Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Τι σημαίνουν τα λόγια του Χριστού, ότι όποιος βλασφημήσει το Άγιο Πνεύμα δε θα συγχωρεθεί (Μαρκ. 3, 29);



Αποτέλεσμα εικόνας για αγιο πνευμα
Αυτό το είπε ο Χριστός για τους γραμματείς και φαρισαίους, που έλεγαν ότι ο ίδιος θαυματουργεί, γιατί έχει μέσα του πονηρό πνεύμα, τον Βεελζεβούλ (Μαρκ. 3, 22). Αυτοί από φθόνο προς το Χριστό, που με τα θαύματά Του Τον άκουγαν χιλιάδες άνθρωποι, έβλεπαν τις έκτακτες δυνάμεις Του και Τον θεωρούσαν όργανο του σατανά.
Κάτι αντίστοιχο κάνουν σήμερα πολλοί άπιστοι και αιρετικοί, που λένε ότι θαύματα, που γίνονται σε προσκυνήματα, σε αγιάσματα, σε λείψανα αγίων και σε εικόνες της Εκκλησίας μας, δεν είναι αληθινά ή αν γίνονται, γίνονται με την ενέργεια του σατανά.

Επίσης βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα εκείνοι (άθεοι και αιρετικοί), που λένε ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι ανοησίες ή θεατρινισμοί και εκείνοι (σχισματικοί), που λένε ότι είναι άκυρα.
Στο ίδιο πλαίσιο βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα και εκείνοι που λένε ότι οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων για την πίστη και τη ζωή αποτελούν προϊόντα της εποχής τους και δεν ισχύουν σήμερα. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος αποφάσιζαν, όπως στην πρώτη Σύνοδο της Εκκλησίας, την Αποστολική (Πραξ. 15, 28). Ο Χριστός είχε πει στους Αποστόλους Του ότι θα στείλει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο θα τους οδηγήσει στην κατανόηση όλης της αλήθειας Του (Ιωαν. 16, 13).
Μεγάλη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι τα λόγια των χλιαρών χριστιανών και των αθέων που λένε ότι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος (προφητικό, ιαματικό, διορατικό…) είναι ψεύτικα και ότι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος (Γαλ. 5, 22), δηλ. οι χριστιανικές αρετές, εκφράζουν δουλικό φρόνημα ή είναι ανεφάρμοστες.
Όλοι αυτοί με τη στάση τους βγάζουν τον εαυτό τους έξω από την Εκκλησία, παραμένουν υβριστές του Θεού, δε μετανοούν και δε συγχωρείται η αμαρτία τους. Εάν ένας παραμένει μέσα στην Εκκλησία, και κάπου αμάρτησε, γι’ αυτόν υπάρχει μεγάλη ελπίδα ο Κύριος να του δείξει ευσπλαχνία και επιείκεια.

Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις - Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ. 65-66), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας