Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας! Μαζί με τη νηστεία που ξεκινά την 1η Αυγούστου.  Διαρκεί μέχρι και τις 14 του μήνα, ξεκινούν και οι παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τη στοργική μητέρα όλων των Χριστιανών. Η νηστεία και οι παρακλήσεις μας προετοιμάζουν για την μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας. Τι είναι, όμως, η παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και πότε γίνεται;

 

 

Κάθε απόγευμα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου τελείται στους ναούς η ακολουθία του παρακλητικού κανόνος, ή αλλιώς της παράκλησης. Υπάρχει ο μικρός και ο μεγάλος παρακλητικός κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η μικρή, δηλαδή, και η μεγάλη παράκληση, όπως είναι γνωστές. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ακολουθίες, με πολλά κοινά τροπάρια κι ευχές μεταξύ τους, οι οποίες τελούνται εναλλάξ κάθε απόγευμα από την 1η μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Παναγία Πορταΐτισσα

Δεν τελείται παράκληση την παραμονή της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καθώς και τα Σάββατα που μεσολαβούν αυτή την περίοδο καθώς κατά τις μέρες αυτές τελείται η ακολουθία του εσπερινού.

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Παναγία Οδηγήτρια

«Προς Σε καταφεύγω σωτηρίαν επιζητών»

Η παράκληση προς την Παναγία περιλαμβάνει υπέροχα τροπάρια στα οποία περιέχονται επικλήσεις, δεήσεις και ικεσίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο να συνδράμει τους πιστούς στους καιρούς των πειρασμών, των πόνων, των θλίψεων και των κάθε είδους δοκιμασιών. Οι πειρασμοί που παρασύρουν τους πιστούς στην αμαρτία και την περιφρόνηση του θείου θελήματος είναι πολλοί. Για αυτό παρακαλούμε την Παναγία να γίνει το καταφύγιό μας.

Ακόμη, ζητούμε από την Παναγία να μας ελευθερώσει από τα πάθη μας και από τους κινδύνους της καθημερινής ζωής. Με τις δεήσεις μας, την παρακαλούμε να μας ενισχύσει στις καθημερινές μας δυσκολίες και να μας ελευθερώσει από τις θλίψεις και τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.

Η Παναγία πόνεσε πολύ ψυχικά για την άδικη και βάναυση μεταχείριση και τη σταύρωση του Υιού της. Γι’ αυτό γίνεται η προστάτρια των θλιβομένων και των αδικουμένων όταν την παρακαλούμε «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Παναγία Άξιον Εστί

«Και σε μεσίτριαν έχω»

Στην ακολουθία του παρακλητικού κανόνα, παρακαλούμε την Παναγία να μεσιτεύει στον Υιό της για να εξαλείψει το πλήθος των αμαρτιών μας. «Ταις της Θεοτόκου πρεσβείαις, ελεήμον, εξάλειψον τα πλήθη των εμών εγκλημάτων», ψάλλουμε και παρακαλούμε την Παναγία να μας οδηγήσει σε μετάνοια.

Παράκληση στην Παναγία: Τι είναι και πότε γίνεται;

Παναγία Παραμυθία

Η παράκληση προς την Παναγία, εκτός από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, τελείται στους ναούς στις θεομητορικές εορτές αλλά και σε διάφορες περιόδους μέσα στον χρόνο, ανάλογα με το πρόγραμμα ακολουθιών κάθε ενορίας. Εκτός, όμως, από τους ναούς, παράκληση μπορεί να κάνει κάθε πιστός μόνος του, διαβάζοντάς την από το σχετικό βιβλιαράκι. Η σύντομη ακολουθία της παράκλησης γαληνεύει τον άνθρωπο, τον οπλίζει με δύναμη και θάρρος απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και του χαρίζει ελπίδα.

Όπως εμείς παρακαλούμε την Παναγία να μας προστατεύει και να μας βοηθά, κι εκείνη παρακαλεί εμάς να ακούμε τον Υιό της και Πατέρα μας και να τηρούμε τις θείες εντολές Του που μας οδηγούν στη σωτηρία.

Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο προς τον ουρανό. Με τις αρετές της γίνεται το φωτεινό παράδειγμα. Η αγκαλιά της χωρά όλον τον κόσμο, ειδικά όσους την επικαλούνται με πίστη.


πηγή: https://mountathos-eshop.com/paraklhsh-panagia-ti-einai-pote-ginetai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας