Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Για μια μικρή παρακοή



Ο πατήρ Χαράλαμπος (Βασιλόπουλος) έλεγε ότι «πολλές φορές για ένα μεγάλο κακό ευθύνεται μια ασήμαντη κακή αρχή. Ένα μικρό παράπτωμα ανοίγει την πόρτα σ’ ένα μεγαλύτερο…»
Γι’ αυτό δίδασκε να χτυπιέται κάθε κακό στο ξεκίνημά του, πριν φουντώσει και ριζώσει. Αυτό το εφάρμοζε συχνά ο ίδιος. Ήταν αυστηρός σε μικροπαρακοές. Αναφέρω ένα συγκεκριμένο περιστατικό που μου αφηγήθηκε λίγο πριν την αποδημία της η ευσεβής γερόντισσα Φωτεινή Βασιλοπούλου, σύζυγος του αειμνήστου αδελφού του Γέροντα, Σωτήρη.
Κάποτε, παραμονές της ονομαστικής γιορτής του, παρήγγειλε ο πατήρ Χαράλαμπος στη νύφη του «Φώτω», όπως την αποκαλούσε, ν’ αγοράσει λουκούμια για να τα
προσφέρουν στους επισκέπτες που θα έρχονταν να του ευχηθούν. Εκείνη όμως αντί για λουκούμια προτίμησε να κάνει κάτι καλύτερο κι επισημότερο. Έφτιαξε σπιτικό γλυκό!
Ο πατήρ Χαράλαμπος ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία της. Τη χαρακτήρισε ως παρακοή σ’ εντολή που της δόθηκε, την επέπληξε και της έβαλε κανόνα. Δεν θεωρούσε σωστό ο π. Χαράλαμπος να κάνουν οι γυναίκες του κεφαλιού τους. Γιατί, όπως έλεγε: «μια μικρή παρακοή γεννάει μια μεγαλύτερη».
Είδε κι έπαθε η ευλαβής «Φώτω» να πάρει άφεση από το Γέροντα για τη μικρή της αυτή παρακοή. Δικαιολογούσε δε, πέρα ως πέρα, ως σωστή, σοφή και δίκαιη την αντίδραση του Γέροντα…

Πηγή: «Ο μακαριστός Γέροντας, Αρχιμ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος» Μιχάλης Τσώλης, εκδόσεις «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ» Αθήναι 1996 (σελ. 98)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας