον πάγο σε ηλικία 6 ετών ως μέρος της επανορθωτικής θεραπείας στα πόδια της.

Εικ.Kristi Yamaguchi

Ο Peyton Manning, ένας από τους καλύτερους  quarterbacks  όλων των εποχών, γεννήθηκε με χειλεοσχιστία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να παίξει στο NFL για 18 σεζόν, κερδίζοντας δύο φορές το Superbowl και το ετήσιο βραβείο MVP (Most Valuable Player) πέντε φορές.

Εικ. Peyton Manning

Επίσης γεννημένος με χειλεοσχιστία που  αργότερα διορθώθηκε, ήταν ο Βρετανός ηθοποιός Tom Burke και οι Αμερικανοί ηθοποιοί Joaquin Phoenix (χείλεο - και υπερωιοσχιστία) και η Cheech Marin, γνωστότερη στο κοινό ως ο  πανέξυπνος συνεργάτης του ντετέκτιβ Nash Bridges.

Εικ.Tom Burke, Joaquin Phoenix και Cheech Marin

Η Heidi Crowter, μια 24χρονη που γεννήθηκε στο Coventry με σύνδρομο Down, ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο – «Don't Screen Us Out» - σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στοχεύουν σε μωρά με τρισωμία, όπως το σύνδρομο Down,  και ότι το 90% των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου με θετικό αποτέλεσμα οδηγούν σε έκτρωση των μωρών. Σήμερα, που ο καθένας υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα, η Heidi μας δείχνει ότι πρόσωπα όπως η ίδια, που γεννήθηκαν ελαφρώς διαφορετικά, είναι τόσο ανεπιθύμητα και θύματα διακρίσεων ώστε δεν επιτρέπεται ούτε καν να γεννηθούν.

Σε μια κοινωνία που υποτιμά τα άτομα που ίσως είναι φτωχά, που μεγαλώσουν σε ανάδοχες οικογένειες, που ίσως έχουν αυτό που λέμε «χαμηλότερη ποιότητα ζωής», και διαφέρουν από  όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να φαίνεται και να ζει ένας άνθρωπος, είναι μόνο θέμα χρόνου προτού οι υπέρμαχοι της ευγονικής τεντώσουν κι άλλο τα τόξα τους  και μετακινήσουν το στόχο από τα αγέννητα παιδιά σε εκείνους που έχουν γεννηθεί αλλά δεν πληρούν το «χρυσό πρότυπο».

Εάν αυτό σας θυμίζει τη δημιουργία μιας «καθαρής  φυλής» και ενός «καθαρού έθνους», δεν κάνετε λάθος. Η ευγονική ήταν μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ναζιστικής πολιτικής της φυλετικής εξυγίανσης.

Και ναι…Η άμβλωση είναι το σιωπηλό ολοκαύτωμα της σύγχρονης εποχής.

 

Πηγή: ifamnews.com

 

πηγή:   afistemenaziso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας