Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Xρειάζεται έμπνευση για να κάνεις παιδιά! (μέρος Α)


Της Ελισάβετ Κουλούρη
Απορία προκαλεί πώς το δημογραφικό που είναι το πιο επείγον και πιεστικό πρόβλημα της χώρας μας εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει επίκεντρο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Κάποιες από τις κυβερνήσεις έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία και θέσπισαν ορισμένα ευνοϊκά μέτρα για την στήριξη της οικογένειας, αλλά καμμία κυβέρνηση δεν θέσπισε ένα στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας προβολής της οικογένειας και της γονεϊκότητας.

Η έλλειψη αυτή έγινε ακόμη πιο φανερή την περίοδο της καραντίνας! Αντιθέτως ζητήματα όπως αυτό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της προστασίας της ομοφυλοφιλίας και της άμβλωσης βρίσκονται στο προσκήνιο σταθερά εδώ και 40 χρόνια διχάζοντας τους έλληνες. Αναρωτιέται κανείς, αν δεν υπάρχουν παιδιά σε ποιούς θα εφαρμοστεί η Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;
Η μαλθουσιανή σκέψη
Ο εμπνευστής των πολιτκών ελέγχου του πληθυσμού Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, αν ζούσε στην εποχή μας θα δήλωνε τον ενθουσιασμό του. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο άγγλος oικονομολόγος και κληρικός στο Βιβλίο του Δοκίμιο για την Αρχή του Πληθυσμού, υποστήριξε ότι η αύξηση του πληθυσμού, λειτουργεί ανασταλτικά στην πρόοδο μίας (ουτοπικής) κοινωνίας: Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Μάλθους ήταν φίλος του ελευθεροτέκτονα Jean Jacques Rousseau.
Η «Εκούσια» μητρότητα
Η διάζευξη Επιστήμης και Πίστης τον 19ο αιώνα επέτρεψε να τεθεί η Επιστήμη υπεράνω της Θεολογίας, ώστε οι πολιτικοί να εφαρμόσουν το σχέδιο που είχε από καιρό αποφασιστεί: Την δραστική μείωση του πληθυσμού της γης παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική πρόοδος διέψευσε τον Μάλθους. Μήπως δεν είναι η ανεπάρκεια των πόρων, αλλά η φιλαργυρία και η φιλαρχία που βρίσκονται πίσω από τις προσπάθειες μείωσης του πληθυσμού;.
Το φεμινιστικό κίνημα προώθησε στην πράξη τις μαλθουσιανές ιδέες, αναγορεύοντας την άμβλωση και την αντισύλληψη σε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα! Τεράστια κονδύλια επενδύθηκαν από «φιλανθρωπικά» ιδρύματα συνδεδεμένα με πολυεκατομυριούχους για να προωθήσουν αυτές τις ιδέες στους ανυποψίαστους νεανικούς πληθυσμούς της γης. Καλοπροαίρετοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα της Μαλθουσιανής πλάνης και των ψεμμάτων που παρουσιάζονται ως αιτίες για την αναγκαιότητα μείωσης του πληθυσμού.
Μείωση του ρυθμού γεννήσεων στην Ευρώπη
Σήμερα οι σύγχρονοι μελετητές αποδίδουν την μείωση του ρυθμού γεννήσεων που παρατηρείται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη σε διάφορες αιτίες. Πράγματι το φαινόμενο της υπογεννητικότητας είναι πολυπαραγοντικό.
Το τοπίο αλλάζει
Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα οι αντιμαλθουσιανές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος στις Η.Π.Α, στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Οι υπέρμαχοι της μείωσης του πληθυσμού προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα ζητώντας την επιστράτευση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την πολύ καλή δουλειά που έγινε με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Καλούν όσους εργάζονται στα Μ.Μ.Ε. να εγκρίνουν την προβολή προγραμμάτων στα οποία καλούνται οι γυναίκες –είδωλα να δηλώνουν ανοιχτά ότι έχουν κάνει άμβλωση για χάριν των παιδιών και της ανθρωπότητας. Και φυσικά καλούνται να παίξουν τον ρόλο τους και οι ομοφυλόφιλοι που εργάζονται στα Μ.Μ.Ε. με μοχλό την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.
Στην Ελλάδα η αλλαγή των αξιών τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει όχι μόνον τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. ‘Οσες γυναίκες θέλουν υγιώς να τεκνοποιήσουν απαντούν ότι δυσκολεύονται να βρουν ένα σύντροφο που να είναι διατεθειμένος να αναλάβει την δέσμευση μιας μόνιμης σχέσης και φυσικά της πατρότητας. Τα πολλά διαζύγια της γενιάς των γονιών τους αποτελούν ένα ακόμη τραύμα στην δημιουργία οικογενείας.
Ίσως σε αυτή την διαπίστωση να κρύβεται η μεγαλύτερη αλήθεια. Είναι σαφές ότι καμμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει την γέννηση παιδιών. Είναι μια συνολική θεώρηση της ζωής που μπορεί να την εμπνεύσει. Θα αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση τον ρόλο που της ανήκει; Θα αναλάβουν τα Μ.Μ.Ε. να συμβάλλουν στην συνέχιση του ελληνισμού ή θα συνεχίσουν να τον χαντακώνουν μέσα από τις αξίες που προωθούν τα προγράμματά τους. Η γλώσσα μας ίσως είναι σκληρή αλλά και η πραγματικότητα δεν επιτρέπει άλλη ολιγωρία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία φυσικά συνεχίζει την προσπάθεια να προσλάβει με αγάπη όλες τις γυναίκες και τους άνδρες και να τους βοηθήσει να δουν την ζωή με άλλα μάτια. Να ανακαλύψουν τη βαθύτερη χαρά της δέσμευσης, της ευθύνης, της αγάπης και της δημιουργίας.
Σημειώσεις:
1. Η δημογραφική κατάρρευση άρχισε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Η μέση Ελληνίδα δεν γεννά πλέον ούτε καν δύο παιδιά. Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει στα 1,3 παιδιά. . Οι τάσεις στους ρυθμούς αναπαραγωγής (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παρουσιάζουν κάμψη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγαλύτερα ποσοστά αναπαραγωγής να παρατηρούνται στις πιο εύπορες χώρες. Αλλά και όσοι έρχονται από πτωχές χώρες στη Δύση φαίνεται ότι προσαρμόζονται στο πρότυπο μιας ολιγομελούς οικογένειας.
2. Η Μαλθουσιανή Λίγκα ιδρύθηκε το 1877 με ενεργό ρόλο της σοσιαλίστριας και άθεης φεμινίστριας συγγραφέως Annie Besant. Το 1878 μάλιστα εξεδόθη το βιβλίο της «Ο Νόμος του πληθυσμού» που επηρέασε πολλές γυναίκες.
3. Τranshumanism: The History of a Dangerous Idea,του David Livingstone. 4. https://reproductiverights.org/document/fact-sheet-access-to-contraceptives-in-the-european-union
5. Promoting fertility in the EU Social policy options for Member States, ibrary of the European Parliament 21/05/2013
Ως κυριότερες αιτίες αναφέρονται: αλλαγές στις προσωπικές αξίες και έμφαση στην αυτοπραγμάτωση, αστικοποίηση, αλλαγή της θέσης της γυναίκας και των δραστηριοτήτων της. Επίσης διάδοση της έννοιας του Οικογενειακού Προγραμματισμού, προώθηση της αντισύλληψης και αποφυγή της εγκυμοσύνης. Τέλος κάποιοι ερευνητές προσθέτουν στις αιτίες της υπογεννητικότητας την ύπαρξη συστημάτων στήριξης των ηλικιωμένων από το κράτος, οπότε δεν χρειάζονται βοήθεια από τα παιδιά τους. Σε ορισμένες χώρες τέλος η οικονομική κρίση οδήγησε αφενός στη μετανάστευση αφετέρου στην αβεβαιότητα των οικογενειών. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και την διάλυση της οικογένειας θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα. Η μονογονεϊική οικογένεια δεν είναι παρά σπανίως πολύτεκνη

πηγή:  enromiosini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας