Όπως υπογράμμισε η προσπάθεια αυτή για την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά «έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια».
Μάλιστα άσκησε σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ τις κατηγόρησε ότι στην ουσία σπατάλησαν τους ευρωπαϊκούς πόρους που είχαν στη διάθεσή τους για το θέμα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι είχαν δοθεί 2 ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση «και είμαστε αρκετά πίσω καθώς προχωρήσαμε στη διαδικασία καρτών, αλλά χωρίς να υπάρχει συνομιλία βάσεων δεδομένων όλων των υπηρεσιών».
Με αυτόν τον τρόπο ο Π. Κουρουμπλής έθεσε ως βασικό ζήτημα την άμεση διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών μεταξύ τους ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κάρτα του πολίτη.
Μάλιστα τόνισε ότι δημοτολόγια, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αστυνομία πρέπει να συνεργαστούν και να διαλειτουργήσουν για να δημιουργηθεί μία μεγάλη «βάση δεδομένων» η οποία θα βοηθήσει όχι μόνο στη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. «Έτσι θα περιορίσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροκλοπής», είπε χαρακτηριστικά και επέρριψε εκ νέου ευθύνες στις παλαιότερες κυβερνήσεις που δεν προχώρησαν έγκαιρα καθώς θα μπορούσαν, όπως είπε, με τη λειτουργία της Κάρτας του Πολίτη να εισπραχθούν μεγάλα ποσά.
Αναφερόμενος στο πότε θα είναι έτοιμη η Κάρτα του Πολίτη τόνισε ότι σε 4-5 μήνες μπορεί να έχει επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και των βάσεων δεδομένων, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία της Κάρτας του Πολίτη μέσα στο επόμενο έτος.
Να σημειωθεί ότι στις 12 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συγκάλεσε, ευρύτατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 1/10/2015 με θέμα την «κάρτα του πολίτη». Έμφαση δίνεται στο λεπτό σημείο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς και στην εξασφάλιση του τρόπου διαχείρισης της κάρτας, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν πρόσβαση μόνο στα στοιχεία της αρμοδιότητάς τους.
aftodioikisi.gr