Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Η θέση της Παναγίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία



Αποτέλεσμα εικόνας για ιεροσολυμιτισσα«Εν τιμή έστω Μαρία»

Η Ορθόδοξος Εκκλησία δέχεται την ορθήν άποψιν και απορρίπτει τις υπερβολές. Ακολουθεί την Αποστολική Παράδοση και απαγορεύει την λατρευτική προσκύνησι, ή την λατρεία της Θεοτόκου. Στο σημείο αυτό είναι σύμφωνος με τη γνώμη του Αγίου Επιφανίου, ο οποίος λέγει: «Την Μαρίαν μηδείς προσκυνείτω». Δηλαδή να μη Την λατρεύη κανείς σαν Θεά. Διότι η λατρεία ανήκει μόνον στην Αγία Τριάδα, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Στην Παναγία επιβάλλεται η τιμητική προσκύνησις. Ο Άγιος Επιφάνιος λέγει: «Εν τιμή έστω Μαρία».

Τέτοια τιμητική προσκύνησις ανήκει σε όλους τους Αγίους. Ξεχωριστά όμως και τιμητικώτερα στην Παναγία, η Οποία έγινε Μητέρα του Θεού. Ο Υιός είναι Θεός, η Μητέρα είναι άνθρωπος. Άλλη είναι η δόξα του Θεού και άλλη η δόξα της Παναγίας.
Έτσι η Ορθόδοξος Εκκλησία χαράζει τον σωστό δρόμο. Ακολουθεί την Βασιλική οδό. Όχι της λατρευτικής, αλλά της τιμητικής προσκυνήσεως της Παναγίας. Δεν δέχεται την Μαριολατρεία των Παπικών, αλλά απορρίπτει και την ακρότητα των Προτεσταντών.
Η Παναγία πρεσβεύει εις τον Υιόν της υπέρ ημών. «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου σώσον ημάς». Είς μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων ο Ιησούς Χριστός. Η Παναγία πρεσβεύει, δέεται στον Υιόν Της Θεόν, για την σωτηρία των αμαρτωλών. Διότι όπως λέγει ο Μέγας Βασίλειος, «Πολλά ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Πηγή: «Ο βίος της Παναγίας», Αρχ. Χαραλάμπους Βασιλοπούλου, εκδ. Ορθόδοξος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας