Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Οι επιθέσεις και καταλήψεις σε ναούς συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των ορθόδοξων πιστών

Η πρακτική του Φαναρίου στην Ουκρανία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στους εθνικιστές Ουκρανούς να ξεκινήσουν τα χτυπήματα στις Ορθόδοξες ενορίες.
Από την αρχή του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη μία επώδυνη διαδικασία στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για τις επιπτώσεις της στους ορθόδοξους πιστούς και όχι μόνο.
Η επώδυνη διαδικασία σχετίζεται με τη «γέννηση» μιας νέας εκκλησιαστικής δομής, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
(OCU), η οποία προκύπτει από την ένωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου (UOC-KP) και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξη Εκκλησίας (UAOC). Οι εν λόγω εκκλησιαστικές δομές δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένες και θεωρούνται σχισματικές από τις λοιπές Τοπικές Εκκλησίες, σε αντίθεση με τη μόνη αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία UOC-MP (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Μόσχας). Ωστόσο, στην OCU απονεμήθηκε στις αρχές του έτους ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει από εκεί και πέρα μία σειρά δυσάρεστων εξελίξεων στο εσωτερικό των ορθόδοξων ομολογιών της Ουκρανίας, με αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργική ζωή των πιστών.
Μετά την απόδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας και με την ενεργή υποστήριξη της τότε ουκρανικής κυβέρνησης, ξεκίνησε μία εκστρατεία εξαναγκασμού του κλήρου και των πιστών της UOC-MP να προσχωρήσουν διοικητικά, ως ενορίες, στη νεοσύστατη OCU. Η εκστρατεία περιλάμβανε πολυάριθμα περιστατικά καταλήψεων ναών της UOC-MP με τη βοήθεια κυβερνητικών υπαλλήλων και οπλισμένων «ακτιβιστών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τοπικοί ιερείς που περιλάμβαναν χειροδικίες και εξυβρίσεις προς τους πιστούς, ακόμη και σε γυναίκες και μικρά παιδιά. Από την αρχή του 2019, έχουν καταγραφεί περίπου 70 τέτοια περιστατικά, κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας επίθεσης είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Ναό της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην πόλη Baranivka της επαρχίας του Ζίτομιρ, που βρίσκεται περίπου 3 ώρες μακριά από το Κίεβο.
Στις 10 Μαρτίου, περίπου 700 άτομα, που δεν ήταν ενορίτες της συγκεκριμένης εκκλησίας, επιτέθηκαν στο ναό τη στιγμή που μόλις είχε τελειώσει η Θεία Λειτουργία και με τους περισσότερους από τους πιστούς που συμμετείχαν, να παραμένουν μέσα στο ναό.
Όπως μας είπε για το περιστατικό ο υπεύθυνος του ναού, π. Ρωμανός: «υπήρχαν από την πλευρά τους άμεσες εκκλήσεις για να καταλάβουν το ναό με τη βία. Αναγκαστήκαμε οι ιερείς και οι άνδρες να βγούμε από το ναό και να τους συναντήσουμε στο δρόμο γιατί ήταν πάρα πολλά άτομα, ενώ οι γυναίκες έμειναν στο ναό. Εκείνοι μας είπαν ότι ήθελαν να εισέλθουν στον ναό απλά για να προσευχηθούν. Αλλά προθέσεις τους ήταν επιθετικές. Άρχισαν να ποδοπατούν τα παρτέρια, κατέστρεψαν ότι έβρισκαν στον περίβολο και χτύπησαν ανθρώπους. Όταν έφτασαν στην πόρτα του ναού έπρεπε να κλείσουμε τις πόρτες, ώστε να μη διεισδύσουν στο εσωτερικό».
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πάτερ Ρωμανός, στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί, και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι όμως παρακολουθούσαν τα όσα διαδραματίζονταν χωρίς να επεμβαίνουν σε καμία στιγμή. Τελικά οι «ακτιβιστές» κατάφεραν να εισέλθουν στο ναό κόβοντας με αλυσοπρίονο τις μεγάλες κλειδαριές που έβαλαν στις πόρτες για να προφυλαχτούν στο εσωτερικό του ναού.
Όπως εξηγεί ο π. Ρωμανός: «Όταν πλέον κατάφεραν να μπουν, πέταξαν αυγά, φώναζαν και έβριζαν. Έριξαν έναν ιερέα μας στο πάτωμα. Όσοι ήταν μέσα στο ναό, δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν ή να μπουν γιατί η είσοδος ήταν αποκλεισμένη. Όταν έβγαινε κάποιο παιδί ή άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, του έκαναν ένα «διάδρομο της ντροπής». Επιπλέον, πήραν από το ναό μας και κάποιες εικόνες που μπορεί να μην είχαν υλική αξία, αλλά για τους πιστούς έχουν αξία πνευματική».
Για το γεγονός αυτό έχουν συλλεχθεί υπογραφές και έχουν σταλεί επιστολές στη διοίκηση της περιφέρειας, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση.
Σε ερώτηση που απευθύναμε στους πιστούς της ενορίας για το αν φοβούνται ότι μπορεί ο ναός τους να δεχτεί εκ νέου επίθεση μας απάντησαν πως πλέον, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό που τους γέμισε με φόβο και άγχος, οτιδήποτε χειρότερο και να τους τύχει, είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν.
Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια του πατέρα Αμφιλόχιου, ο οποίος εξήγησε ότι μέσα από αυτό το άσχημο γεγονός, οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται στο συγκεκριμένο ναό έχουν δεθεί ακόμη περισσότερο μεταξύ τους και αποτελούν πλέον μία οικογένεια.
Για τα περιστατικά επιθέσεων σε ορθόδοξους ναούς στην Ουκρανία, που υπάγονται διοικητικά στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Μόσχας, έχουν ενημερωθεί ήδη και διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντιδράσεις των οποίων μέχρι στιγμής δεν είχαν αντίκτυπο στην ουκρανική πολιτεία. Με τη νέα κυβέρνηση στη χώρα, υπάρχει η προσμονή ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και θα επικρατεί η νομιμότητα για όσους πραγματοποιούν επιθέσεις σε ναούς και δε σέβονται τα δικαιώματα των πιστών, ανεξαρτήτως ομολογίας.
thesspress.gr

πηγή:  http://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας